Enige tijd geleden liet ik jullie via Social media weten dat ik een leuke opdracht voor kerst mocht doen. Ik mocht voor Lee Kum Kee aan de slag en een Chinees kerstmenu met een moderne twist voor jullie ontwikkelen. Heel leuk, want ik denk dat iedereen die met enige regelmaat authentiek Aziatisch eten kookt, vast de producten van Lee Kum Kee gebruikt. Ik in ieder geval wel. Mijn moeder kookte al met deze producten terwijl ik opgroeide dus toen ik op mezelf ging wonen was het vanzelfsprekend om een aantal van deze must haves in huis te halen. Zo hebben wij altijd de oestersaus, de light soy sauce, de hoi sin saus en de char siu saus in huis.

Maar goed, terug naar kerst. Ik ging dus aan de slag en bedacht twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee nagerechten. Jullie mochten bepalen wat het nou precies zou worden en welke gerechten ik voor jullie ging voorbereiden.

Bij Chinees eten denkt men al heel gauw aan Babi Pangang, Nasi en Foe Yong Hai. Dit is echter niet helemaal terecht, want de keuken heeft nog zoveel meer te bieden. Op mijn receptenpagina vind je een aantal Chinese klassiekers die hier vaak op tafel verschijnen. Extra leuk dus om er net ff een andere draai aan te geven en een modern menu voor kerst samen te stellen.

Het menu
Als voorgerechten bedacht ik een tonijn tartaar met een pittige mayo en een crackertje van filodeeg met Chiu Chow Chili-olie of een salade bootje met gegrilde eendenborst en noodles met Hoisin-saus. Als hoofdgerechten een met Char Siu saus gemarineerde kippenbout van de grill met witte rijst en geblancheerde paksoi of gestoomde vispakketjes met gember, bosui en lichte sojasaus. Als dessert een pittige chocolademousse met rode vruchten en Chili-olie of een gebakken wonton met gekarameliseerde banaan en geroosterde pinda’s.

Uiteindelijk hebben we nu na drie weken stemmen een Chinees kerstmenu met een moderne twist waar ik heel blij van word en hopelijk gaan jullie daar van smullen de komende dagen! Hieronder de recepten. Ik ben heel benieuwd hoe jullie het zullen vinden.

culinessa Lee kum kee kerstmenu 1

Als voorgerecht het recept voor een tonijn tartaar  met een pittige mayo en een cracker van filodeeg.

Het product dat ik gebruik is de Lee Kum Kee Chiu Chow Chili olie en de receptuur is voor ~4 personen

culinessa kerstmenu 1LKK

Als hoofdgerecht maakte ik een recept voor gemarineerde kippenbout met Char Siu saus van de grill.

Het product dat ik gebruik is de Lee Kum Kee Char Siu saus en Premium Oestersaus en ook dit recept is voor ~4 personen

culinessa kerstmenu 1 Lee kum kee
Recept voor een licht pittige chocolade mousse
Lee Kum Kee product Chili Oil

Ingrediënten
225 gr pure chocolade (min 70%)
3 x Eiwit (99 gr)
125gr Fijne kristalsuiker
250 ml slagroom
Snufje zout
1,5 theelepel Chili oil
Cacaopoeder
Rode besjes
[Optioneel: Witte chocolade snippers]

Methode
Smelt je chocolade au bain marie.
Ondertussen klop je de eiwitten in een kom gedurende 1 minuut en voegt hierna de suiker toe.
Klop eiwitten (ik gebruikte die van Two Chicks), suiker en snufje zout helemaal stijf en glanzend.
Vervolgens klop je de slagroom ook stijf in een andere kom.
In een andere kom schep je de eiwitten en slagroom voorzichtig door de chocolade.
Voeg nu de chili olie toe. Ik gebruik deze hoeveelheid omdat ik net achter in de keel een kleine prikkeling wil veroorzaken. Wil je het pittiger dan kan dat natuurlijk ook!
[optioneel: Je kunt nu ook een theelepel van je favoriete likeur toevoegen om het volwassener te maken]

Giet over in glaasjes of een grote bak en bestuif met cacaopoeder.
Leg een avond van te voren in de koelkast en laat opstijven.

Serveersuggestie
Je kan het dus van te voren in glaasjes gieten en deze in de koelkast plaatsen en laten opstijven. Ik gebruikte een wijnglas en strooide er wat cacaopoeder overheen. Net voor het serveren heb ik er nog wat witte chocoladesnippers overheen gestrooid en een takje rode besjes op gelegd. Uiteraard kun je het ook in een kommetje serveren.

Over Lee Kum Kee
Lee Kum Kee is een Chinees bedrijf dat authentieke Chinese sauzen met de beruchte ‘umami taste’ verkoopt. De oestersaus is verreweg de bekendste saus en is niet voor niemendal de lekkerste ter wereld. Lee Kum Kee bedacht deze immers ooit zelf, nou eigenlijk ging het meer als volgt: toen Mr. Lee Kum Sheung een pan oestersoep ah maken was en deze vergat ontstond er een dikke saus in de pan die een hele nieuwe smaakbeleving veroorzaakte. Hij vond deze zo lekker dat hij die vanaf toen verkocht. Tegenwoordig koop je de sauzen van Lee Kum Kee niet alleen bij de toko, maar ook bij de Albert Heijn, de Plus en de Jumbo.

Kerstwens + Winactie
Ik heb nog een leuke tip voor jullie, wie weet win je wel een tegoed om je boodschappen te kunnen halen en dit lekkere menu klaar te maken. Als jij een kerstwens voor as zondag verstuurt via deze link, dan maak je kans op een tegoedbon van 50 euro voor Albert Heijn of een weekendje weg voor twee personen.

Ik hoop jullie met dit Chinees kerstmenu een handje te helpen en ik ben heel benieuwd of jullie gesmuld hebben! Laat me dit vooral weten, ook als jullie andere suggesties hebben.

 

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

culinessa signature posts new
Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)