Deze Japanse miso soep is zo lekker verwarmend. Zeker met een lange donkere koude dag in de winter, dan begin ik graag met zo een soepje mijn avond maaltijd. Miso soep is een combinatie van dashi en miso pasta.

Wij drinken meestal ook een kommetje miso voor we sushi gaan eten. Gewoon even je maag verwarmen 😉

En aangezien we lekker in een Japanse gerechten flow zitten, ga ik nog effe verder met een en ander uit te leggen. Misschien overbodig om te zeggen, maar Miso soep is dus vegan.

Miso soep maken

Miso soep bestaat uit de volgende belangrijke onderdelen: miso en dashi. Deze twee onderdelen geven de soep de krachtige body en specifieke smaak. Niet alleen is deze miso soep lekker en wordt ie doorgaans in Japan gedronken bij het ontbijt. Deze soep bevat vitamine A en is dus ook nog eens hartstikke gezond.

Miso – witte miso – Shiro miso

Miso is een pasta gemaakt van oa gefermenteerde sojabonen, rijst en koji (een schimmel). Er zijn er verschillende maar vandaag gebruiken wij in dit recept witte miso in het Japans Shiromiso genaamd. Witte miso is een jonge miso met een zeer milde, bijna zoete smaak. Als je deze pasta toch al in huis hebt, raad ik je de miso aubergine of miso zalm zeker ook aan. Beide killer recepten die hier harten stelen.

Dashi – Japanse bouillon

Dashi is Japanse bouillon op basis van katsuo-bushi – bonitovlokken (of vlokken of in poedervorm) en kombu – zeewier. Over het algemeen een bouillon met een fluweelzachte vissige smaak.

Leuk weetje, wanneer je de bonitvlokken op iets warms serveert gaan ze “dansen”. Benieuwd? Check dan dit recept voor okonomiyaki frietjes.

Links op de foto de bonito vlokken en miso pasta en rechts miso soep.

Recept Japanse miso soep – vegan

Ingredienten
~ 4 kleine kommetjes soep


1x Bosui groene gedeelte
500 ml water
2 EL dashi poeder*
2 EL miso pasta
Klein handje katsobuschi vlokken
Optioneel: tofu in blokjes
Optioneel: zeewier of bladgroente

Japanse miso soep maken

Snijd het groene gedeelte van de bosui in fijne ringetjes en evt. de tofu in blokjes.
Breng water samen met de dashi poeder, zeeuwier en tofublokjes aan de kook.
Zodra het kookt voeg je de miso pasta toe en lost dit goed op.
Draai het vuur uit.
Serveer met de bosui.

*Tip Dashi poeder ook wel bekend als hondashi kan vrij zout zijn, wees dus voorzichtig met je dosering. Liever te weinig dan teveel. Je kan altijd wat meer toevoegen.

Bon Ap!

miso soep culinessa 2 1024x683 - Japanse miso soep
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Japanse miso soep

ps Heb jij iets gemaakt van mijn recepten ? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.


0/5 (0 Reviews)