Mee ging aan de bak en maakte voor jullie de quesillo van onze mama. Quesillo of kesio of flan of creme caramel is er eentje die je in een heleboel culturen tegenkomt, maar iedereen maakt hem net even anders. Lees hieronder wat ze precies te vertellen heeft over dit dessert. One of my very own favorites <3

Mijn moeder is echt een super goede kokkin. Ze kan koken en bakken als de beste. She hates it though 😉 En ironisch genoeg is ze heel goed in het maken van dingen die ze zelf niet lekker vind. Zoals quesillo oftewel flan, dat maakt ze als de beste. Menig keer heb ik dit als verjaardag lekkers gevraagd en het was altijd yumm. Maar mamma houdt niet van puddingachtige dingen, dus zij slaat ’t ff over.

Toen ik een tijdje terug in Porto portjes aan het proeven was kregen wij ook allemaal lekkere desserts geserveerd en één daarvan was ook flan. Ik wist toen meteen dat ik bij thuiskomst mamma’s quesillo ging maken. Het duurde uiteindelijk nog even, maar natuurlijk deel ik het recept nog steeds graag met jullie!

Mamma maakt quesillo altijd in de blender, maar je kan het ook op de hand of met een staafmixer doen. Dat maakt op zich niet zoveel uit. Een mixer zou ik echter wel vermijden, je wilt namelijk zo min mogelijk lucht in je beslag hebben anders gaat de flan souffleren tijdens het bakken en das nou net niet de bedoeling.

Houd je van een vollere smaak? Dan kan je meer eidooiers gebruiken. Dit maakt de smaak wat romiger, maar ook more eggy. De Portugezen houden er van. Hoe meer eidooiers des te beter. Let wel op dat het totaal aan eieren en eidooiers niet meer dan 300 gram is, anders verandert de structuur te veel. Je kan de smaak ook verdiepen door wat citrusrasp toe te voegen. Of gebruik ’s een ander likeurtje. Bijvoorbeeld Grand Marnier, whiskey of iets anders waar jij blij van wordt.

Sinds de Porto trip ben ik port fan, dus ik serveerde de quesillo met de lekkere Ramos Pinto RP10 port die ik als cadeautje voor mezelf had meegenomen. Perfect gekoeld en een heerlijke combinatie samen 😉

HDQH0494 1024x683 - Quesillo - Flan zoals mamma het maakt

Recept Quesillo / Flan

Ingrediënten
2 el suiker
6 eieren (M)
1 blik gecondenseerde melk met suiker (397 gr)
1 blik water (300 gr)
50 ml donkere rum
1-2 tl vanille

Hoe maak je quesillo

Verwarm de oven voor op 180 C.
Plaats de suiker in je bakblik of flanvorm en brandeer de suiker boven een middelhoge vlam, totdat hij mooi amberkleurig is van kleur.
Blender de eieren even zodat ze goed gemengd zijn.
Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en blender tot een glad beslag.
Giet het beslag in de vorm en plaats die in een grotere bakvorm met koud water. Het water moet in elk geval tot halverwege de flanvorm komen.
Plaats onder in de oven en bak ongeveer 30-45 minuten op 180 C of totdat het midden van de quesillo slechts lichtjes wiebelt.
Laat volledig afkoelen alvorens in de koelkast te plaatsen om verder te koelen.
Ready to eat? Haal een mes langs de rand, plaats een bord over de vorm en draai de quesillo om. De karamel komt nu lekker erlangs gedrupt, dus let op dat de je het bord goed recht houdt.

TIP Als de bovenkant van de quesillo te snel bruint, dek de vorm dan af met wat aluminiumfolie.

QQJB2121 1024x768 - Quesillo - Flan zoals mamma het maakt
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Quesillo - Flan zoals mamma het maakt

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

4.5/5 (2 Reviews)