Dit recept voor romige hummus of zoals Esther het zelf noemt, choemoes wil je maken. Ik deel Esther haar recept uit haar nieuwe parel het kookboek NOSH, mijn vegetarische Joodse keuken. Het is de romigste hummus die ik ooit maakte.
Esthers’ cookery
Ik ontmoette de man van Esther, Jair, tijdens een etentje en hij vertelde vol liefde over zijn vrouw en de cookery en dat vergeet ik nooit meer. In de deli gevestigd in Amsterdam, koken ze er met zoveel liefde en passie en als het even kan met de opbrengst van hun eigen moestuin. De liefde voor de Joodse keuken spat er van af. Ook kun je er leuke workshops volgen als je van Esther zelf de kneepjes wil leren.
Nosh, mijn vegetarische Joodse keuken
In Nosh, het kookboek, lees je tussen de recepten door ook het levensverhaal van Esther. Dat maakt dit boek persoonlijk, samen met de liefde die je echt proeft voor eten. I love a book like this.
Door haar Joodse achtergrond zijn de recepten in het boek kosher (volgens de spijswet van de Thora). Lekker veel vega en dus spelen groenten een grote rol in dit kookboek.
Ik bladerde door de recepten heen en mijn oog viel op Orgeade bolussen. Ik was gelijk heel nieuwsgierig. In Suriname kennen we nl Orgeade als een drankje, ook wel bekend als Horchata. Een romig amandel drankje dat ijskoud in de zomer heeeeerlijk smaakt. In Italie krijg je het op Sicilie bij je ontbijt als een soort slush met een brioche broodje ernaast, om te dippen. Goed terug naar Esther haar Orgeade bolussen. In Suriname hebben ween cake, die heet FIADOE en mijn oma is een FIADOE baas. Deze orgeade bolussen zijn eigenlijk een kruising hiervan.
Nu restte mij natuurlijk de vraag, is dit dan een Joodse cake? Ik Googlede en kwam er achter dat dit een gerecht is uit de Sefardische keuken, de Portugese Joodse keuken.
Andere recepten die mijn nieuwsgierigheid wekten zijn de frambozen kardemom friandises, de boterkoek en de appeltaart van haar moeder.
De baba ganoush ga ik zeker ook maken, want daar heb ik een fantastisch trucje voor. Esther verkoopt namelijk een wondergrill en daar kan je perfect aubergines op roosteren. Ook de courgette fritters, de borekas en de bloemkoolbites hebben onze aandacht getrokken.
Romige Hummus, choemoes, de trucjes
Dé truc voor perfect romige hummus – choemoes is dus echt heel simpel. Eerst week je de kikkererwten het liefst een nacht met een zakje bakpoeder en vervolgens komt de volgende truc: je kookt de kikkererwten met een zakje bakpoeder. Daar worden de kikkerwten lekker zacht van.
Tip 2 van mezelf: In plaats van de kikkererwten te weken, gebruikte ik de kikkererwten uit blik van Fairtrade original en die kookte ik samen met de bakpoeder. Ging prima!! Gebruik je mijn tip, dan sla je dus wat stappen over. Let daar wel even op. Je hebt dus maar 1 zakje bakpoeder nodig.
Tip 3 Koop bij Esther in haar webwinkel de lekkerste Hummus ever!
Recept romige hummus – CHOEMOES
Ingrediënten
250 g gedroogde kikkererwten
2 zakjes bakpoeder
1 teentje knoflook
250 g tahini, gekocht in de webwinkel van Esther
Sap van 1 citroen
2 tl zout
2 tl komijn
kookwater van de kikkererwten
Garnering
olijfolie
1 el za’atar, gekocht in de webwinkel van Esther
1 el paprikapoeder
Zo maak je romige hummus – choemoes van Esther
Week de kikkererwten minstens 12 uur in 2 liter water samen met een zakje bakpoeder.
Giet af en overgiet met schoon water in een grote pan.
Zorg dat de kikkererwten ruim onder water staan.
Voeg het tweede zakje bakpoeder toe en kook afgedekt ongeveer 40 min.
Wanneer het water kookt ontstaat er een schuimlaag; verwijder deze elke keer.
Gebruik een schuimspaan om tijdens het koken een kolk te maken in het water. Zo komen de velletjes van de kikkererwten los en drijven ze naar boven. Verwijder deze met de schuimspaan. Hoe minder velletjes en hoe zachter de kikkererwten, des te lekkerder de hummus / choemoes.
Haal tijdens het koken een grote lepel kikkererwten uit het vocht, deze heb je straks nodig voor het garneren
De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Vang bij het afgieten het kookvocht op.
Laat de erwten zoveel mogelijk afkoelen.
Pureer de kikkererwten daarna in de keukenmachine en voeg 3
eetlepels kookvocht toe plus de knoflook, de tahini, het citroensap, 1 theelepel zout en 1 theelepel komijn.
Laat minstens 10 minuten draaien.
Geef de choemoes jouw gewenste dikte door kleine scheutjes kookvocht toe te voegen.
Als de kikkererwten nog warm zijn wanneer je ze gebruikt, zul je
meer vocht nodig hebben. (De choemoes stijft nog iets op na afkoelen.)
Nu is het tijd om te proeven: het is jouw choemoes, dus maak hem zoals jij dat lekker vindt.
Je kan hem verder op smaak brengen met meer tahini, nog wat zout, komijn en/of citroensap.
Laat de choemoes goed afkoelen en smeer dan met de bolle kant van de lepel op een bord.
Leg nu de apart gehouden kikkererwten in het midden van de hummus/ choemoes en besprenkel rijkelijk met olijfolie.
Schud er wat paprikapoeder en za’atar eroverheen.
Nosh is uitgegeven door Nieuw Amsterdam, kost € 29,99 en is in de boekhandel en online te koop.
Ook iets lekkers maken van mijn blog? Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.
ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.
Hoe lang moet je de kikkererwt uit blik koken die jij gebruikt koken?
Hi Monique,
Eigenlijk sla je dus de stap van het weken van de kikkererwten over en kun je direct door naar de 2e stap en ze gewoon volgens de bereidingsweijze koken, 40 minuten dus. Hopelijk nu wat duidelijker voor je!