Linzensalade met rode bieten – Vroeger zou ik eigenlijk nooit echt een salade klaarmaken als avondeten. Behalve een salade met zalm en avocado, salade Niçoise of een salade met geitenkaas, honing en pijnboompitjes kwam ik niet verder. Het was gevoelsmatig toch een beetje konijnenvoer, tot ik het boek (Een nieuwe kijk op eten) van Anna Jones in handen kreeg. De theorie over hoe je van iets saais een heerlijke maaltijd kon maken door te letten op een aantal simpele dingen vond ik echt top. Anna legt je namelijk uit dat je niet alleen maar moet letten op wat je bij elkaar zet qua ingrediënten, maar dat je ook moet letten op het balanceren van texturen en smaken. Zo krijg je nooit een saaie maaltijd, noch een saaie salade. Ook stond er een hele handige “How to” uitleg over het bouwen van de perfecte salade.
IMG 7636 1024x1024 - Linzensalade met rode bieten
Dat proeven en ervaren maakte al een groot verschil in mijn benadering omtrent het fenomeen salades. Vervolgens kwamen er een heleboel saladebars zoals het mega populaire Sla uit Amsterdam. In eerste instantie vond ik dat helemaal niks en weer eens lekker gehyped, maar toen ik zwangerschapsdiabetes kreeg veranderde dat de zaak helemaal. Ik moest heel erg letten op wat ik at, dus schreef  ik een stukje over wat je kunt eten als je zwangerschapsdiabetes hebt. Een salade was juist een makkelijke manier om weinig koolhydraten binnen te krijgen en als ik het op de juiste manier bereide ook nog een volwaardige maaltijd waar ik best gelukkig van werd.

Linzensalade met rode bieten 

Goed, genoeg over mijn sla avonturen. Tijd voor een recept, toch 😉 Kennen jullie dat? Soms eet je ergens iets heel lekkers en vervolgens blijft het gewoon in je hoofd hangen tot je het een keer zelf hebt gemaakt. Toch?! Of ben ik weer die weirdo die dat heeft? Hahahaha! Dat gebeurt dus met mij en vervolgens bewaar ik heel vaak de foto of schrijf het op in mijn notes als to do met een uitgebreide analyse van wat ik geproefd heb. Soms ga ik er al vrij snel mee aan de slag, maar soms duurt het ook maanden. Zo ook met het recept dat ik vandaag met jullie wil delen. Het is een gerechtje dat ik at bij het oh zo leuke Blue in Amsterdam (ga erheen!!, al is het alleen maar voor het waanzinnige uitzicht onder het genot van een gebakje en een kopje koffie). 

IMG 8788 1024x1024 - Linzensalade met rode bieten

Recept voor een Linzensalade met bieten

Ingredienten
4 middelgrote bieten
400 gr linzen (ik ben fan van Dupuis linzen)
zakje Slamelange
Bakje Hüttenkäse van 200 gr
4-6 EL Frambozen azijn (Ik gebruikte die van Foodelicious)
1 medium ui
Handjevol pijnboompitten

Methode
Was de linzen en laat ze gedurende 30 minuten in ruim water (eventueel met wat zout) weken. 
Kook ze vervolgens gedurende 30 tot 45 minuten gaar en giet ze af.
Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
Was de bieten, maar pel ze niet. 
In een stoompan stoom je de bieten gedurende 60 minuten gaar.
Laat afkoelen en pel en snijd in kleine blokjes.
Snipper de ui.
In een koekenpan voeg je 1 EL olijfolie toe samen met de uien en bak deze even glazig aan.
Voeg nu 4 EL frambozenazijn toe en laat dit lekker inkoken. Proef en voeg zo nodig nog meer frambozenazijn toe.
Rooster je pijnboompitten.
In een saladekom voeg je linzen, bieten, sla en Hüttenkäse samen en strooi er nog wat pijnboompitten overheen.
Lekker met vers gebakken stokbrood.

Tip van de BF, gebruik een scherpe geitenkaas als je van meer pit houdt. Hij vond het n btje saai, maar ik vond het heerlijk!

Vond je dit recept voor een linzensalade met bieten lekker, neem dan ook een kijkje bij mijn recepten of bekijk rustig het receptenoverzicht hier.

IMG 8899 1024x1024 - Linzensalade met rode bieten

 

Kookboek “Een nieuwe kijk op eten”
Uitgeverij Fontaine
€ 29,95

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Linzensalade met rode bieten

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)