Surinaamse brong brong is een van mijn favoriete snacks en deel daarom vandaag met jullie mijn tips en tricks om het te maken.

Brong Brong is een heerlijke no waste snack

Zoals jullie weten ben ik dit jaar een van de ambassadeurs van het mooie project “Samen tegen voedsel verspilling”. Eerder deelde ik al met jullie 7 tips om verspilling tegen te gaan, maar vandaag deel ik met jullie een receptje voor Surinaamse brong brong of door andere geschreven als bron bron. Dit recept is in Suriname letterlijk ontstaan door een restje niet weg te gooien maar juist te gebruiken.

Kroepoek maar dan net ff anders

Al zeg ik het zelf haha! Brong Brong is eigenlijk een soort kroepoek. Je komt het in de toko ook weleens tegen maar dan in kleine ronde vorm, dus net even anders. In Suriname is het letterlijk het laatste restje rijst wat je in de pan overhoudt; vaak een beetje droog zelf. Je gebruikt namelijk letterlijk dat laagje van de rijst dat niemand wil eten, want dat is “verbrand”. Haha!

bron bron culinessa 3 1024x683 - Surinaamse brong brong

Recept Surinaamse brong brong – gepofte rijst snack

~snack

Ingredienten
Laagje rijst uit de pan
Olie
Zout

Zo maak je brong brong

Eigenlijk is het geen recept, maar hier laat ik je zien wat je er mee kunt doen. Appeltje eitje al zeg ik het zelf. In Suriname halen we het restje rijst voorzichtig uit de pan en drogen we dat in de zon.

Hier in Nederland gaat dat wat lastiger, want minder zon en minder tropisch, dus heb ik er een trucje voor gevonden. Ik verwarm mijn oven op 100 graden, zet het uit wanneer het op temperatuur is en laat de rijst gedurende 2 uur drogen. Vervolgens laat ik het in de oven staan minimaal een dag zodat ie goed uitdroogt.

Verhit voldoende de olie in een pan en bak dan de stukjes rijst totdat de korrels goudbruin en gepoft zijn. Leg ze dan op keuken papier om uit te lekken en bestrooi dan met zout.

Hier thuis bak ik het en nog voor ik er erg in heb hebben mijn mini’s het opgesmikkeld. Dol zijn ze er op.

Ook heerlijk naast een biertje op een warme zomerse dag!

brong brong culinessa 759x1024 - Surinaamse brong brong

Meer Surinaamse recepten

Bruine bonen met rijst
Surinaamse gehaktbal
Macaronischotel
Krokante garnalen
Surinaams krab beleg

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Surinaamse brong brong

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.