Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista // Mijn liefde voor een goede kop koffie in de ochtend begon tijdens mijn 4e jaar studie. Ik woonde toen in Madrid en om de hoek van mijn kamer zat een heerlijk bakkerijtje: Qvadra Panis (dichtbij metro halte Quevedo voor wie er ook heen wil). Iedere ochtend ontbeten we met een aantal huisgenoten met een versgebakken broodje en een kopje koffie gemaakt van versgemalen bonen en een flinke scheut opgeklopte melk. Het kostte nog geen 3 euro samen en was één van de lekkerste ever!

Later toen ik wat ouder werd nam ik nog weleens een espresso na het eten in een restaurant. Afgekeken van onze Italiaanse vrienden. Nu drink ik iedere ochtend een kopje koffie met opgeklopte melk en als het heeeeel warm is kan ik snakken naar een iced coffee met een klein beetje karamel. LOVE it. Liever niet te zoet, maar wel geblend! Tegenwoordig merk ik dat gemak de mens dient. Nespresso is hier thuis favoriet. Snel, weinig poespas en een goed bakkie leut.

lekkerste kopje koffie barista 1 1024x683 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Lekkerste kopje koffie thuis volgens barista en koffiekenner Rob

Onlangs heb ik bij Rob Berghmans van Caffenation een workshop gevolgd over koffie branden, koffie zetten en de beste koffie tips. Ik heb hem veel vragen gesteld en ben vol inspiratie aan de slag gegaan om jullie te kunnen vertellen hoe je dus het lekkerste kopje koffie zet volgens een echte koffie kenner of barista. 

Welk apparaat je thuis gebruikt, is voor ons allemaal verschillend. Daar gaan we het dus niet over hebben. So u know 😉

lekkerste kopje koffie barista 2 790x1024 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Regel 1: Koffiebonen
Hier begint het natuurlijk mee! Goede bonen zijn dan ook de basis voor het zetten van een lekker kopje koffie. In de wereld van koffie zijn er twee soorten koffiebonen: arabica en robusta. Volgens Rob doen de robusta bonen niet mee. Die tellen niet, “dan kun je net zo goed potgrond als koffie zetten”. Arabica is the one en volgens Rob dan: Arabica koffiebonen uit Kenia. 

Wanneer je koffie zet is het belangrijk dat je weet hoelang je de koffie moet laten lopen. Wanneer je de koffiebonen koopt, vraag dan vooral even aan de verkoper wat wijsheid is. Van Rob begreep ik bijvoorbeeld dat hun koffiecapsules in ieder geval 30 seconden moeten lopen. Rob zelf is meer fan van filterkoffie.

Je koffiebonen kan je het beste luchtdicht en op een donkere koele plek bewaren. Dit omdat wanneer ze in contact met lucht komen, ze minder krachtig van smaak worden. 

Ik vond het ook bijzonder om te horen dat wanneer je koffie gaat proeven eigenlijk geldt hoe zuurder de koffie hoe beter van kwaliteit. Dit zuurtje zorgt ervoor dat na je eerste slok je smaakpapillen open gaan staan. Je kunt dan bij je tweede de koffie veel beter proeven. 

Je kunt koffiebonen kopen bij oa Bocca, The Village, Caffenation maar ook bij Giraf Coffee of Lot 61. 

A cup coffee is 98% water, so why only filter the coffee?

lekkerste kopje koffie barista 4 770x1024 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Regel 2: Gefilterd water

“De kalk in ongefilterd water maakt de peperdure machines met vaak heel
dunne leidingen kapot. Ook smaak-technisch heb ik het graag iets cleaner dan
kraantjeswater. De textuur van gefilterd water is zachter op de tong en dat maakt dat je onbewust de koffie meer gaat appreciëren.” 
Aldus Rob.

Tijdens de workshop gebruikte Rob koffie gemaakt met gefilterd water. Bij Caffenation zit er een waterfilter in hun geweldige koffie apparaat. Voor thuis kregen wij het advies om aan de slag te gaan met de BRITA Fill en Enjoy. Zowieso was het bijzonder om het verschil tussen kraanwater en gefilterd water te proeven. Dus je kunt je vast voorstellen wat dat met een kopje koffie of thee doet.

De BRITA waterfilter neemt de kalk weg en dus ook het kalklaagje wat weleens op koffie ligt (ikzelf wist nooit dat dit hierdoor kwam, tot ik dit hoorde tijdens de workshop). Uiteraard mochten we dat proeven en ik merkte dat de smaak van het water nadat het gefilterd veel zachter is en het de smaak van de koffie ten goede komt. Last but not least is het gebruiken van gefilterd water ook nog eens beter voor je apparaat. 

lekkerste kopje koffie barista 1 2 721x1024 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Regel 3: Melk voor het lekkerste kopje koffie

Gebruik volle melk voor het mooiste schuim. Doordat er meer vet in zit komt het de smaak van je kopje koffie ten goede en het schuimt veel beter!

Gebruik zo koud mogelijke melk. Wanneer je de melk verhit moet er een zijdeglans op zitten, dan is die perfect. Je moet de melk walsen en daarna tik je met je melkkannetje even op het aanrecht om zo de grote bubbels eruit te krijgen. En dan ben je ready for latte art!

Hier thuis probeerden wij diverse volle melk merken uit, maar voor ons is het een winnaar als de volle melk niet te zoet is. Wij zijn nog zoekende naar eentje waar we helemaal tevreden over zijn. Ze zeggen niet voor niets een kwestie van smaak.

lekkerste kopje koffie barista 3 729x1024 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Andere tips:
Wanneer je net even een stapje verder wilt gaan, kun je van tevoren ook even je koffiekopjes verwarmen. Dit kun je doen middels gekookt water. Zo koelt bijvoorbeeld je espresso niet snel af en blijft ie drinkbaar.

Zorg ervoor dat je goed je koffiezet apparaat schoonmaakt. Je wil nl niet dat er koffieresten achterblijven. Doe je dat niet dan kunnen die koffieresten verbranden en smaakt je volgende kopje koffie walgelijk.

Mocht jij zelf nog een tip hebben, let me know! Hebben we allemaal iets aan.

Gesloten!! WINACTIE
Win een koffieworkshop voor 2 bij Caffenation x BRITA

Op 24 januari kun je een toffe workshop met z’n tweetjes bijwonen bij Caffenation Amsterdam om 19h30. Voor wie het leuk vindt, laat je horen en vertel wie je graag meeneemt en waarom! Ik ga loten en dan kan jij ondertussen aan de slag met deze tips. Gefeliciteerd Yvonne!

Wil je meer weten over het merk BRITA en wat voor waterfilters ze aanbieden, check dan snel de BRITA site voor meer informatie.

Caffenation
Warmondstraat 120
1058TX Amsterdam
The Netherlands

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Zo zet je het lekkerste kopje koffie volgens een barista

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.