Hot Pot is een fondue op basis van een bouillon (in sommige gevallen heb je een fondue pan die in tweeën is verdeeld met een pittige bouillon en een niet-pittige bouillon). Mijn eerste kennismaking was met Chinese hot pot, maar nadat ik in Thailand ben geweest wist ik dat er eigenlijk in heel veel Aziatische landen ook hot pot bestaat, zo ook in Japan (shabu shabu en sukiyaki) en dus ook Vietnam.

De Hot Pot is een speciale pan die je bij de toko kan halen, maar heb je die niet, dan kan je deze vervangen voor een soep-pan en een inductieplaat. Heb je dat ook niet, dan wellicht met een pan en daaronder een brander of rechaud. Enige is, deze koelt wel sneller af, maar now u get the picture.

Hot pot – de bouillon

Je begint met een geurige bouillon, er zijn tig soorten en je kan uiteraard je bouillon van scratch maken. Bij de Toko vind je hele goede pakjes en de keuze is reuze.

Toch zelf maken? Maak dan een bouillon zoals je dat wenst met bijv kippenbotten of garnalen schillen en combineer met water in de pan samen met ui, wortel, knoflook en voor een Chinese twist met gember, bosui en gedroogde shiitakes.

Wellicht weet je dit al, maar hoe meer ingrediënten je toevoegt – en hoe langer je ze mee laat sudderen – hoe rijker de smaak van je hotpot (bouillon) wordt.

Op tafel liggen verschillende soorten ingrediënten (zowel groenten als vlees en vis) die je in de hete bouillon kan doen. Later op de avond is je bouillon helemaal op smaak gebracht met de ingrediënten; men zegt dan ook dat het opdrinken van de bouillon een must is. Daar zit nl alle “kracht” in aan het einde van de avond.

Ik leerde dat je eerst milde ingrediënten moet toevoegen, want anders is al heel snel de bouillon vrij specifiek van smaak en je wil ook nog de seafood toevoegen bijv. Raakt de bouillon op, gewoon aanvullen met wat heet water af en toe. Niet teveel water, want anders verliest het smaak.

Wat heb je nodig om te hotpotten?

Hot pot pan, heel vaak 2 delig, net Ying / Yang , maar hier dient het vooral voor pittige bouillon vs niet pittige bouillon.
Groenten – paddestoelen, oesterzwammen, enoki, paksoi, chinese kool flinterdun gesneden, baby mais,
Vlees – dun gesneden buikspek, flinterdunne biefstuk, kipfilet, gehaktballetjes, wanton
Vis / Seafood – garnalen, langoustines, scampi’s, visballetjes
Tofu – gefrituurde tofu van je lievelings, die van ons is Choi Kee
Noedels – Deze doe je er als laatste in en rijstnoedels hebben onze voorkeur.

Tip: hou je van rettich? Begin daar dan mee als je start met fonduen. Laat de rettich lekker sudderen tot het einde en geniet van de knapperige wortel.

Welke dipsausjes en kruiden

Op tafel zet je in kleine kommetjes / schaaltjes fijngesneden verse chilipepers, lente-uitjes, geroosterd sesamzaad en korianderblaadjes. Dip de ingredienten in je favo sojasaus, hoisinsaus, sriracha, chili oil…you name it.

Hot Pot, hoe eet je dat precies?

Iedereen aan tafel heeft een eigen soepkommetje en schept daarin de door hem of haar zelf gekookte ingrediënten. Met een fondueschepje vis je die er weer uit. Let op dat je bij flinterdunne biefstuk dat niet zomaar in de pan gooit, je kan die beter in je kommetje leggen met wat bouillon erop. Dan krijg je het perfecte malse stukje vlees. YUM!

Wanneer je bijna uitgegeten bent, voeg je de noedels toe aan je laatste beetje bouillon. Lekker opdrinken die kracht…en oh ja.. SLURPEN mag