Tofu van Choi Kee // Mijn eerste herinnering aan tofu (of tahoe) gaat terug naar toen ik nog een klein meisje was. Mijn moeder haalde altijd verse tofu en stond die dan gelijk nog dezelfde dag te bakken. Wij kwamen dan stiekem de keuken binnen en aten dan wat van de gefrituurde en licht gezouten blokjes tofu. Lekker luchtig en knapperig.

Uiteraard gebruikten we tofu ook voor Chinese wokschotels, de beruchte Indonesische Lontong, maar zeker ook om te snacken met gekruide ketjap saus. Voor mij is het dan ook meer dan logisch om lekker tofu te halen als ik naar de toko ga. Door de jaren heen zijn we wel steeds kritischer geworden in welke tofu wij eten.

Naar mijn mening is de beste tofu, de tofu van Choi Kee. Er is geen tofu zachter en luchtiger dan die van hen. Ook de tofu puffs zijn lekker luchtig en stellen je niet te leur. Een tijdje had ik een soya melk verslaving. Ik warmde het op en deed er een schepje suiker in. Fluweelzacht en naar mijn mening een echte aanrader dus.

IMG 3523 1024x962 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee
IMG 1171 1024x683 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

de Tofu meisjes

Mijn zus heeft ook een blog genaamd the Fake Asian. Zij bedacht dat het leuk zou zijn om een keertje bij de tofu fabriek van Choi Kee langs te gaan. We stuurden een mail en kregen een hele enthousiaste reactie terug. Wat bleek het zijn ook twee zusjes; Janet en Chinzy Choi die sinds 2 jaar de scepter zwaaien in de fabriek te Barendrecht. Eerder deed hun vader dat, maar die is sinds kort met pensioen. Ze gaan nu door het Social Media leven als de tofu meisjes.

Langzamerhand hebben ze de bedrijfsvoering overgenomen, maar toch komt meneer Choi regelmatig een kijkje nemen of zijn dochters het wel produceren volgens zijn maatstaven. Zodra hij het bedrijf bezoekt, wil hij ook proeven en geeft zijn kritische mening. Hij stapte dan ook onverwachts de zaak binnen toen wij er waren. Hoe leuk om meneer Choi ook op de foto te kunnen zetten en bizar om te bedenken dat hij ooit begon thuis in een kamertje met het maken van tofu. Hij werd echter zo populair dat hij over ging naar een fabriek en het een heus bedrijf werd.

IMG 1179 e1436207256406 1024x939 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

Hoe wordt tofu gemaakt?

Nog nooit had ik gezien hoe tofu gemaakt werd en welke verschillende fases de soya doorloopt voordat je daadwerkelijk Tofu in je handen hebt. Zie hieronder een foto van links naar rechts met in het midden het eind prodoct. We mochten (heeeel TOF!) ook een kijkje nemen in de fabriek maar daar geen foto’s van maken, dus dat deden we niet.

IMG 3542 1024x1024 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

Leuk om te merken dat de meiden kwaliteit hoog in het vaandel hebben; ze groeien liever gestaag maar met behoud van de kwaliteit. Stapje voor stapje zijn ze bezig met kleine veranderingen en innovaties, maar hebben nog genoeg plannen om nog meer leuks met tofu te doen! Zo zijn er sinds kort vegetarische loempia’s en lemper te koop; beide gemaakt met tofu. Ook het beruchte Chinese dessert TOFA hebben ze, maar ook daar serveren ze niet alleen de traditionele saus bij, maar ook een frisse karamelsaus met gember.

IMG 3528 1024x1024 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

Tofu is niet saai!

Ik weet namelijk dat een heleboel mensen tofu maar saai vinden; dat kan heel goed, maar ik weet dan wel dat het niet op de juiste manier is klaargemaakt. Zo weten een heleboel mensen niet dat je tofu ook gewoon lekker kan kruiden. Het is echt niet alleen een vleesvervanger hoor 😉

Verder moet je wanneer je tofu hebt gekocht, iedere dag het water verversen. Zo blijft je tofu wel 5 dagen vers en lekker van smaak. Je kan ook alvast je tofu in wat zoutig water doen om het zo wat meer pit te geven tijdens het bakken.

Binnenkort wat meer recepten met tofu hier op de blog, we kregen van de tofu meisjes van Choi Kee een hele reeks aan lekkernijen mee en ik kan niet wachten om het met jullie te delen.

IMG 3524 1024x1024 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

Recepten met tofu

Gado Gado
Tahoe lontong
Surinaamse loempia

Chinese soja melk met suiker
Verwarm de sojamelk in de magnetron met een schepje suiker. Heerlijk als je ff wat anders wil!

IMG 4071 1024x1024 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Inspiratie: Tofu van Choi Kee

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.