Recept voor een Surinaamse gehaktbal // Echt mooie ronde gehaktballen op tafel zetten is echt een dingetje! Tenminste echt een dingetje voor mij. Ik sprak mijn moeder over haar techniek om de perfecte gehaktbal op tafel te zetten. Ik herinner me nog van vroeger dat het voor haar echt een dingetje was: het maken van de perfecte gehaktbal, zeker als je hem groot en rond wilde. De perfecte garing, de perfecte zachte structuur en dan de perfecte jus om je brood of aardappeltjes in te dippen. Na jaren zoeken had ze dan eindelijk een recept waar ze blij mee was.

Als ik denk aan gehaktballen, dan gaan er bij mij twee belletjes rinkelen. Aan de ene kant denk ik dan aan een grote Hollandse gehaktbal en stamppotjes en aan de andere kant denk ik aan kleine Surinaamse gehaktballen die je eet met rijst en groenten, meestal een bladgroente als spinazie, de bekende Surinaamse tayerblad of kool geserveerd met een heerlijke tomatensaus.

Eerder maakte ik ook Surinaamse bruine bonen met rijst die heel erg populair is op de site. Serveren met lekkere komkommer op zuur? Of rode uien op zuur? Ook deelde ik mijn recept voor een Surinaamse gehaktbal, uiteraard met een lekkere jus erbij. Deze breng ik op smaak met Mme Jeannette peper. 

Invloeden van Suriname en Nederland

Al eerder maakte ik een recept voor een Hollandse stamppot met een Indische gehaktbal en ons gesprek bracht me dus op een idee. Tijd om jullie kennis te laten maken met de keuken waar ik mee opgroeide, maar dan wel op z’n Hollands dus lekker groot en net even anders. Ik ben immers geboren in Suriname, maar wel hier in Nederland opgegroeid, dus leek het me leuk om een gehaktbal te maken die beide landen combineert.

Pittige surinaamse gehaktballetjes

Ik voeg in dit recept een Mme Jeannette peper toe, maar dat is meer voor de aroma. Wil je meer pit, dan kun je ervoor kiezen de peper in te prikken wanneer je die toevoegt. Let op, want het gaat behoorlijk hard.
IMG 9794 1024x683 - Recept Surinaamse gehaktbal

Recept Surinaamse gehaktbal 

Ingrediënten
Voor de jus

30 gr boter
½ medium ui
1 teen knoflook – geperst
2 tomaten
2 takjes peterselie
4 pimentkorrels
snufje nootmuskaat
1 Mme Jeannette peper (heel laten!)
zwarte peper
Knorr aromat
150 ml water

Hoe maak je deze Surinaamse Jus?
Verhit de boter en fruit de uien samen met de knoflook.
Voeg hierna de tomaten toe en laat sudderen tot de tomaten lekker zacht zijn geworden.
Vervolgens voeg je water met peterselie, pimentkorrels, nootmuskaat en Mme jeannette peper toe.
Laat inkoken tot je een lekkere dikke saus hebt en breng op smaak met zwarte peper en knor aromat.

Voor de gehaktballen
500 gr Gehakt
1 ei
1 teentje knoflook – geperst
½ medium ui – gesnipperd
50 gr Panko (of broodkruim of paneermeel)
1 EL platte peterselie
50 ml melk
zout en peper
1 maggiblokje

Hoe maak je deze Surinaamse gehaktballen?
Meng in een kom het gehakt samen met de overige ingrediënten (behalve de maggiblok) en breng op smaak met zout en peper.
Draai van het gehaktmengsel vier grote gehaktballen.
Bak in een laagje olie (1/2 cm) de gehaktballen rondom bruin.
Voeg nu de tomatensaus toe samen met 300 ml water, het maggiblokje en laat dit met een deksel op de pan gedurende 15 minuten indikken.
Zo stomen de gehaktballen verder gaar en kan de tomatensaus goed in de gehaktballen trekken.

Wil je de saus niet te pittig, laat dan de Mme Jeannette peper niet te lang meekoken.
* TIP je kunt er ook kleinere balletjes van draaien als je dat lekkerder vindt.
IMG 9791 1024x683 - Recept Surinaamse gehaktbal

 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept Surinaamse gehaktbal

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

3.9/5 (9 Reviews)