Vandaag sambal badjak maken of zoals ze in Indonesië zeggen “sambal bajak” !!! ADUH jaaazekers <3 Jullie gingen los en wat een complimentjes dat jullie met een dikke vette meerderheid stemden dat jullie ook een flesje wilden. Ik ga er eens goed over nadenken hoe of wat, maar voor wie zelf aan de slag wil kan dat doen met dit recept.

Ik mocht van Maxima kitchen equipment met hun Extreme power blender aan de slag; wat een kracht en inderdaad “power” heeft dit apparaat zeg. Deze heeft een inhoud van 2.5 liter en zo kon ik in 1 keer een grote hoeveelheid sambal maken, ook om weg te geven om te laten proeven door de familie. Alles moet gekeurd worden he en voor ik het wist was mn voorraadje opperdepop. Abis, maar wel een goed teken dus, haha!

Sambal badjak

Ik zie meerdere varianten van sambal badjak, maar vandaag deel ik met jullie de variant met tomaat en de kruiden die ik dus lekker vind. ENAK Sekali en omdat ik niet van heel pittig hou, maakte ik de mijne met drie rawit pepertjes. Wil je meer pit, voer dit dan langzaam op. Zo kom je uiteindelijk bij je eigen perfecte versie van dit recept.

Ik noteer hieronder voor jullie het recept; gebruik dit als een basis. De een houdt net meer van een pittigere variant, de ander van een zuurtje en de ander weer van een zoetere sambal.

Ook qua structuur moet je kijken waar jij de voorkeur aan geeft. Wil je een grovere sambal met stukjes, zorg er dan voor dat je het niet helemaal tot pulp in de blendert.

Sambal badjak vs sambal oelek

Sambal oelek is een sambal die je gebruikt met name om te koken; over het algemeen is het een sambal die niet meer dan peper en zout bevat. Dit gebruik je dus als smaakmaker in je gerecht. Heel vaak voeg je dit toe als je bijvoorbeeld sambal goreng telor maakt of als je nasi maakt met een beetje pit. Aan de andere kant heb je dus sambal badjak, een gebakken sambal die je wel eet bij je eten. Ik vind het heerlijk om sambal badjak te eten met nasi kuning en strooiseltjes als een gebakken eitje, kroepoek, komkomer en uitjes. Deze variant die ik vandaag deel is lekker fris en past daar dus echt zo goed bij.

Ook vinden wij het lekker om sambal mayo te maken. Mijn vriendinnetje Sesanne eet eigenlijk overal sambal bij. Haha..zelf op haar tosti. A flamin tosti!

51FEFB8D 0680 4AC3 B1E5 F65FDD3D08EC 684x1024 - Sambal Badjak maken Culinessa style

Recept sambal badjak met tomaat

Ingredienten
~2 potten sambal


5 rode pepers
3 kleine rawit pepertjes (die score je bij je favo toko)
3 roma tomaten
3 tenen knoflook
1 medium ui
10 ml zonnebloemolie
1 tl terasi bakar
60 ml zonnebloemolie
2 cm laos in schijfjes
2 salam blad
1 citroengras stengel
1 EL tamarinde afgestreken
100 ml water
1 tl zout
1 EL suiker

2 potjes die je steriliseert in heet water.

Zo maak je sambal badjak Culinessa style

Snij de pepers, rawit pepertjes, tomaten, knoflook, ui grof en bak aan in de 10 ml olie samen met de terasi bakar.
Doe vervolgens in een blender tot alles een stuk fijner is. Bepaal zelf hoeveel structuur je in je sambal wil.
Nu verhit je 60 ml olie in een pan en fruit even kort de laos, salam en citroengras aan. Voegt nu het peper tomaat mengsel toe samen met de rest van de ingredienten: tamarinde, water, zout, suiker.
Proef en breng op smaak zoals jij dat lekker vindt.

Selamat makan alvast!

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Sambal Badjak maken Culinessa style

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

4/5 (2 Reviews)