Tijd voor een update dacht ik zo. Nu dat ik eea heb verwerkt en het even de tijd heb gegeven heb ik weer wat meer energie om dit op te schrijven. Om nog even terug te gaan, voor wie het gemist heeft: ja ik heb zwangerschapsdiabetes. Ondertussen ben ik alweer sinds mei aan het bloedprikken en sinds juni ook insuline aan het spuiten. Meer daarover lees je hier.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over wat je nou wel en niet kunt eten tijdens deze periode. Zeker voor mij als foodie wilde ik de uitdaging aangaan met mezelf en ervoor zorgen dat ik toch nog lekker, maar vrij van suiker (zowel natuurlijke als geraffineerde suiker) kon eten.

Het is belangrijk om genoeg te eten, je bent en blijft immers wel een zwangere vrouw. Het is niet de bedoeling dat je afvalt en ook is de groei van de baby heel belangrijk. Je moet daarom zo normaal mogelijk eten, maar wel met gezond verstand te werk gaan.
IMG 7516 1024x1024 - Zwangerschapsdiabetes, wat kan je eten?

Hieronder mijn bevindingen:

Suiker zit overal in
Dat was koude douche nummer 1. Er zit in heel veel meer dingen suiker dan je denkt. Ik dacht namelijk altijd oh ik ben geen zoetekauw, ik houd meer van hartig, maar toch kwam ik er door het prikken van het bloed achter dat er toch veel meer suiker in van alles zit. Ook in dingen waar je het totaal niet van verwacht. Denk bijvoorbeeld aan brood. Daar zit dus heel vaak suiker in, ook in bruin brood of meergranen. Belangrijk is dat je let op de ingrediënten en met name de koolhydraten. Per 100 gr/ml mag er max 4 gr suiker inzitten.

Per persoon verschillend
Zwangerschapsdiabetes is toch niet helemaal een uitgekristalliseerd iets, zeker als het aankomt op het eten. Helaas is het per persoon verschillend en moet je dus toch echt je eigen weg vinden in dit geheel.
Dat was dus koude douche nummer 2. Ik dacht dat de dietiste me wel ff een lijstje zou overhandigen en menu voorbeelden waarbij ik niet meer na hoefde te denken. Nou goed, technisch gezien deed ze dat wel, maar omdat ik niet de gemiddelde persoon ben qua eten was dat toch niet helemaal mijn ding.

Hormonaal
En dan door naar koude douche nr 3, je houdt je aan alles en denkt dat je een beetje door hebt hoe het werkt? Nou nee dus! Alhoewel je nog zo goed kunt letten op wat je eet, het blijft een hormonale kwestie. Ben je dus gehaast/gestresst dan kan dat ook invloed uitoefenen op je bloedsuikerspiegel. 

Tips Zwangerschapdiabetes wat eten

Goed, mijn tips die ik kan geven wanneer er zwangerschapsdiabetes bij je wordt geconstateerd:
– De toegewezen dietiste is een goede sparringpartner, raadpleeg haar dan ook altijd eerst voor je zelf aan de slag gaat.
– Houd een schrift bij met je waarden en precies wat je eet.
Ik schreef op wat mijn bloedsuiker waarde was voor de maaltijd en ook na de maaltijd. Zo kon ik al heel snel zien wat mijn bloedsuiker spiegel omhoog liet schieten en het later ook teruglezen ter inspiratie.
– Een hele handige index is die van de Glycemische index (GI). Dit is een index die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Je kan dus heel snel zien wat een lage GI heeft. Voor mij was dat heel fijn mbt fruitsoorten.
Fruitsoorten die een lage GI hebben en dus voor mij heel goed te doen waren zijn:
Peer, blauwe bessen, frambozen en aardbeien. Best wel wat toch.
Op het moment dat je fruit combineert met noten en zaden dan vertraagt dat nog meer het proces en worden ze wat langzamer omgezet in suikers. <<SCORE!>> Mijn ideale ontbijtje was dan ook Yoghurt met een snufje kaneel, peer, blauwe bessen, cacao nibs en wat zonnebloempitten of andere noten. Ook at ik gewoon regelmatig een mandarijntje, kiwi en een appeltje.
– Eet bruin brood, let op dat er geen suiker in zit. Check dus met je lokale bakker of hij ook brood heeft zonder suiker. Ik koop mijn brood bij het Vlaamsch Broodhuys en na overleg weet ik welke broden ik goed kan hebben. In mijn geval is dat de meergranen Pave.
– Wil je toch koolhydraten eten zoals pasta en rijst, dan is het raadzaam om over te gaan op volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ik kon ongestoord genieten van een Salade Nicoise. Hele acceptabele waarden erna.
Snacken deed ik door bijvoorbeeld een komkommer en paprika in stukjes te snijden en die zo op te eten. Ook kan je ze dippen in bijvoorbeeld hummus of een erwtenpuree. Plakje kaas of worst erbij en je bent al bijna aan het borrelen. Ook een handje cashewnoten erbij erg lekker. 

Drink voldoende. Het is belangrijk om minimaal 2 liter water te drinken op een dag. En ja, aangezien ik kon afwisselen tussen water en thee, bedacht ik al heel gauw een aantal dingen om mijn mijn water te pimpen. De ene keer met munt en citroen, maar ook met gesneden aardbeien en basilicum of frambozen. Maakt het veel minder saai.

Verder las ik dat Kaneel en Matcha Poeder je suikerspiegel ook goed in balans weten te houden. Hetzelfde gold voor Kokoswater (maar dan wel echt uit een kokosnoot). Volgens de dietiste uit het ziekenhuis is dat idd bekend, maar helaas niet bewezen. Dit wordt dan medisch ook niet ondersteunt. Wel gaf ze aan dat ik gerust een kokosnoot mocht drinken.
IMG 6124 1 1024x1024 - Zwangerschapsdiabetes, wat kan je eten?

IMG 7585 1024x1024 - Zwangerschapsdiabetes, wat kan je eten?

Handig boek voor zwangerschapsdiabetes – ter inspiratie

Het boek 100% suikervrij voor Diabetici van Carola van Bremmelen (Euro 19, 95) geeft je ook wat goede tips en inzicht in hoe het precies werkt en wat je kunt doen om het positief te beïnvloeden. Voor een vrouw met zwangerschapsdiabetes is dit handig, maar meer ter info. Ik vond het handig om te kijken naar wat je wel/niet kon eten en de GI index is heel handig om erbij te houden. 

IMG 8119 1 1024x1024 - Zwangerschapsdiabetes, wat kan je eten?
Ik hoop dat ik hiermee wat meer handvaten geef voor zij die op zoek zijn naar tips met betrekking tot zwangerschapsdiabetes. Ook kun je via de #zwangerschapsdiabetesCulinessa op Instagram zien wat ik wel/niet heb gegeten.

Ik laat jullie zeker weten hoe dit afgelopen is nadat ik bevallen ben!

liefs,

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Zwangerschapsdiabetes, wat kan je eten?

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.