Mijn eerste herinnering aan tofu (of tahoe) gaat terug naar toen ik nog een klein meisje was. Mijn moeder haalde altijd verse tofu en stond die dan gelijk nog dezelfde dag te bakken. Wij kwamen dan stiekem de keuken binnen en aten dan wat van de gefrituurde en licht gezouten blokjes tofu. Lekker luchtig en knapperig.Uiteraard gebruikten we tofu ook voor Chinese wokschotels, de beruchte Indonesische Lontong, maar zeker ook om te snacken met gekruide ketjap saus. Voor mij is het dan ook meer dan logisch om lekker tofu te halen als ik naar de toko ga. Door de jaren heen zijn we wel steeds kritischer geworden in welke tofu wij eten.Naar mijn mening is de beste tofu, de tofu van Choi Kee. Er is geen tofu zachter en luchtiger dan die van hen. Ook de tofu puffs zijn lekker luchtig en stellen je niet te leur. Een tijdje had ik een soya melk verslaving. Ik warmde het op en deed er een schepje suiker in. Fluweelzacht en naar mijn mening een echte aanrader dus. IMG_3523 IMG_1171Mijn zus heeft ook een blog genaamd the Fake Asian. Zij bedacht dat het leuk zou zijn om een keertje bij de tofu fabriek van Choi Kee langs te gaan. We stuurden een mail en kregen een hele enthousiaste reactie terug. Wat bleek het zijn ook twee zusjes; Janet en Chinzy Choi die sinds 2 jaar de scepter zwaaien in de fabriek te Barendrecht. Eerder deed hun vader dat, maar die is sinds kort met pensioen.Langzamerhand hebben ze de bedrijfsvoering overgenomen, maar toch komt meneer Choi regelmatig een kijkje nemen of zijn dochters het wel produceren volgens zijn maatstaven. Zodra hij het bedrijf bezoekt, wil hij ook proeven en geeft zn kritische mening. Hij stapte dan ook onverwachts de zaak binnen toen wij er waren. Hoe leuk om meneer Choi ook op de foto te kunnen zetten en bizar om te bedenken dat hij ooit begon thuis in een kamertje met het maken van tofu. Hij werd echter zo populair dat hij over ging naar een fabriek en het een heus bedrijf werd. mr choiNog nooit had ik gezien hoe tofu gemaakt werd en welke verschillende fases de soya doorloopt voordat je daadwerkelijk Tofu in je handen hebt. tofu different stagesLeuk om te merken dat de meiden kwaliteit hoog in het vaandel hebben; ze groeien liever gestaag maar met behoud van de kwaliteit. Stapje voor stapje zijn ze bezig met kleine veranderingen en innovaties, maar hebben nog genoeg plannen om nog meer leuks met tofu te doen! Zo zijn er sinds kort vegetarische loempia’s en lemper te koop; beide gemaakt met tofu. Ook het beruchte Chinese dessert TOFA hebben ze, maar ook daar serveren ze niet alleen de traditionele saus bij, maar ook een frisse karamelsaus met gember. IMG_3540Tofu is niet saai! Ik weet namelijk dat een heleboel mensen tofu maar saai vinden; dat kan heel goed, maar ik weet dan wel dat het niet op de juiste manier is klaargemaakt. Zo weten een heleboel mensen niet dat je tofu ook gewoon lekker kan kruiden. Het is echt niet alleen een vleesvervanger hoor 😉Verder moet je wanneer je tofu hebt gekocht, iedere dag het water verversen. Zo blijft je tofu wel 5 dagen vers en lekker van smaak. Je kan ook alvast je tofu in wat zoutig water doen om het zo wat meer pit te geven tijdens het bakken.Binnenkort wat meer recepten met tofu hier op de blog, we kregen namelijk een hele reeks aan lekkernijen mee en ik kan niet wachten om het met jullie te delen.Waar te koop? De producten van Choi Kee koop je o.a. Toko Amazing Oriental en Wah Nam Hong. De selectie in Amsterdam is het meest uitgebreid. Ik kan niet wachten tot ik de tofu ook in Utrecht kan kopen! Voor meer informatie, neem een kijkje op de site van Choi Kee Tofu! IMG_3528 Recepten met tofu:Gado Gado Tahoe lontong Surinaamse loempia
culinessa signature posts new
Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten . ps Heb jij iets gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.