Dit stoofvlees recept eet ik graag met friet. Ik deel dit recept met jullie omdat je ook tijdens de feestdagen kan uitpakken zonder dat je het jezelf heel moeilijk maakt. Sterker nog, je kan dit prima van tevoren klaarmaken. Misschien nog wel lekkerder zelfs. Dat ga ik vandaag aan jullie laten zien.
Samen met BK wil ik jullie inspireren voor de feestdagen; in dit artikel gebruik ik de BK Q-linair Glas 4 delige pannenset . Ik heb ook nog eens een hele fijne kortingscode voor jullie geregeld en die geeft je maar liefst 30% korting op 2 sets uit deze Q-linair lijn. Eye catchers vind je niet ;).
Met de code CULINESSAxBK krijg je nu 30% korting tot en met 27 december op de de Q-Linair Master Black RVS en met de code CULINESSAxBK2 krijg je ook 30% korting tot en met 27 december op de Q-Linair Master Glas.
Het fijne aan deze pannen, naast dat het echte eye catchers zijn, is dat ze én op gas én op inductie kunnen. Daarnaast hebben ze aan de binnenkant een maat-aanduiding. Het afgietsysteem waarbij de deksel netjes op z’n plek blijft zitten, zonder dat je deze tegen hoeft te houden, is echt top. Door de uitsparing aan de zijkant giet je gemakkelijk wat uit een pan zonder dat je knoeit. De pannen hebben hooggeplaatste grepen die ook nog eens minder heet worden en je kan ze na gebruik stapelen; scheelt ook weer ruimte.
Stoofvlees eten met friet
Met deze nieuwe pannenset wilde ik kijken of het zou lukken om ook stoofvlees te bereiden in een van deze pannen in plaats van een braadpan. En goed nieuws, dat is prima gelukt.
Stoofvlees met friet is echt een heerlijk gerechtje, vooral wanneer het buiten zo koud is, toch? Handige hieraan is dat je het dus lekker kan voorbereiden. Er zijn een boel manieren om stoofvlees te eten; de een vindt het fijn met rijst, de ander weer met frietjes en de ander eet het graag met een puree. Ook spotte ik laatst koolhydraatarme opties zoals bloemkoolrijst of bloemkoolpuree, maar deze keer gaan wij voor lekker klassiek: stoofvlees met friet. Je kan zelf frietjes maken, maar deze keer kocht ik ze. Net zo makkelijk. In de volgende post laat ik jullie zien hoe ik het feestelijk aankleed voor de kerst en welke gerechten ik nog meer erbij serveer.
Zie hier de vegetarische versie van stoofvlees met oesterzwammen.
Tip voor het sudderen van stoofvlees
Bij het stoven gebruik ik een sudderplaatje of vlamverdeler onder de pan. Hiermee verdeel je de hitte over de hele bodem van de pan en heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Geen vlamverdeler? Kies dan voor de kleinste pit en schep regelmatig je vlees om; dit om aanbranden te voorkomen.
Recept stoofvlees maken a la Culinessa
1 kg riblappen
2 tl Vleeskruiden
zout
Bloem
2 EL roomboter ~ 30 gr boter
2 EL olijfolie
2 EL roomboter
2 laurierblaadjes
3 Takjes tijm
1/2 Winterpeen (125 gr)
1 Medium ui
2 tenen knoflook
4 el tomatenpuree
2 EL appelstroop
200 ml Rode wijn
400 ml Runderfond of bouillon
Zout en peper
[Optioneel: platte peterselie]
Zo maak je Stoofvlees klaar
Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is.
Kruid het vlees met de vleeskruiden en bestuif met bloem.
Verhit nu 2 EL boter en 2 EL olijfolie in een pan en bak het vlees kort rondom bruin.
Haal uit de pan en snijd daarna in kleinere stukken. Dit doe je omdat het vlees dan minder uitdroogt op deze manier.
Verhit nu weer 2 EL boter en fruit hierin de uien, knoflook en wortel tot ze glazig zijn.
Hierna voeg je de tomatenpuree, de laurierbladen en tijm toe en roert dit goed door.
Het vlees mag hier nu bij samen met de rode wijn, de appelstroop en de runderfond of bouillon.
Op hoog vuur wacht je tot het begint te pruttelen en vervolgens draai je het vuur naar de laagste stand.
Laat het vlees minimaal 2 uur stoven en controleer met regelmaat even of het al zacht is geworden. Afhankelijk van het soort vlees kan het best lang duren, zo een 3-4 uur.
Garneer met fijngehakte peterselie en evt nog wat tijm.
Eef van Eefsfood heeft ook een toffe actie en een heeerlijk recept voor arancini met prosciutto en pijnboompitten.
In het recept wordt ook bleekselderij genoemd. Deze staat echter niet bij de ingrediëntenlijst. Hoeveel voeg je toe? 1 stengel?
Oopsie, das een goede. Die had ik er eerst wel bij gedaan, maar in mijn tweede ronde bij het maken van het recept heb ik t weggelaten en t was net zo lekker. Je kan in principe 1 stengel doen idd <3 Dankjewel voor je opletendheid.