Recept sambal tomaat – Ik heb afgelopen weekend een Vegan Indonesische catering klus gedaan en toen kreeg ik daar zoveel nieuwsgierige reacties op dat ik aan jullie vroeg of jullie de recepten wilden. De reacties waren overweldigend. Wel 94% zei JA, dus trap ik af met een van de recepten die ik heb gemaakt: Indonesische sambal tomaat en dan VEGAN proof!

De inspiratie voor dit recept komt van het leuke programma van chef Danny Jansen, Zoals alleen oma dat kan”. Ik geloof dat het oma Irene is die dit recept deelde, maar die was niet Vegan friendly. Ik ging er dus mee aan de slag en gaf er mijn eigen draai aan. Ik houd niet van heel pittig, dus dit recept heeft gewoon een beetje pit. Wil je meer pit, dan moet je wat extra pepers toevoegen. 

Vegan recept Indonesische sambal tomaat

Ingrediënten
2 kleine sjalotten
1 teen knoflook
3 rode chili pepers
1 rode rawit peper
3 dunne plakjes laos (1.5cm dik stuk laos)
3 dunne plakjes gember (1.5 cm dik stuk gember)
2 grote trostomaten
3 blaadjes djeroek poeroet (de nerf weggesneden)
1 stengel citroengras
Suiker en zout naar smaak

Indonesische tomatensambal Culinessa 1 of 1 1024x683 - Recept sambal tomaat - Vegan

Hoe maak je deze Indonesische sambal tomaat

In een hakmolen voeg je de sjalotten, knoflook, chili pepers, rawit, laos en gember toe en hakt dit zo fijn mogelijk.
Snijdt de tomaat in kleine blokjes.
Kneus de citroengras.
Snijdt de nerf van de djeroek poeroet blaadjes weg.
In een wok voeg je de “peper pasta” toe met twee eetlepels zonnebloemolie.
Fruit deze even aan tot de uien glazig zijn geworden en de aroma vrijkomt.
Voeg nu de tomaten toe samen met de djeroek poeroet blaadjes en de citroengras stengel.
Laat dit op een laag vuur pruttelen en blijf roeren.
Wanneer de tomaten helemaal zacht zijn geworden breng je het geheel op smaak met wat suiker en zout.
Proef even en voeg zo nodig nog wat suiker of zout toe.
Je kunt als je wil de sereh en de djoeroek poeroet blaadjes verwijderen, maar dat hoeft niet.
De sambal blijft ongeveer een maandje goed in de koelkast.

Indonesisch Vegan Culinessa 1 of 1 772x1024 - Recept sambal tomaat - Vegan

ps Heb jij iets gemaakt van mijn recepten ? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)