Zo af en toe komt er een kookboek voorbij en dan MOET je het gewoon hebben…dan weet je dat je voor je het hebt gezien al een boel recepten eruit gaat maken de komende tijd.

Screen Shot 2016 09 26 at 10.56.49 PM e1474923538758 759x1024 - Kookboek Greek van George Calombaris
Nou ja, komende tijd duurde iets langer, maar vandaag dan eindelijk mijn avonturen met George. Ik kwam op het idee omdat we nog wat gehakt over hadden, wat aardappeltjes en ik nog wat yoghurt, munt en koriander had staan. Dat klonk als Grieks en als er iemand iets over Grieks weet dan is dat George wel.

George is mijn fave van de Masterchef juryleden en dat hij kan koken weten we allemaal wel. Dus ik kon niet wachten om met zijn recepten aan de slag te gaan.

Toen ik het kookboek bekeek werd ik er helemaal blij van. Lekker kleurrijk en de persoonlijke touch door zijn handschrift in het boek te verwerken vind ik geniaal. Er zijn tig recepten die ik wil maken. Leuk om te zien dat George niet bang is om ook wat moderne twists te geven aan bepaalde recepten. Bijvoorbeeld baklava in een glas als toetje 😉

Uiteraard kom je er ook enkele klassiekers tegen, zelfs ook een aantal van Mama Calombaris die aangeduid zijn met “MC” in het boek.

Er zijn genoeg recepten die mijn interesse hebben gewekt, waaronder:
– Zelf pitta’s maken (YES please)
– Beef short-rib met rode ui salade en mierikswortel tzatziki (say what!)
– Crispy fennel-seed flatbread
– En Souvlaki, George heeft er namelijk een heel hoofdstuk aan gewijdt en ook nog eens 7 geboden opgesteld. (wellicht een klein ergernisje; zo staat er dat vlees op een stok kalamaki is, geen souvlaki!).

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enthousiast ben over dit boek! Foto’s waar je honger van krijgt, duidelijke recepten met veel George ;). Geen ellenlange bereidingswijzen; maar gewoon lekker en goed koken met verse ingrediënten.

Voor dit avontuur ging op zoek naar Kofta. Ik had immers gehakt en aangezien de BF altijd in is om Grieks af te halen kon ik zo mooi wat punten scoren, toch 😉 Maar wat serveer je er dan bij? Ik gaf de BF opdracht om met verse pita’s thuis te komen en maakte er nog wat friet op zn George bij.

Ik kan jullie vertellen dat we hebben gesmuld en dat ik de techniek van friet bakken volgens George wat omslagtig vond, maar uiteindelijk was het wel echt de moeite waard.

IMG 1888 1024x683 - Kookboek Greek van George Calombaris

Frietjes a la George Calombaris

George zegt namelijk dat je je aardappelen goed moet wassen, vervolgens in frieten moet snijden en daarna met koud water in een pan op vuur moet zetten. Zodra het water kookt, moet je het water afgieten en de frieten laten afkoelen op een rooster. Vervolgens leg je ze een nachtje in de koelkast.

Verhit genoeg olie in een pan en zorg dat dit ongeveer 140 graden wordt. Bak de frietjes hierin gedurende 3 minuten en laat ze goed uitlekken. Leg ze vervolgens in de koelkast en net voor het severen bak je ze goudbruin in olie.

Was goed te doen en superlekkere frietjes gemaakt hierdoor! Me likey big time..ik ga nu met allemaal verschillende soorten aardappelen aan de slag, dus ik kom hier nog op terug. Welke aardappel uiteraard de lekkerste friet oplevert.

Via Pei Yee van Nombelina kwam ik erachter dat het belangrijk is om te weten is dat alle recepten gemaakt moeten worden met de hete luchtstand van de oven (heb je deze niet, dan moet je de oven ongeveer 20 graden hoger zetten). Behalve het recept voor knapperig platbrood; dat is het enige recept waarbij de temperatuur aanduiding is gegeven voor conventionele warmte.

Kookboek Greek
Auteur: George Calombaris
Prijs: € 29,95
Uitgeverij: Good Cook B.V.

IMG 1889 1024x683 - Kookboek Greek van George Calombaris

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Kookboek Greek van George Calombaris
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

[pexblogposts pex_attr_title=”Dit vind je misschien ook leuk” pex_attr_cat=”3″ pex_attr_layout=”columns” pex_attr_number=”4″ pex_attr_columns=”4″][/pexblogposts]