Rode risotto met wijn / Zo af en toe krijg ik foodpost en enige tijd geleden kreeg ik kaas van Parrano met een recept voor Risotto Amarone erbij. Heel eerlijk dacht ik toch heel even van ok, wat ga ik hiermee doen en hoe zal het smaken. Ik kook namelijk altijd met verse Pecorino of Parmezaanse kazen. Ik dacht zal ik mijn receptje aanpassen, maar uiteindelijk besloot ik om me te houden aan het recept dat ik kreeg bij het pakketje. Ik vond de verse Parrano kaas, die ik geraspt heb door de risotto, heerlijk. Niet te scherp, maar een subtiele romige smaak. Verder ben ik gek op asperges, dus toen ik las dat dat een ingredient was dacht ik “Ja, maken!”. Ik werd onwijs blij van dit gerechtje vanwege de vrolijke kleuren. Vinden jullie het ook geen plaatje? Qua smaak ook een heerlijk gerechtje, mijn mini vroeg zelfs om een tweede portie <YEAH> Ik heb mijn hoeveelheid wijn aangepast (300 ml) omdat mijn mini ook mee moest eten. Voel je vrij om meer wijn toe te voegen. Ik zou dit wel beetje bij beetje doen om te voorkomen dat je teveel hebt gebruikt.

IMG 1059 e1406934065278 300x300 - Recept rode risotto met wijnIMG 1058 e1406933701669 300x300 - Recept rode risotto met wijn

Leuk weetje, Parrano bevat geen conserveringsmiddelen en de kaas is minimaal 20 weken gerijpt. Wanneer je de kaas gebruikt in pasta of in ovenschotels, heb je minder vetafscheiding en “trekt de kaas geen draden”. Ze hebben een grote selectie aan producten, varierend van Parrano plakken, Parrano rasp en gesnipperd, Verse Parrano of zelfs  Parrano Strooikaas.

Ik vond het een erg mooi gerecht om te zien alleen al, een waar feestje voor het oog en een perfecte balans van smaken! Wel heb ik het recept iets aangepast. Parrano onwijs bedankt voor een heerlijke maaltijd. Hopelijk kunnen jullie er nu thuis net zo van genieten!

Risotto met rode wijn

Recept voor Rode risotto

Ingrediënten
~ 6 personen

300 ml kippenbouillon
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
125 g ongezouten boter
1 rode ui, gepeld en fijn gehakt (of 1 wit ui)
2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
300 g risotto rijst, ik heb het merk Ferron gebruikt.
600 ml Amarone wijn of een volle rode wijn
6 EL verse basilicum, grof gehakt
12 groene asperges
sap en schil van 2 citroenen
100 g Parrano kaas, vers geraspt
5 el mascarpone kaas

Hoe maak je rode risotto

Verwarm de kippenbouillon en controleer of deze goed op smaak is.
Zet een ruime pan water op met zout en breng aan de kook.
Snijd de onderkant van de asperges en blancheer de asperges 4 minuten in kokend water of tot dat ze beetgaar zijn.
Direct afkoelen in bak met koud water.
Smelt de helft van de boter in een ruime pan.
Bak op laag vuur de ui tot het zacht is.
Voeg de knoflook toe en blijf continue roeren.
Voeg de rijst toe en vermeng het geheel goed door totdat alle korrels bedekt zijn met olie en ze er glanzend uitzien.
Zet het vuur hoger en schenk de helft van de wijn erbij en laat dit reduceren tot een siroop.
Voeg beetje bij beetje de warme kippenbouillon toe over laag vuur onder voortdurend roeren.
Zorg dat de bouillon helemaal door de rijst is geabsorbeerd voordat er nieuwe bouillon wordt bijgevoegd.
Snijd ondertussen de asperges in stukjes van 1 cm.
Roer het grootste gedeelte van de wijn erbij als het rijst bijna gaar is en voeg dan de basilicum, het citroensap en de rasp, ¾ kwart van de asperges, 50 g van de Parrano kaas en de mascarpone er doorheen als de rijst ‘al dente’ is – meestal na ongeveer 20
minuten.
Niet te lang roeren, het mengsel moet romig zijn.
Serveer met de resterende asperges, basilicum blaadjes en extra snippers Parrano kaas.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Recept rode risotto met wijn

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)