Thaise wok of roergebakken garnalen met knoflook. // Wanneer je bij de Thai bent, heb je vast je favorieten. Ik kan mij verheugen als ik weet dat we naar de Thai gaan om mijn favorieten te bestellen. In London ging ik vroeger altijd naar Busaba – een fantastische Thai met heerlijke cocktails. Hier in NL gingen wij naar het familierestaurantje van vrienden: Pathum. Zo jammer dat dat niet meer bestaat. Nu maak ik zelf veel thuis en als ik echt zin heb in Thai food, dan ga ik graag naar Sukothai (voorheen in de World of Food, maar tegenwoordig in het centrum van Amsterdam te vinden). Een van mijn favorieten is deze Thaise roergebakken garnalen met knoflook en gemalen peper. Deze at ik voor het eerst bij Sabai Sabai in Leiden. H-e-e-r-l-i-j-k!

Korianderwortel

Het geheime ingrediënt voor dit gerecht is, is net als bij Tom Kha Kai – Thaise Kokos soep met kip, de korianderwortel. Die is onmisbaar.

TIP! Ik koop meestal bij de toko een bosje koriander met de wortels er nog aan. Deze bewaar ik altijd in een ziplock bag in de vriezer. #verspillingsvrij

Voor dit recept gebruik ik dus korianderwortels. Kun je deze niet vinden, gebruik dan de steeltjes van de koriander. Een iets andere smaak, maar het komt in de buurt.

Knoflook olie

PRO TIP! Verhit 1 cup olie in een wok en wanneer je twee teentjes grof gehakte knoflook toevoegt, draai je het vuur lager. Bak ze goudbruin en let op dat de knoflook niet mag aanbranden. Schep de knoflook eruit en gebruik in een gerechtje als garnering (bijvoorbeeld bij deze Vietnamese Fried Chicken). Zo krijg je olie die een lekkere aroma geeft. Je kunt dit doen wanneer je wil en gebruiken wanneer nodig. Het blijft in ieder geval twee weken goed als je de olie in een goed afsluitbare fles bewaard.

thaise wokgarnalen met knoflook 1 1024x683 - Thaise wok garnalen met knoflook

Recept Thaise wok garnalen

~4 personen bijgerecht

500 gram Tijger garnalen met staart
2 EL lichte sojasaus
2 EL oestersaus
1 tl suiker
3 tenen knoflook
snuf witte peper
snuf zout
8 korianderwortels
Handvol koriander blaadjes

Hoe maak je Thaise wok garnalen?

Maak de garnalen schoon als dat moet. Behoudt wel de staartjes.
Meng in een kommetje de sojasaus, oestersaus en suiker tot een gladde saus.
Hak de koriander grof.
Verhit een wok met 2 EL (knoflook-) olie
Stamp ondertussen in een vijzel de knoflook teentjes samen met een snuf zout, snuf witte peper en de korianderwortels tot een papje.
Bak deze in de wok goudbruin gedurende een halve minuut, maar brand de knofloook niet aan.
Voeg de garnalen toe en wok tot ze gaar zijn.
Schuif de garnalen naar een kant.
Giet de saus aan de andere kant en laat dit even karameliseren.
Serveer met koriander eroverheen, vers gesneden komkommer en een dampend kommetje witte rijst.

thaise wokgarnalen met knoflook 2 1024x683 - Thaise wok garnalen met knoflook

Mijn Thaise favoriete gerechten zijn:

Thaise biefstuksalade
Thaise papayasalade
Thaise kip cashew
Thaise groene curry met kip

Tom Kha Kai soep
Thaise pompoensoep

Thaise gebakken rijst

Sticky rice met mango

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Thaise wok garnalen met knoflook

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)