Surinaamse baka bana recept // Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik dit jaar trotse ambassadeur van het mooie watermerk Chaudfontaine. In case you missed out on that amazing news, yessss I am. Binnenkort heb ik heel tof nieuws, maar tot die tijd moeten jullie wachten en het doen met een lekker receptje. En niet zomaar een recept: Een echte crowd pleaser onder de Surinamers, maar zeker ook nu in Nederland een bekende: de baka bana!

surinaamse baka bana culinessa 1 820x1024 - Surinaamse Baka bana

Baka bana met pindasaus?

Toen ik net iets met de BF kreeg en wij Surinaamse bami van mijn moeder aten, maakte ze erbij dus heerlijke baka bana. De BF zei, wacht even, wat is dat bruine goedje dat jullie erbij serveren? Ik reageerde een klein beetje verbaasd en zei “pindasaus”. Dat vond hij een beetje gek, maar hij nam wel een hap. Intussen is dat na al die jaren goedgekomen. We eten beide graag zowel baka bana op zn Surinaams als op z’n Indonesisch. Je krijgt dus niet 1 maar twee manieren van eten.

Baka bana = gebakken banaan

Mocht je het niet weten, hier volgt een lesje Surinaams.
Baka bana = gebakken banaan. Daar hebben we twee varianten van: eentje met beslag en eentje zonder beslag. Vandaag dus die met beslag 😉 De andere is gewoon karameliseren in een laagje olie.

Wij maken baka bana niet met een gewone banaan, maar met een bakbanaan. Deze kun je vinden bij de toko of bij de Surinamer. Over het algemeen geldt, hoe donkerder ze zijn hoe beter. Dan zijn de bananen van zichzelf lekker zoet.

surinaamse baka bana culinessa 5 683x1024 - Surinaamse Baka bana

Recept Surinaamse baka bana

Ingredienten

2 rijpe bakbananen
100 gr zelfrijzend bakmeel
4 gr vanillesuiker
20 gr fijne kristalsuiker
een flinke snuf zout
150 ml Chaud fontaine bruisend met de rode dop, gekoeld*

*= gekoeld bruisend water zorgt ervoor dat je beslag mooier rijst en luchtiger wordt. Chaudfontaine heeft twee varianten van bruisend water, een groene fles (lichtbruisend) en een rode fles (bruisend). In dit recept kozen we voor de rode variant.

Hoe maak je Surinaamse baka bana?

Verhit een wok olie.
Schil de bananen en snijdt ze schuin over de lengte in plakjes van 2 cm dik.
Maak een beslag van de overige ingredienten en dip een voor een de bananen in plakjes door het beslag en dan in de wok.
Mocht je beslag te dik zijn, voeg dan nog een beetje water toe. Andersom kan natuurlijk ook, voeg dan een eetlepel bloem toe.
Bak de bananen tot ze goudbruin zijn en bak ze nog een tweede keer voor de perfecte crunch!
Even goed uitlekken op keukenpapier voor je ze gaat eten.

Serveer met pindasaus 😉 als bijgerecht, nagerecht of juist als heerlijk snackje.

Baka bana opwarmen

Goed nieuws! Baka bana kan je dus ook heel goed opwarmen. En zelf invriezen 😉 Ik maak meestal een grotere batch en dan hoef ik zelf alleen maar even in de airfryer op te warmen!

surinaamse baka bana culinessa 3 743x1024 - Surinaamse Baka bana

Pisang goreng

Wanneer je dit recept maakt en serveert op z’n Indonesisch dan heet het pisang goreng. Je serveert het dan met een snufje poedersuiker en indien gewenst wat gula Jawa.

Mocktails

Eerder maakte ik mocktails met Chaudfontaine fusion. Voor wanneer je geen zin hebt in alcohol, wat minder calorieen naar binnen wil werken of gewoon. Bekijk hier drie heerlijke mocktail recepten.

surinaamse baka bana culinessa 2 1024x683 - Surinaamse Baka bana
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Surinaamse Baka bana

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

5/5 (1 Review)