Chinese groenten uit de wok // Dit is een basis recept en kun je werkelijk voor alles hanteren als het om bladgroenten gaat. Lekker aan de slag en roerbakken die Chinese groenten.

In de Chinese keuken maken we regelmatig gebruik van Pak soi, Shanghai pak soi (dat zijn de kleine stronkjes), choi sum, kai lan (Chinese brocolli) of kangkung (ook wel bekend als waterspinazie)

De basis voor dit recept bestaat uit twee verschillende sauzen:
– Oestersaus met gember
– of Knoflook en bouillon

Verder werk je in de Chinese keuken met een zo neutraal mogelijke olie, dus denk hierbij aan zonnebloemolie.

Chinese groenten wokken / roerbakken

In mijn post van vandaag ga ik in op het bereiden van de Chinese groenten met oestersaus. Je hebt nodig:
– 1 EL zonnebloemolie
– 1 bos paksoi of choi sum
– duimstukje gember in schijfjes
– 1/2 medium ui
– 1 a 2 EL oestersaus
– scheutje water indien nodig.
– [Optioneel: krokant gefrituurde knoflook]

Paksoi en choi sum bereiden

De gewone paksoi, Shanghai paksoi en choi sum worden meestal in stukjes gestoomd, gekookt of geroerbakt. Paar minuutjes, 5 hooguit, zodat de stelen nog knapperig zijn.

Beste is om de stelen eerst te bereiden en pas op het laatst het gesneden blad erbij te doen. Dit slinkt heel snel.

In een wok verhit je op een bos 1 EL zonnebloemolie. Je snijdt je gember in dunne schijfjes en laat deze samen met de ui in grove stukken even geurig wokken. Voeg nu eerst de stelen toe en dan pas de bladeren. Maakt dit af met de oestersaus. Wees zuinig, want anders wordt je gerecht al snel te zout. Mocht het nodig zijn dan kun je er een scheutje water aan toevoegen.

Kai Lan bereiden

Kai Lan kun je heel goed vergelijken met bimi. Het is wel net even anders qua smaak maar komt aardig in de buurt. Het heet dan ook niet voor niks Chinese brocolli. Deze stronken zijn iets dikker dan die van de Choi sum, dus vandaar dat ik het even apart omschrijf.

Ik begin met het in even grote stukken snijden van de kai lan. Vervolgens blancheer ik de stronken even in ruim kokend water met 1 EL zonnebloemolie. Trucje geleerd van Oom D.

Aangezien je de stronkjes beetgaar hebt gekootk, hoef je niet heel lang te wokken. Je volgt eigenlijk dezelfde bereidingswijze als voor de pak soi, maar hoeft denk ik maar een minuutje of 3 bezig te zijn met wokken.

Meer Aziatische recepten

Deze gewokte groenten smaken heel goed bij heel veel Aziatische gerechten! En zijn mega simpel te bereiden. Om je tafel compleet te maken, kun je uiteraard nog meer lekkere Chinese recepten maken.

Chinees nieuwjaar mama 1 2 683x1024 - Chinese groenten uit de wok
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Chinese groenten uit de wok

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)