Recept tahoe lontong – Vandaag het begin van een reeks Indische recepten hier op Culinessa.com. Elke keer neem ik me voor om met jullie meer Indonesische recepten te delen, maar komt het er niet van. Een van de meest populaire recepten hier op de blog zijn de Indonesische maiskoekjes oftewel Perkedel Jagung, dus denk ik dat jullie het wel leuk vinden om meer van deze keuken te leren maken. Goed hier gaan we dan. Dit gerechtje is er eentje die je zowel Vegetarisch kan maken als met kip. Kind kan de was doen. Het is dus een gerechtje wat je kunt maken als je bezoek krijgt en als de een dit of dat niet lekker vind laat je dat gewoon weg. 

Tahoe of Tofu

Les 1, tahoe en tofu zijn hetzelfde. Mocht je nooit eerder verse tahoe (tofu) hebben gekocht, dan ga je dat vanaf nu wel doen 😉 Je kunt naar de toko en daar vragen naar de verse tahoe (tofu). Bij Amazing Oriental hebben ze elke dinsdag en donderdag (als ik me niet vergis) een nieuwe lading. Eenmaal thuis kun je elke dag het water verversen en dan blijft de tahoe / tofu ongeveer een week goed. Je kunt de avond voor je het gerecht gaat maken, wat zout aan het water toevoegen om je tahoe (tofu) te kruiden. 

Wat is lontong en hoe maak je het klaar?

Lontong is kleefrijst in blokjes gesneden. In Indonesie zie je ze ook wel in een mooi blad strak opgerold en gestoomd, maar hier in Nederland kopen we het gewoon in een zakje. Ik heb een heleboel verschillende soorten lontong geprobeerd, maar elke keer mislukte mijn lontong. Tenminste niet zoals ik het koop bij mijn favo toko Madjoe. Ik moet zeggen dat ik nog steeds lerende ben, maar ik ben er bijna. Laten we zeggen voor 90% is ie perfect. Mijn eerste fout was het kopen van lontong van pandanrijst. Hele korrels. Dat moet je dus niet doen. Lekker gebroken korrels en niet per se pandan. Liever niet zelfs.

Lontong kopen – kleefrijst

Bij de toko kun je dus geperforeerde zakjes met kleefrijst kopen. Deze kosten ongeveer 30 cent. Ik koop tegenwoordig mini pakjes lontong van Ketupat mini en reken er zo een 2 per persoon voor een gerechtje. Ik laat ze in koud water in de pan zakken en zorg dat er voldoende water in de pan zit om ze gedurende een 45 minuten tot een uur te koken. Zorg ervoor dat ze constant onder voldoende water liggen of vul indien nodig water bij. Wanneer ze hard zijn, kan je ze laten uitlekken in een vergiet en koud worden. Maak daarom je lontong in de ochtend als je het id avond gaat opeten. Snijd ze wanneer ze volledig zijn afgekoeld in kleine blokjes. Haal het plastic weg voor je verder gaat. Wij vinden het het lekkerst om de lontong te eten dat ie niet ijskoud uit de koelkast komt.

Goed, nu we de basis goed hebben, kunnen we over naar het gerecht van vandaag: Tahoe lontong. Als ik dit gerechtje eet moet ik altijd aan mijn omaatje in Suriname denken. Dit is een van haar favoriete gerechten en ik leerde hem ook van haar eten. Lekker vers eten uit een bananenblad. We smulden er met zn 3en van en oh wat was dat genieten. Van vriendin M leerden wij hoe je de ketjap sambal maakt die hieroverheen gaat. Ik zeg enjoy! 

IMG 9634 1024x821 - Recept Tahoe Lontong

Recept Tahoe lontong of tofu lontong

Ingredienten
~4 personen

8 mini lontong
4 x handvol tauge
2 blokken Tahoe
4 takjes platte peterselie (alleen de blaadjes)
Gebakken uitjes

Pittige ketjap sambal
* 250 ml Yellow label soy sauce
* 2 tenen knoflook
* 2 EL suiker
* Mme Jeannette peper (begin met een halve, want je kunt altijd nog meer toevoegen als je het niet pittig genoeg vindt)

Optioneel: Kip (gekookt in bouillon en geplozen)

Zo maak je Tahoe lontong

Kook de lontong zoals hierboven beschreven. Maak ondertussen de pittige ketjap sambal.
In een hakmolentje voeg je de ketjap, knoflook, suiker, Mme Jeannette peper toe en hakt dit helemaal fijn en tot een glad geheel. Proef en breng evt op smaak. Niet pittig genoeg, voeg dan nog wat Mme Jeannette peper toe. 
Snijdt de tofu in kleine blokjes (ongeveer even groot als de lontong) en frituur deze even goudbruin. Laat uitlekken.
Hak de platte peterselie fijn.
[Optioneel] Haal de slierterige worteltjes van de taugé af.
Indien je dit met kip maakt kan je nu de kip in bouillon gaar laten koken. Laat dit afkoelen en pluk de kip in fijne stukjes.
Maak een bord op door wat lontong te pakken samen met de tofu, platte peterselie, tauge, gebakken uitjes, (evt kip) en giet hier wat van de pittige ketjap sambal overheen.

Smakelijk eten!

Ook kun je hier een kipsatetje bij grillen en deze serveren. 

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept Tahoe Lontong

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)