IMG 4698 1024x1024 - Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

Mee ging weer op pad en doet jullie verslag over de Open Blue Cobia. There’s a new fish in town! Vorige maand werd de Open Blue Cobia geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Een vis die geteeld wordt in de diepe Caribische wateren van Panama. De baby-visjes worden aan land gekweekt en na een aantal weken uitgezet in the big blue. Hun nieuwe huis is een door netten begrensde aquacultuur van 30×30 meter en in ongeveer een jaar groeien deze baby’s uit van een paar honderd gram tot heuse beesten van wel 6kg!

Het is een nieuwe manier van fish-farming met veel aandacht voor het reduceren van eventuele negatieve impact. Zo bevinden de farms zich 12km van de kust af en behalve een boei is er van bovenaf niets zichtbaar. De Cobia, die van nature voorkomt in dit gebied, wordt constant gemonitord als ook zijn omgeving, zodat niet alleen de Cobia gezond blijft, maar zijn omgeving en het andere zeeleven ook. Open Blue Cobia heeft sinds 2014 Global G.A.P. certificering en hoopt in 2017 ook ASC gecertificeerd te zijn. Bovendien onderscheiden zij zich ook door het hele proces, van vis-ei tot distributie, volledig in eigen beheer te hebben, waardoor er altijd een constante kwaliteit kan worden aangeleverd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik behoorlijk onder de indruk ben van deze vis.

IMG 4703 1024x1024 - Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

Maar de grote vraag: “Hoe smaakt het nou?” Het is een witvis met een stevige structuur, vergelijkbaar met tonijn, maar dan zonder extreem uitgesproken smaak en niet te vettig. Een vis die daardoor makkelijk te verwerken is tot allerlei lekkere gerechten. En dat werd in het ROC van Amsterdam door de culinaire helden van de sterrenklas bewezen. Zij bereidden een aantal prachtige gerechten die ik allemaal mocht proeven. Het werd een ware wedstrijd, voor de eer en een prachtig koksmes.

IMG 4704 1024x1024 - Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

Ik mocht spieken bij Emily en Stefan, eigenlijk moest ik een handje helpen, maar het ging me allemaal veel te snel. En ik wilde vooral niet de oorzaak zijn van een recipe failure… dus ik hield t maar bij kijken. Er kwam van alles voorbij; gegrild, op de huid gebakken, langzaam gegaard, sashimi, poke allemaal prachtige gerechtjes. Maar je raadt nooit wie de winnaar was… Stefan met een prachtige poke! Gerookte Cobia, mild ingemaakte komkommer en afgemaakt met een heerlijke dashi. Het zag er prachtig uit en smaakte net zo goed. Zou het dan toch mijn positieve vibe geweest zijn 😉

IMG 4702 1024x1024 - Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

Ik ging zelf ook naar huis met een mooi stukkie vis en maakte er een frisse ceviche mee. Het is een licht recept, perfect voor de zomermaanden en heel goed voor te bereiden zodat het in een wip op tafel kan staan. Belangrijk is om de vis niet te lang te laten marineren anders wordt hij taai en droog.

Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

Ingrediënten (voor 4 personen)

300 gr Cobia filet, in kleine gelijke blokjes
sap van 3 limoenen
1 middelgrote zoete aardappel
1 rode uit, in dunne plakjes gesneden
paar takjes koriander, fijn gesneden
1 avocado, in dunne plakjes gesneden
1 tl suiker
zout en peper

Methode

Rooster de zoete aardappel ongeveer 30 min in de oven op 200 C.
Wikkel de zoete aardappel in aluminiumfolie en laat volledig afkoelen alvorens hem in kleine blokjes te snijden.
Plaats de Cobia samen met de uien, suiker en het limoensap in een kom en hussel goed door elkaar zodat alle vis een goede coating heeft
Laat dit ongeveer 5 minuutjes staan en breng daarna op smaak met zout en peper.
Voeg ook de koriander toe en hussel voorzichtig door elkaar.
Maak een bedje van de avocado en verdeel de vis en zoete aardappel op het bord.
Lepel ook een beetje van de marinade over de vis en serveer meteen.

Smullen maar!

Vond je dit recept lekker? Meer lekkere receptjes van mij vind je hier.

Maak je een gerechtje van de blog ? Vergeet dan niet om een foto er van te maken en tag het met #culinessarecepten op Social Media. Ik wil heel graag zien wat jullie maken!

IMG 4438 1024x1024 - Recept Ceviche van Open Blue Cobia vis

0/5 (0 Reviews)