Geloof me deze goddelijke pastasaus met worst en venkel (in Italië ragù genoemd) wil je als je hem een keer gemaakt hebt altijd wel maken. Ik kan er echt naar verlangen!

Ik at hem voor het eerst tijdens een vakantie in Maderno. Een heerlijk plekje aan het Gardameer waar we verbleven tijdens de zomer twee jaar geleden. In het dorpje ernaast, Toscolano Maderno aten we bij Trattoria San Carlo (ze hebben helaas geen website, maar als je googled vind je het zeker). Ik heb daar werkelijk goddelijk lekker gegeten en ik denk niet dat een ander Italiaans restaurant het ooit gaat halen bij dit etentje.

We aten daar o.a deze ragù met venkelworst en rozemarijn geserveerd bovenop de meest zachte en smaakvolle gnocchi die ik ooit at. Het liefs aten we de rest van de week daar, maar het tentje was zo populair dat we al mazzel hadden dat we er terecht konden die avond. Verder zaten ze namelijk helemaal volgeboekt.

Het gerecht bleef echter in mijn hoofd hangen en toen we die week op de markt liepen en een heerlijke worst kochten, dacht ik ik ga het proberen. Hij lukte zo goed, dat ik wist, dit ga ik nog veel vaker maken. Ik heb nu eindelijk een goed recept voor pasta met worst en venkel en wil deze dan ook met jullie delen.

2 dingen die heel belangrijk zijn: de kwaliteit van je worsten en de rode wijn die je gebruikt. Koop je venkelworst, dan hoef je geen venkel toe te voegen. Dat gaat anders overheersen.

IMG 9328 1024x682 - Goddelijke pastasaus met worst en venkel en tomaat

Recept pastasaus met worst en venkel

~4 pers

Ingrediënten

 • 1 EL olijfolie
 • 1 medium ui – fijn gesneden
 • 400 gr worsten – ik gebruik graag de venkelworsten van Brandt en Levie OF
  400 gr gehakt met 1 theelepel venkelzaadjes – fijngestampt
 • 150 ml melk
 • 150 ml rode wijn – ik gebruikte een Rufo do Vale D.Maria 2011
 • 500 gr Passata di pomodoro – gezeefde tomaten
 • Zout en peper
 • 1 EL Suiker
 • 1 takje Rozemarijn
 • Parmezaanse kaas
 • Pasta

Hoe maak je deze pastasaus met verse worst?

 • Begin met het snijden van de worsten en haal het velletje eraf. Maak er “gehakt” van.
 • In een pan voeg je de olijfolie en de fijngesneden uien toe. Bak tot de uien glazig zijn.
 • Voeg nu het gehakt van je worsten toe en blijf met je spatel het vlees kleiner maken.
 • Wanneer deze goed gegaard zijn voeg je de melk toe tot deze hele maal verdampt is.
 • Voeg nu de rode wijn toe en kook tot deze verdampt is.
 • Strooi nu je fijngestampte venkel over het gehakt heen en roer alles goed door elkaar.
 • Voeg de gezeefde tomaten toe, evenveel water, de suiker en het takje rozemarijn.
 • Laat ongeveer een uurtje sudderen en breng op smaak met zout en peper.
 • Is je saus te dik, voeg dan een klein beetje water toe.
 • Serveer met lekker al dente gekookte pasta en parmezaanse kaas.

Laat me wel even weten hoe je het vond, ik ben echt benieuwd!

IMG 1177 1024x1024 - Goddelijke pastasaus met worst en venkel en tomaat
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Goddelijke pastasaus met worst en venkel en tomaat

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

3.4/5 (39 Reviews)