Linzensalade met rode bieten

Vroeger zou ik eigenlijk nooit echt een salade klaarmaken als avondeten. Behalve een salade met zalm en avocado, salade Nicoise of een salade met geitenkaas, honing en pijnboompitjes kwam ik niet verder. Het was gevoelsmatig toch een beetje konijnenvoer, tot ik het boek (Een nieuwe kijk op eten) van Anna Jones in handen kreeg. De theorie over hoe je van iets saais een heerlijke maaltijd kon maken door te letten op een aantal simpele dingen vond ik echt top. Anna legt je namelijk uit dat je niet alleen maar moet letten op wat je bij elkaar zet qua ingrediënten, maar dat je ook moet letten op het balanceren van texturen en smaken. Zo krijg je nooit een saaie maaltijd, noch een saaie salade. Ook stond er een hele handige “How to” uitleg over het bouwen van de perfecte salade.
anna jones
Dat proeven en ervaren maakte al een groot verschil in mijn benadering omtrent het fenomeen salades. Vervolgens kwamen er een heleboel saladebars zoals het mega populaire Sla uit Amsterdam, Venkel en Crop in Utrecht. In eerste instantie vond ik dat helemaal niks en weer eens lekker gehyped, maar toen ik zwangerschapsdiabetes kreeg veranderde dat de zaak helemaal. Ik moest heel erg letten op wat ik at (lees meer hier). Een salade was juist een makkelijke manier om weinig koolhydraten binnen te krijgen en als ik het op de juiste manier bereide ook nog een volwaardige maaltijd waar ik best gelukkig van werd. Ik kon dus wel wat hulp/inspiratie gebruiken en was dan ook heel erg benieuwd naar het kookboek van Sla over salades en deze stelde me niet teleur.

Het is een supermooi boek dat je doet watertanden als je alleen maar kijkt naar de fotografie en styling. Ook het verhaal achter het opzetten van Sla Amsterdam wordt uitvoerig besproken en is een rode draad in het boek: mensen inspireren om gezonder en energieker leven te leiden. Dat ze fan zijn van eten en weten waar dat eten vandaan komt (liefst biologisch en vers) is heel duidelijk. Bovendien moet het lekker zijn en proberen ze net zoals de bekende quote “alles uit eten te halen wat er in zit”. Me like!
sla kookboek
Goed, genoeg over mijn sla avonturen. Tijd voor een recept, toch 😉 Kennen jullie dat? Soms eet je ergens iets heel lekkers en vervolgens blijft het gewoon in je hoofd hangen tot je het een keer zelf hebt gemaakt. Toch?! Of ben ik weer die weirdo die dat heeft? Hahahaha! Dat gebeurt dus met mij en vervolgens bewaar ik heel vaak de foto of schrijf het op in mijn notes als to do met een uitgebreide analyse van wat ik geproefd heb. Soms ga ik er al vrij snel mee aan de slag, maar soms duurt het ook maanden. Zo ook met het recept dat ik vandaag met jullie wil delen. Het is een gerechtje dat ik at bij het oh zo leuke Blue in Amsterdam (ga erheen!!, al is het alleen maar voor het waanzinnige uitzicht onder het genot van een gebakje en een kopje koffie). 

Linzensalade culinessa

Recept voor een Linzensalade met bieten

Ingredienzen
4 middelgrote bieten
400 gr linzen (ik ben fan van Dupuis linzen)
zakje Slamelange
Bakje Hüttenkäse van 200 gr
4-6 EL Frambozen azijn (Ik gebruikte die van Foodelicious)
1 medium ui
Handjevol pijnboompitten

Methode
Was de linzen en laat ze gedurende 30 minuten in ruim water (eventueel met wat zout) weken. 
Kook ze vervolgens gedurende 30 tot 45 minuten gaar en giet ze af.
Breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
Was de bieten, maar pel ze niet. 
In een stoompan stoom je de bieten gedurende 60 minuten gaar.
Laat afkoelen en pel en snijd in kleine blokjes.
Snipper de ui.
In een koekenpan voeg je 1 EL olijfolie toe samen met de uien en bak deze even glazig aan.
Voeg nu 4 EL frambozenazijn toe en laat dit lekker inkoken. Proef en voeg zo nodig nog meer frambozenazijn toe.
Rooster je pijnboompitten.
In een saladekom voeg je linzen, bieten, sla en Hüttenkäse samen en strooi er nog wat pijnboompitten overheen.
Lekker met vers gebakken stokbrood.

Tip van de BF, gebruik een scherpe geitenkaas als je van meer pit houdt. Hij vond het n btje saai, maar ik vond het heerlijk!

Vond je dit recept voor een linzensalade met bieten lekker, neem dan ook een kijkje bij mijn recepten of bekijk rustig het receptenoverzicht hier.

linzensalade culinessa 2

 

Kookboek “Een nieuwe kijk op eten”
Uitgeverij Fontaine
€ 29,95

Kookboek “Sla”
Kosmos Uitgeverij

€ 24,99