Vandaag alles over mijn kledingkast die ik heb behangen. Een eenvoudige manier om een oude, saaie kast nieuw leven in te blazen en een frisse uitstraling aan je interieur te geven, is door de kast te behangen. Het behangen van een kast is een creatief en leuk doe-het-zelfproject dat zelfs voor beginners haalbaar is. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je een kast kunt behangen.

Nu is misschien de vraag: waarom wil je dit? Nou, we zijn verhuisd en hebben zoveel mogelijk onze oude spullen meegenomen uit het appartement. Dit zou ons kosten schelen. Hadden we zo bedacht iig.

We kozen dit prachtige behang uit voor onze slaapkamer in combinatie met een lichte vloer. Onze oude gordijnen konden we gelukkig hergebruiken en ook ons bed en de nachtkastjes gingen 1 op 1 mee.

Maandenlang stoorde ik me iedere keer aan onze klerenkast. Dat was een paxkast met melkglazen deurtjes. LELUK. Ik had een zoekopdracht op MP uitstaan maar weinig succes. Ondertussen googlede ik me suf naar de oplossing en ineens dacht ik of ik ga ze verven OF ik ga de boel behangen. Het werd het laatste en vandaag laat ik even zien wat ik deed.

Kledingkast behangen

Ik kon eigenlijk geen succesverhalen vinden over op glas behangen, maar ik dacht ik waag het erop.

Ik kocht behang bij de Kwantum, had ik online gezien en in het echt dacht ik dikke prima. Het moest matchen bij de kleuren in de slaapkamer en het behang achter het bed. Het werd 1 rol behang van Ashford & Sons. Heb je er meerdere nodig, let dan op het verfbad. Erg belangrijk dat dit hetzelfde is ivm kleurverschil.

Belangrijk was dat de glazen deurtjes zo vetvrij mogelijk waren. Ik behandelde het met schoonmaakazijn (ammoniak kan ook) en water. Nam het af met een doek en liet het goed drogen.

Verder nodig om een kledingkast te behangen

Behalve dus het behang, heb je nodig:
Een stanleymes, liefst nieuw want dan snijdt het super strak de randjes af.
Een schaar
Een schraper – ik gebruikte dus een deegschraper, maar das niet aan te raden
Behanglijm – ik kocht kant en klaar behanglijm van de kwantum voor vliesbehang. Heel fijn!
Een borstel – bij gebrek aan een echte behangborstel werkte ik met een kleine stoffer die ik toch had liggen
Een vuilniszak voor alle zooi

Hoe behang je een kledingkast

Aangezien ik ruim behang had, heb ik niet de moeite genomen het van te voren allemaal op maat te knippen. Ik begon gewoon met uitrollen en dan vervolgens 10 cm langer te knippen dan ik voor de deur nodig had.

Ik smeerde de glazen deur in met behanglijm, speciaal voor vliesbehang en het belangrijkste is dat je dit gelijkmatig doet. Kies echt voor kwalitatief behanglijm om ervoor te zorgen dat het behang goed blijft zitten. Nu kan het behang ertegenaan en heb je tijd om dit recht te trekken indien nodig. Geen paniek, het beweegt mee. Ga wel voorzichtig te werk want je wil de kast niet beschadigen en het behang ook niet.

Gebruik de deegschraper om het behang netjes aan te brengen.

De onderkant en de zijkanten van het behang heb ik met de deegschraper en een stanleymesje gesneden. Mocht het nodig zijn dan kun je dit uiteraard ook voor de bovenkant doen.

Zie hier het resultaat. Hoe mooi is het geworden deze Ikea hack. Haha of is het geen Ikea hack. Ondertussen hangt het er al ruim een maand en kan ik alleen maar zeggen dat ik elke ochtend blij wakker word en dat je wat mij betreft absoluut je kledingkast kunt behangen!

F0388AF5 A96A 4AEE B1CE A8B30620D945 768x1024 - Ikea kledingkast budget pimpen met behang
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Ikea kledingkast budget pimpen met behang

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je