Zoals jullie weten ben ik gek op Aziatisch eten en is de Chinese keuken er eentje die ik van huis uit goed ken. Zo ook dim sum of dim summen of Yum Cha. Vandaag dus mijn favoriete dim sum restaurants.

Voor Chinezen is het een soort van traditie om gezellig op de zondag met het gezin te dim summen rond een uurtje of 12, dus ook wij gingen regelmatig met mama naar een Chinees restaurant om te dim summen. En oh ja, we dronken er dan liters jasmijn thee bij om alles weg te spoelen.

Dim Sum restaurants

Heel vaak kreeg je dan een kaart met de gerechten afgebeeld en kon je dus kiezen. Al heel gauw kwamen we erachter dat er ook nog een Chinese kaart is met toch nog iets andere gerechten. Mijn zus is wat avontuurlijker ingesteld, dus die pakte ook altijd de Chinese kaart en bestelde er dan met een soort iene-miene-mutte strategie wat van. Soms was dat een succes en soms ook echt niet lekker. Hahaahah..ik heb er in ieder geval goede herinneringen aan.

Goed..je gaat om een bepaalde reden naar een bepaald Chinees restaurant toe. Ik ben er niet helemaal in thuis, maar Oom T, een goede vriend van mama die weet precies waar je de beste peking eend haalt, waar de dim sum op dit moment het beste is en wat je er dan moet bestellen. Wij zijn eigenlijk heel trouw, maar afhankelijk van de stad waar we gaan dim summen wisselen we nog wel eens van restaurant.

Mijn  favoriete dim sum restaurants

Waar gaan we dan heen?
In Amsterdam zijn favorieten Oriental City en Sea palace.
In Utrecht gaan we naar Tai Soen en Paradijs
In Rotterdam is dat Asian Glories en Grand Garden
In Den Haag is dat Kee Lun Palace.

Maaar..mijn ultieme dim sum spot bevindt zich niet in Nederland. Die zit in London. Ik zou er serieus een ticket voor boeken om erheen te kunnen gaan en even te genieten van Chinees eten op een ander niveau. Nu ik dit type krijg ik weer zin om te gaan en ga ik zometeen gelijk even de BF lief aankijken en op het internet een ticket zoeken om weer te gaan. Ik heb het over Restaurant Yauatcha. Moderne settings, top ingredienten en dan fantastische klassiekers op de kaart.
IMG 9115 e1403905276805 - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?

En wat bestellen we dan precies?
Ik vermeld er ook nog eens de Chinese naam bij (voor zover ik die ken) zodat je als je in het restaurant zit kunt zeggen wat je wil. En ja dit wisselt nogal, meestal nemen we zo een 8 gerechtjes als we met zn 4en zijn. De meeste gerechtjes hebben 2 of drie stukt per portieOok willen we niet alleen maar gefrituurde dingen, dus proberen we een goede balans te vinden in gestoomd vs gefrituurd en gewokt.
Screen Shot 2016 01 02 at 1.24.24 PM - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?

Gestoomde buns met BBQ vlees – Char Siu Bao
Gebakken garnalen in een krokant wonton velletje – Gebakken Sui Kau
Kleefrijst met vlees en champignons – Lo Ma Kai
Gebakken Loempias met garnalen en bamboescheuten
Inktvis in zwarte bonen saus
Gestoomde rijst flensjes met garnalen of geroosterd varkensvlees – Yeung Chao
Paprika met vispate
Kroktante tofu vellen met garnalen in een gestoomd flensje – Cheung Fun.
Gestoomde dumplings met varkensvlees – Siu Mai
Gestoomde dumplings met garnalen – Har Gau
Dumplings met crab en soup – Xiao Long Bao
Frisse komkommersalade met knoflook en chili

Gestoomde en gebakken dumplings – Woo tip
Taro puffs – Woo Kok
Turnip cake met gedroogde garnalen en lap cheung – Lo pak gou
Platte rijstnoedels met beef – Ho Fan

Gemengde gewokte groenten
Speenvarken met hoi sin saus

Als toetje nemen we dan meestal de gestoomde gele cake of de kastanje cake of de kokos pudding.
Screen Shot 2016 01 02 at 12.56.56 PM - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?
Wil je minder traditioneel, een beetje hipster en wat meer gefocust op gezonder eten, dan moet je een keertje naar restaurant Dim Sum Now in Amsterdam. Ze serveren alles op mijn favoriete servies van Tokyo Design studio. De Lo Ma Kai is de lekkerste die ik ooit at. Ik nam er dan ook 4 mee naar huis, want ze hebben er ook een hele fijne take out kaart. Oh en als je er toch bent en je hebt zin om jezelf te verwennen met iets lekkers, neem dan de Custard Bun met gecondenseerde melk. Hemels!

IMG 2213 - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?
Screen Shot 2016 01 06 at 10.54.47 AM - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?
IMG 2214 - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?IMG 6150 - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?IMG 6113 - Dim Sum restaurants, wat zijn mijn favorieten?

Laat je me weten wanneer je bent geweest en hoe je het vond!