Tamarinde siroop – Awa di tamarijn is een favoriet hier thuis! Soms wanneer je iets drinkt of eet brengt het je direct terug naar toen je klein was. De herinnering geeft je een fijn gevoel en roept een bepaalde emotie op. We zijn sinds een paar dagen weer op het heerlijke dushi korsou en we werden met een warm welkom onthaald. 

Mijn tante R zorgt ervoor dat er altijd heerlijke pastechi’s en empana’s voor ons klaarstaan. (Bij mijn Curacao tips zie je waar). Die moet je natuurlijk vergezellen van een heerlijk drankje. Mijn allerliefste omaatje maakte speciaal voor onze komst Tamarinde siroop of zoals we in Suriname zeggen: Tamarinde stroop. Hier op Curacao zeggen ze awa di tamarijn (letterlijk vertaald: water van tamarinde).

Ben je een liefhebber van unieke en exotische smaken? Dan moet je absoluut Tamarinde Siroop proberen! Deze heerlijke siroop, gemaakt van de tamarindevrucht, biedt een perfecte balans tussen zoetheid en zuur.

IMG 9766 e1405085779560 1024x1024 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma

NO waste – We gebruiken de tamarinde 2 x

Ik nam een slokje en het was lekker koud, niet te zoet en lekker verfrissend. Oma maakt dit drankje al sinds ik klein ben, ze is ook echt een baas als het komt op orgeade! Als ze dit maakte konden wij als kleinkinderen niet wachten om de tamarinde peulen te mogen snacken. Wanneer je de siroop gekookt hebt, blijf je met heerlijke sticky zoetzure tamarinde peultjes.

Ik vroeg oma om me te helpen en dat deed ze met alle liefde. Vandaag dus het recept van mijn liefste omaatje.

IMG 0152 e1405637954567 300x300 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma
IMG 9764 300x300 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma
IMG 9769 e1405086277643 300x300 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma
IMG 9765 e1405086044813 300x300 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma
IMG 9768 300x300 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma

Behalve lekker is Tamarinde ook nog eens gezond:

  • Tamarinde is rijk aan voedingsstoffen: Tamarinde bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine C, antioxidanten en mineralen, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en algemeen welzijn.
  • Tamarinde biedt spijsverteringsvoordelen: De tamarindevrucht staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van indigestie en een opgeblazen gevoel.
  • Tamarinde heeft ontstekingsremmende eigenschappen: Tamarinde bevat stoffen die ontstekingen kunnen helpen verminderen en bijdragen aan een gezonde gewrichtsfunctie.

Tamarinde peulen kopen

Je kunt verse tamarinde heel vaak kopen bij de grotere toko’s. Ik had mazzel, want deze tamarinde groeit in de tuin bij mijn tante en oom.

Recept Tamarinde siroop / Awa di Tamarijn / Siropi di tamarijn

Ingrediënten
~2 liter

Tamarind Peulen 600 gr
Suiker 1.8 kg
Water 625 gr

Zo maak je tamarinde siroop / awa di tamarijn

Eerst ga je de tamarinde peulen pellen en laat ze 2 dagen drogen op een warme plek, het liefst in de zon.
Wanneer je tamarinde enkele dagen heeft gedroogd in de zon gaan we de siroop maken.
Kook in een diepe pan de suiker met het water en roer af en toe terwijl je het aan de kook brengt.
Zorg ervoor dat alle suiker is opgelost.
Wanneer het suikerwater begint te koken, kun je de “gedroogde” tamarinde toevoegen.
Draai je vuur laag en laat het nog zeker 2 minuten door pruttelen.
Gaat de suiker kristalisseren, voeg dan weer een scheutje water toe en kook tot je een mooie gladde siroop krijgt.
Het is nu tijd om het vuur uit te doen en het zo te laten staan.
Het liefst laat je de siroop een hele nacht en dag trekken.
De dag erna kun je het zeven en in flessen bewaren.

Je maakt de awa di tamarijn of tamarinde siroop door een glas te vullen met ijs, een scheutje tamarinde siroop (afhankelijk van hoe zoet je het wil hebben) en ijskoud water. Roer even goed door en proef; voeg eventueel nog wat siroop toe.

Tip: Volgende keer als je een mojito gaat maken, voeg dan wat tamarinde siroop toe. GENIETEN! 

IMG 9763 e1405084825810 1024x1024 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Tamarinde siroop - Awa di tamarijn-van mijn oma

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten

.

0/5 (0 Reviews)