Deze sambal goreng telor of pittige eieren maakte ik samen met Michelle van Donge. Wellicht heb je het andere recept van haar oma Vic ook al gezien, de ajam smoor. Bij die heerlijke gestoofde kip maakten we dus ook deze pittige eieren, nasi kuning en kangkung trassi. Het zijn echte eieren met pit, niet alleen door de kleur, maar ook door de pit van de sambal.

Ik kan jullie vertellen dat ik deze eitjes met witte rijst kan eten. En ja dan bedoel ik echt alleen de eieren met rijst 😉 haha. Je kan wel merken dat de oma van Michelle uit Java komt, want de eieren hebben ondanks de pit ook een beetje een zoetige smaak.

Oma Vic, Victoria Mimosa Mobilia om precies te zijn komt uit Loemadjang, Oost Indonesië, maar vertrok rond haar 20e naar Nederland. Hier kreeg ze 6 kinderen, moest ze in haar eentje opvoeden en runde 3 toko’s. <<Wat een Boss Babe en powervrouw!!!>> Bij oma Vic was iedereen welkom en mochten ze ook altijd blijven eten. Lucky them. Hebben wij even mazzel dat Michelle met ons dit recept wil delen.

Sambal goreng telor

Sambal goreng telor betekent gebakken eitjes in pittige saus. Zoals je ziet hebben we dat hier niet gedaan, maar jij kan dat wel doen. Nadat de eitjes hard gekookt zijn bak je ze even in hun geheel in een eetlepel olie. Vervolgens leg je ze apart om de saus te maken. Volg verder gewoon het recept.

Ook hier geldt dat ze de volgende dag nog lekkerder zijn. Haha, maar dat redden ze meestal niet hier thuis.

Een tip; vergeet je niet de eieren te laten schrikken in koud water. Het pellen gaat dan een stuk makkelijker.

983B8B83 8362 4426 89C7 DDCBC54810DD 684x1024 - Sambal goreng telor - Pittige eieren op zn Indisch

Recept sambal goreng telor – gebakken eitjes in pittige rode saus

Ingrediënten

10 hardgekookte, gepelde eieren
Zonnebloemolie
1 gele ui
2 eetlepels knoflookpoeder
2 eetlepels gula djawa (Indonesische palmsuiker)
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels laos
Sambal oelek (afhankelijk van hoe pittig je de saus wil)
3 eetlepels santen mix
Zout en peper

Zo maak je het

Kook de eieren hard en spoel ze af onder koud water. Pel ze, maar laat heel.

Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan (hoge rand) in olie. Voeg hier de knoflookpoeder, bruine suiker, tomatenpuree, laos en sambal doorheen. Voeg een halve kop water toe en laat het geheel pruttelen op laag vuur (deksel tegen rode spetters op de muur, haha).

Voeg dan de santen mix toe. Hierdoor gaat de saus indikken. De een wil de saus wat steviger dan de ander. Als je hem te dik vindt, kun je gemakkelijk wat water toevoegen. Wil je hem wat dikker, dan voeg je nog wat santen mix toe en laat het inkoken.

Snijd de eieren in de lengte door midden en dompel ze met de dooier naar boven in de saus.

Laat nog even pruttelen en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Nog meer Indonesisch eten

We love Indofood dus als jij net als wij geen genoeg kunt krijgen, neem dan ook een kijkje bij de Indonesische recepten. Onze laatste parel is de bao met rendang, maar ook de tahu telor petis doet het erg goed.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Sambal goreng telor - Pittige eieren op zn Indisch

Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)