Deze gekookte pinda’s met zout zijn heerlijk wanneer je op een lange mooie zomerse avond in de tuin zit of op je balkon of misschien zelf lekker in het park aan het borrelen bent. Ze herinneren mij aan vroeger, toen ik nog klein was en in Suriname woonde. Dit is namelijk een snack die je veel tegenkomt bij de warungs of mensen die langs de kant van de weg “lekkers” verkopen.

Javaans eten Suriname – Blauwgrond

Ook heb je een hele specifieke plek in Su – dus als je er bent ga er smullen – genaamd BLAUWGROND. Daar vind je allerlei lekkere Javaanse eethuisjes bij elkaar die, tenminste vroeger, heerlijk Javaans eten verkochten. Denk aan bami, nasi, petjil, teloh, saté, lontong, tempeh, loempia’s en nog veel meer lekkere dingen zoals kue lapis, golong golong, klepon, bananen chips, cassave chips; basically een heleboel lekkernijen.

Deze snack van gekookte pinda’s is er een die je niet echt tegenkomt hier in Nederland. Echt nooooit en dat vind ik erg jammer. Dus besloot ik zelf de keuken in te duiken en guess what, het is super simpel. Met wat pointers van de aller allerliefste M, die mij al heel veel Javaanse gerechten leerde maken, zoals ook deze heerlijke Surinaamse loempia, maakte ik voor jullie dus gekookte pinda’s met zout.

LET OP! Rauwe pinda’s zijn giftig, dus eet er niet zomaar eentje op voordat ze gekookt zijn.

Scoor dus bij de toko, bijv Amazing Oriental, rauwe pinda’s en ga op zoek naar wat geduld, want je moet even wachten voor je kan smikkelen van deze snack.

Pinda’s om te borrelen

Deze gekookte pinda’s zijn echt een lekkere snack om mee te borrelen. Met een ijskoud biertje ernaast helemaal perfect als je het mij vraagt. Leuk om te weten, ze hebben deze pinda’s ook op Curacao; daar heet het: Pinda Herebe. In de USA zie je dit ook in steden als Louisiana waar er lekker veel creole cooking op de kaart staan; daar geven ze het gezouten water met kruiden ook een smaakje. Zo kan je bijvoorbeeld cajun kruiden toevoegen om je pinda’s een beetje spicy te maken of ga voor een wat exotischere combinatie van steranijs en zout.

Recept gekookte pinda’s met zout

Ingrediënten

500 gr Rauwe pinda’s
3 EL zout
2 liter water

Zo maak je gekookte pinda’s met zout

Spoel de pinda’s af met water en laat ze ongeveer een uur weken.
Laat ze na het uur uitlekken en doe de pinda’s in een grote pan en vul deze met het water en zout.
Laat koken en proef je water. Als deze flauw is, kun je nog wat zout toevoegen.
Ik stel voor om te beginnen met een 1/2 EL zout.
Kook de pinda’s op laag – medium hoog vuur gedurende 4 uur.
Zorg ervoor dat indien nodig je het water bijvult. Je pinda’s mogen niet droogkoken.
Belangrijk om na ongeveer 3.5 uur een pinda te proeven om te kijken of die gaar is; want je wil toch wel dat je pinda’s een bite hebben en niet snotterig worden.
Wanneer de pinda’s gekookt zijn giet je ze af en laat ze afkoelen.
Eventueel kun je ze opbergen in een bakje en in de koelkast stoppen.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Gekookte pinda's met zout - snack time

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)