Fruit drogen in de airfryer? Jazeker! De airfyers zijn steeds slimmer en kunnen nog meer dus ging ik deze keer met de Philips 7000 xxl airfryer aan de slag. We hadden een oudere XXL die ik met heel veel plezier heb gebruikt jarenlang maar nu tijd voor een upgrade 😉

Het design is veranderd, volledig digitaal met een draaiknop en een thermometer om zo nog beter te kunnen koken of bijvoorbeeld een mooi stuk vlees in te bereiden.

Gedroogd fruit voor cocktails

De reden dat ik dit heb uitgeprobeerd is omdat ik (hand)sinaasappel, citroenen en limoenen over had. Ik dacht top en in het kader van voedselverspilling tegengaan kon ik dus mooi dit overgebleven fruit omtoveren naar iets tofs! #airfrybeforeyoubuy. Verder dacht ik, als ik dit nu doe dan heb ik voor de feestdagen een batch en dan kan ik de komende tijd de drankjes lekker opvrolijken en wat chiquer maken. Tevens kun je dit dus ook als een leuk kadootje met een fles drank weggeven om een heerlijke cocktail mee te maken. Zoals een Negroni of je favo Gin n Tonic.

Behalve het fruit wat ik heb gebruikt kun je dus ook uiteraard grapefruit of bloedsinaasappel gebruiken.

Fruit drogen airfryer 04 682x1024 - Fruit drogen in de airfryer

Zo maak je gedroogd fruit in de airfyer

Snijd het fruit in even dunne plakken en haal de pitten van te voren weg. Hoe dunner hoe sneller droog.
Leg een eerste laagje gesneden fruit op de bodem van de airfyer. Gebruik, als je die hebt, het tussenstuk om ook een tweede laagje te creëeren.
Zet de temperatuur op 80 graden gedurende 60 minuten. Neem af en toe een kijkje want sommige stukjes drogen sneller dan de wat grotere en die kun je er dan eventueel uithalen.
Na 60 minuten kun je het fruit nog 20 minuten op 90 graden drogen.
Laat afkoelen op een bord en bewaar in een pot.

We gaan hier uit van een airfryer zonder dehydrate functie, maar voor je hieraan begint. Google even of die van jou dat wel heeft, dan gaat t wellicht sneller!

Behalve dat je niet een extra apparaat in huis hoeft te halen is het ook nog eens energiezuiniger dan een oven. Ik vind altijd dat het allemaal een stuk sneller gaart. Denk door de kleine oppervlakte en de temperatuur die regelmatiger lijkt waardoor alles gelijkmatig droogd.

Oh ja, niet schrikken als je airfryer op een gegeven moment tekeer gaat. De stukjes fruit komen los van het rooster en die “vliegen” dan in het rond.

 Wanneer ze goed gedroogd zijn kun je ze opbergen in een bakje of zakje. Doordat ze eigenlijk helemaal uitgedroogd zijn vergaan ze niet en kun je er nog jaren mee doen!

Nog meer airfryer recepten?

Eerder maakte ik al een hele kip in de airfryer en vertelde ik hoe je perfecte zalm kunt garen en de meest smeuige zoete aardappelpuree kunt maken.

*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Philips

ps Heb jij iets gemaakt van mijn recepten ? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)