Recept Griekse pita’s // Vandaag deel ik met jullie een recept waar ik mega enthousiast over ben, namelijk home made Griekse pita’s.

Naar aanleiding van mijn enthousiaste verhaal over mijn inzichten mbt Koolhydraten, ging ik aan de slag met zelfgemaakte griekse pita’ of pitabrood. Deze keer met gewoon bloem en ik heb al op de planning staan om ze te maken als volkoren versie. Kijken of het me gaat lukken.

Sinds ik een cursus brood bakken heb gevolgd bij de bakery institute ben ik best wel in de ban van werken met deeg. Het heeft iets magisch, van water, bloem en gist iets moois maken. Met deeg aan de slag gaan is misschien een beetje eng, maar geloof me het is de moeite waard. Het liefst werk ik met desem, maar soms moet je ook praktisch zijn dus is gist een prima alternatief. Dit recept was de inspiratie, maar na een aantal keren maken en trucjes her en der gezien te hebben, heb ik er mijn draai aan gegeven. Het recept is echt niet moeilijk en ik beloof je: iedereen kan het!

Vandaag dus het recept voor mijn Griekse pita’s. Hoe ik ze graag eet zie je hieronder in het recept, maar mocht jij een lekkere combinatie met vis of vlees of zelfs vega hebben, deel die dan gerust met ons hier in de comments. Zo helpen we elkaar een beetje toch?

griekse pitas 1 1024x683 - Recept Griekse pita's

Recept Griekse pita broodjes

Ingrediënten
~8 pitabroodjes

1 zakje gedroogde gist a 7 gram
40ml warm water + 200 ml warm water
350 gr bloem (ik gebruikte t65)
2 tl zout
1/2 el suiker
1 el olijfolie (ik gebruikte de extra virgine van Gkazas olijfolie)
extra olijfolie om de kom in te vetten waar het deeg zal rijzen

Zo maak je Griekse Pita’s

Meng je gist samen met de 40 ml water en een snufje suiker. Roer goed en laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten staan. Het kan gaan schuimen.
Ondertussen meng je in een beslagkom de 350 gr bloem, samen met het zout, de suiker en de olijfolie.
Ik doe dat meestal in de beslagkom van mijn Kitchenaid, dus dat kan ook.
Laat vervolgens langzaam op de middenstand mixen en voeg eerst het opgeloste water met gist toe.
Voeg nu in delen de rest van het water toe tot alles is opgenomen.
Laat het deeg ongeveer 6-8 minuten kneden op een lage stand.
Verwarm de oven voor op 50 graden.
Vet een andere beslagkom in met olijfolie en leg hier nu het deeg in en vet het rondom in met olijfolie.
Leg er een vochtige theedoek overheen.
Laat dit in de oven ongeveer een uur rijzen en verdubbelen in omvang.
Na het rijzen kun je de pita’s maken of ervoor kiezen het deeg in de koelkast zetten om later af te bakken.
Geef het deeg een zachte stomp en leg het op een bebloemde ondergrond. Verdeel in 8 gelijke porties. (ik gebruik hiervoor een deegschraper)
Verwarm ondertussen een koekenpan of grillpan op een middelhoog vuur met een scheutje olie. Niet teveel, maar net genoeg om de pan in te vetten.
Je kunt nu een voor een de pita’s gaan bakken.
Dus begin met het rollen van een portie in een balletje en vervolgens rol je ze uit tot of ronde pitas’ met een doorsnede van 20 cm en 1/2 tot 1 cm dik.
Draai het deeg regelmatig terwijl je het uitrolt.
Je kunt, als het deeg teveel plakt, een klein beetje bloem pakken en daarmee je deegroller insmeren en een snufje bloem op het deeg.
Bak de pita eerst een halve minuut aan een kant en draai het daarna om. Laat het ongeveer 1 tot twee minuten bakken en draai het weer om. 
Er ontstaan bubbels op de pita’s en ze poffen mooi op. Ook de grilstrepen van de grill pan maken het net even wat sexier. ;)Terwijl de ene pita bakt, kun je verder met het uitrollen van de volgende.

Strooi wat zout per pita en als je het lekker vindt oregano. Dek de gegrilde of gebakken pitabroodjes af met een schone theedoek, zodat ze niet uitdrogen.

Tip: heb je geen t 65 bloem, ik heb dit recept ook weleens gemaakt met tipo 00 bloem voor pizza. Fantastische resultaten krijg je ermee 😉

Ik belegde uit pure enthousiasme een net gebakken pita met bietenhumus, koriander, tomaatjes en rode ui. Heerlijk smullen was het.

Pita Gyros

Je kan geen Griekse Pita’s maken en niet Pita Gyros delen, dus hieronder ook een voorbeeld van hoe je de Pita nog meer kunt eten 😉 Lekker met gyros, tzatziki en frietjes! YUMM..een beetje feta verkruimelen en JA!

Oh en bifteki is hier ook hemels bij.

Vergeet niet als je meer wil weten hoe het nou precies zit met koolhydraten mijn artikel te lezen.

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Recept Griekse pita's

Meer lekkere recepten vind je hier.
ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)