Restaurant Mama makan – Hier bij Culinessa zijn we groot fan van de Indonesische keuken. Al sinds de opening van Mama Makan in het nieuwe Hyatt Hotel in Amsterdam, was ik al uiterst nieuwsgierig naar het eten.

Qua inrichting en stijl zit het hier in ieder geval goed. Veel groen dat past bij de botanische trend van nu, hout voor het ‘Bali-gevoel’ en strak modern ingericht. Het is natuurlijk wel het Hyatt. Leuke finishing touch: wensballonnen voor de verlichting. Nog voordat ik (Eva) denk hier niet uitgekeken te raken, komt de bediening al mijn jas aannemen. En van mijn tafelgenoot… Mijn zus.

IMG 9971 768x1024 - Restaurant Mama makan – Indonesisch uit eten in Amsterdam

Na dat we een plekje hebben gekozen (natuurlijk met zicht op de keuken) krijgen we het menu aangereikt. We kiezen voor een rijsttafel, want dan krijg je van alles wat. En we willen zo veel mogelijk proeven! Zuslief is onlangs geswitcht naar een vegetarisch dieet. Geen probleem, aldus de bediening. Op de kaart staan een aantal vegetarische gerechten. Indonesisch natuurlijk. En ook de rijsttafel kan vegetarisch, alleen wat je dan krijgt is een beetje een verrassing, want het hangt af van wat ze die dag in huis hebben. Ik bestel er ook nog een rendang bij, een van mijn favorieten uit de Indonesische keuken. En voor mij ook hét gerecht waarvan ik de ‘Indoproof-scale’ kan peilen. De bediening vraagt of ze een cocktail voor ons mogen maken. Gezien we moeten rijden slaan we het in eerste instantie af, maar ze kan ze ook alcoholvrij maken. Dus ja, waarom dan ook eigenlijk niet?

mama makan culinessa 684x1024 - Restaurant Mama makan – Indonesisch uit eten in Amsterdam

We krijgen als eerst kroepoek en emping met een huisgemaakte pindasaus en sambal. Beide sausjes zijn erg lekker, de sambal valt iets meer in de smaak, je proeft daar gewoon meer diepang en smaak in. We krijgen ook nog loempia’s, die zijn ook huisgemaakt én vega. Huisgemaakte loempia’s kan ik erg waarderen, want het is zo veel werk! Maar worth it in the end, ik kan niet anders zeggen. Ze waren erg lekker! Ondertussen zijn ook de cocktails, -Komodo Dragon en Red Sky- op tafel gekomen. Lekker, fruitig niet te zoet.

De rijsttafel komt in gangen, waarbij we als eerst een Soto Madura krijgen. Die is iets zoeter anders dan we gewend zijn, maar daarom juist verrassend lekker en goed op smaak. We krijgen ‘m met tahoe en tempeh in plaats van met kip. Na de soto volgt een gado gado en tum tahu, tofu gestoomd in bananenblad.

mama makan culinessa 2 842x1024 - Restaurant Mama makan – Indonesisch uit eten in Amsterdam

En dan is het tijd voor de rijsttafel. Deze komt in verschillende kommetjes en schaaltjes zodat we zelf kunnen opscheppen, nasi putih, nasi kuning, gewokte boontjes, aubergine en een scala aan tofu en tempeh gerechten in verschillende sausjes en boemboe’s. En daar hebben we dan eigenlijk wel een klein puntje van kritiek. Ondanks dat we er beiden verzot op zijn, kunnen we het niet helpen dat we het gevoel hebben dat ze het vlees van de reguliere gerechten hebben vervangen met tofu en tempeh. Gezien we in de gerechten er voor het ook al hebben gehad begint het nu een beetje veel te worden. Ik had dan liever iets meer culinaire creativiteit gezien en een paar mooie groentegerechten op tafel gehad.

De rendang die ik heb bijbesteld staat ook op tafel. Het vlees is supermals en zacht, in saus mis ik nog iets meer diepgang. Het mag iets kruidiger wat mij betreft. En dat geldt eigenlijk een beetje voor alles. Er is weinig aan te merken op de bereiding en smaakbalans, het mag gewoon allemaal ietsje meer. Ik kom sowieso terug om een sotootje te eten, wie weet bestel ik dan gewoon weer een rijsttafel.

mama makan culinessa 3 704x1024 - Restaurant Mama makan – Indonesisch uit eten in Amsterdam

Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Restaurant Mama makan – Indonesisch uit eten in Amsterdam
Meer lekkere receptjes vind je hier.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.