Nu het Chinese nieuwjaar in aantocht is vond ik het wel tijd om weer een Chinees receptje met jullie te delen, namelijk: Siu Mai. Dit is een open gestoomde dumpling van gehakt gemaak van varken en garnaal. Er is ook een variant met beef. Vandaag de varken/garnaal combinatie.

Dim sum

Dikwijls ga ik Chinees lunchen ofwel Dim Summen. Lees waar ik dat doe en wat onze dim sum favorieten zijn. Vandaag wil ik jullie zelf aan het werk zetten.

Kennen jullie Dim Sum eigenlijk wel? Lekker gezellig met het gezin samenkomen en heel veel thee drinken en lekkere hapjes daarbij eten. Siu mai is er eentje die wij altijd nemen. Het moet gewoon 😉 En het is zo lekker. Op een dag besloot ik samen met foodie friend J dat we het gingen proberen en sindsdien ben ik om. Het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken en het resultaat is waanzinnig lekker en oh ja V E R S en H O M E M A D E en ze zijn goed in te vriezen. T O P P I E!

Intussen heb ik best wat handige tips voor dit recept, dus die zal ik delen.
IMG 0945 - Recept Siu Mai - Dim Sum

Recept Siu Mai ~ 12 stuks

Ingredienten
100 gr Varkensgehakt
1 gedroogde Chinese paddestoel
0,5 cm Gember geraspt
50 gr Garnalen – fijngehakt
1 bosui fijngehakt
1/4 tl witte peper
1/2 tl maizena
3/4 tl light soy sauce
Snufje suiker
Snufje zout
1 tl sesamolie
1 tl Shaoxhing rijstwijn
1 tl water
2 cm Geraspte wortel
12 Kant en klare wonton vellen

Zo maak je siu mai dim sum

Week de Chinese paddestoel in heet water gedurende 10 minuten. Laat uitlekken en hak fijn.
Hak de garnalen fijn tot er een soort pasta ontstaat.
Vervolgens meng je het gehakt samen met de gember en paddestoel en mixt alles goed.
Voeg nu de rest van de ingredienten toe behalve de sesamolie en de garnalen.
Blijf gedurende een minuut of 2 een richting op “roeren” zodat het vlees een beetje aan elkaar begint te plakken.
Voeg nu de garnalen en sesamolie toe en meng alles goed door elkaar.
Laat ongeveer een uurtje marineren in de koelkast.
Gebruik een uitsteek ring (ongeveer 8cm doorsnede) waarmee je de wontonvellen rond kunt maken. Zo kun je zo ook makkelijker dichtvouwen. (op de foto zie je dat ik dat niet gedaan heb, maar geloof me het moet wel ;)).
Vul de wontonvel met wat gehaktmengsel, knijp rondom dicht en leg er wat wortel bovenop.
Knip een vel bakpapier rond en knip er wat gaatjes in en leg in een bamboe stoommandje.
Vet deze in met wat zonnebloemolie en leg de siu mai erbovenop.
Stoom de Siu Mai gedurende 8 minuten en serveer er lekkere chili olie bij of chili ketchup.

IMG 2276 - Recept Siu Mai - Dim Sum

IMG 2277 - Recept Siu Mai - Dim Sum

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept Siu Mai - Dim Sum

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)