Libanese toum: knoflook dip // Deze knoflook dip maakte ik onlangs voor het eerst en vond het zo leuk om te doen en zo bijzonder van smaak. Ik kon er ff zelf niet op komen waarom ik dit zo bekend vond qua smaak, maar na wat speurwerk online weet ik nu dat er dus meerdere varianten zijn van dit goddelijke spul. Je kunt deze Libanese knoflook dip het beste vergelijken met aioli.

Dit recept voor toum is er eentje die dus echt INSTA famous is, want ik zag hem al een paar keer voorbijkomen en ik wilde het maken. Per ongeluk kochten zowel de bf als ik een peeeeeep load aan knoflook en dit was een mooie gelegenheid om de knoflook op te maken zonder dat ik het moest weggooien. Yep, we proberen nog steeds lekker verspillingsvrij bezig te zijn.

Waar eet je deze knoflook dip, toum, mee?

Je kunt toum een beetje vergelijken met de mayo van het Midden Oosten: hij is perfect als basis voor marinades, gebruik het met wat boter erbij en je hebt heerlijke knoflookboter, dip je frietjes erin, you name it en it’s awesome!

Maar om je een idee te geven: nadat ik deze dip had gemaakt kon ik het niet laten en wilde er versgebakken pita’s bij. Dus die heb ik gemaakt …en geproefd en…er lekker toum op gesmeerd. EN ja, het was goddelijk! hahahaha…Ik denk als je een pita insmeert met deze dip en dan geraspte kaas eroverheen doet dan heb je echt iets om je smaakpapillen mee te verblijden! Morgen eten we het met de vers gebakken pita’s, lekker gekruide kip, koriander, munt, zoetzure rode ui en radijsjes. Nu al zin in!

Oh en voor wie het handig vind om te weten, ik maakte de kleine pita’s van ongeveer 25 gram deeg voor de mini’s en de grote van 60 gram deeg voor ons. Maar de mini’s zijn ook perfect om zo hap snap tussendoor te eten met iets lekkers.

toum culinessa 1 683x1024 - Toum knoflook dip

Recept Toum, Libanese knoflook dip

Ingredienten
~ 1 grote pot Toum

1/2 cup knoflooktenen
water
2 cups zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
1 tl zout naar smaak
2 EL citroensap

Hoe maak je Toum, libanese knoflook dip?

Je hebt eerst een knoflook teen of 10 te pellen, afhankelijk van hoe groot ze zijn. (Neem verse knoflooktenen, dus niet waar er al een groene stengel uitgroeit).
Daarna snij je de top met het harde stukje van de knoflookteentjes weg.
Vervolgens vul je je 1/2 cup maatbeker met de knoflooktenen en voegt daar water bij tot de rand.
Dit doe je in je foodprocessor en pulseert een aantal keren tot het helemaal fijn is geworden en bijna een puree begint te worden.
Je kan indien nodig nog even de knoflook van de rand schrapen en alles fijn hakken.
Nu ga je langzaam de olie toevoegen, echt minimaal totdat je ziet dat de massa lekker dik begint te worden en je een wit achtige substantie overhoudt!
Wanneer je een mayo achtige substantie hebt gekregen kun je het op smaak brengen met eerst 1 tl zout en het citroensap.
Pulseer en proef nog even of je nog wat zout moet toevoegen.
Taraaaaaa magic!

toum 2 culinessa 1 683x1024 - Toum knoflook dip
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Toum knoflook dip

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.