Happy St Patricks Day!! Op deze dag herdenken Ieren St. Patricius, de beschermheilige van hun land. En net als Nederland op Koningsdag oranje kleurt, doen ze dat in Ierland op St. Patricks Day met groen!

Deze Ierse feestdag vier je samen met familie en vrienden en daarom deel ik vandaag een recept met Ierse roots en een vleugje Rotterdamse finesse van restaurant Park Heuvel**.

Mocht je dit weekend met vrienden samenkomen dan kan ik je dit recept voor Ierse Oesters met room en whiskey van harte aanbevelen.

FVBF150322 1531 1024x683 - Ierse Oester met room en whiskey voor St Patricks day

Van Ierse bodem – heerlijke Ierse producten

Behalve deze oester, dompelde ik me afgelopen dinsdag onder in een voorproefje van St Patrick’s day en nog meer mooie producten van Ierland. Daar kwam natuurlijk Iers rundvlees “Irish beef” aan bod. Daar ga ik nog mee aan de slag, dus dat houden jullie nog van me te goed. Verder ook Porterhouse cheddar, heerlijke Ierse boter van Kerry Gold en nog meer lekkers.

Ik kreeg een sukade mee en daar heb ik zelf nog nooit mee gekookt. De truc is volgens Julien van Loo: “Hoe langer je het gaart, hoe smaakvoller!”.  Zijn vader Erik bracht ooit een mooi sauzenboek uit maar die heb ik jammergenoeg niet in mijn bezit. Dat betekent dus een mooi culinair avontuur voor mij want kijk nou eens wat een pareltje er op ons bord lag! Ierse Rundersukade met bitterballen en pommes soufflé.

5FE7BD04 F039 4887 AA6A 2433CA723084 682x1024 - Ierse Oester met room en whiskey voor St Patricks day

Ierse Oesters

Goed; terug naar die heerlijke oesters. Nooit wist ik dat Ierland ook bekend stond om dit luxe goedje en ik begreep dat afhankelijk van het gebied je ook duidelijk een verschil in Oester kan proeven.

Erik en Julien van Loo delen met ons het recept voor deze heerlijke oesters. Schenk er een mooie Riesling bij en je bent in de wolken.

Recept Ierse oester met room en whiskey

Ingrediënten
~ 4 personen

  • 4 Ierse oesters
  • 200 ml whiskey, bijvoorbeeld Jameson
  • 1 dl witte wijn
  • 200 ml room
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 200 gr spinazie
  • 1 eetlepel boter
  • 20 gr Perle Imperial kaviaar
  • klaverbladzuring
  • Grof zeezout om oester op te serveren

Zo maak je een Ierse oester met whiskey

Open de oesters, haal ze eruit en pocheer ze een minuut in eigen vocht. Koel vervolgens de oesters terug in ijswater.

Zeef het oestervocht en doe deze in een pan samen met de whiskey en de witte wijn.

Laat inkoken, voeg de room toe en laat dit verder inkoken. Breng op smaak met peper en zout, voeg de crème fraîche toe en mix het geheel.

De spinazie verhitten en daarna boter, peper, zout en nootmuskaat toevoegen; het restvocht eruit knijpen. Spinazie in de oesterschelp serveren, hierop het oestervlees, saus erover en dan de kaviaar erop. Serveren op grof zeezout en garneren met klaverbladzuring.

Handig om te weten; je scoort Ierse oesters in ieder geval bij de Sligro en online.

Nog meer bekende Ierse gerechten

Andere bekende Ierse gerechten en drankjes zijn:
Guinness, Stout en Baileys (maak daar deze Baileys warme choco, Baileys brownies of Baileys affogato mee)
Irish Coffee
Beef en Guinness pie (Ik probeer al jaren de BF zover te krijgen om zijn recept een keertje op te schrijven, want hij maakt een heeeeeeeeerlijke!)

Cheers to many more St Patrick’s days en happy cooking!

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Ierse Oester met room en whiskey voor St Patricks day

*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bord Bia

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

5/5 (1 Review)