Thee Siroop // Vorig jaar mocht ik voor het eerst van dichtbij kennismaken met de organisatie Fairtrade.nl, of eerlijk gezegd, mijn vriend maakte als eerste kennis. Wij leerden toen allebei veel over de herkomst van producten en ik verdiepte me in olijfolie en maakte ik een aantal lekkere dips. Gelukkig kun je vrij goed Fairtrade Olijfolie vinden in de supermarkten tegenwoordig, dus dat werd een mooi en leerzaam avontuur.

Van ons zelf zijn we al heel bewust bezig met wat er hier in huis komt en vooral waar het vandaan komt en of het wel van de juiste kwaliteit is. Ik dacht dat ik goed op weg was, maar afgelopen maand was ik aanwezig bij een geweldige workshop over thee en de herkomst van thee en ook heel leuk, koken met thee en toen heb ik weer zoveel geleerd.
IMG 1033 1024x683 - Recept Thee siroop
Het was een bijzondere dag waarbij we kennis mochten maken met Sakuntala, die helemaal uit Sri Lanka mocht overkomen om ons meer te vertellen over haar werk als theeplukster in Sri Lanka en een kijkje te geven in haar leven. Ik vond het zo jammer dat ik niet met haar kon praten, maar gelukkig hielp de tolk ons een beetje en kon ik zo toch e.e.a te weten komen over haar. Het was best een heftige ervaring denk ik vol indrukken. Ze bleef maar lachen en vond het denk ik maar vreemd al die meiden met camera’s en telefoons in de weer. Tegelijkertijd vond ze het heel bijzonder om in Nederland te zijn. Heel schattig, tijdens de workshop at ze haar eigen gemaakte eten. Toch nog een beetje comfort en bekendheid in deze compleet andere wereld denk ik. Wauw..ik was echt helemaal onder de indruk en ging dan ook weg met een hoofd vol. Vol inspiratie, nieuwe kennis en heel veel besef. Welk besef hoor ik je denken?
Screen Shot 2015 04 22 at 11.20.30 AM e1429694508604 - Recept Thee siroop
Hier in Nederland drinken wij, behalve veel koffie ook veel thee en is het overal te koop. Bij de supermarkt, drogist of zelfs bij specialere theezaken. Je kunt al een pakje thee kopen voor 1 euro. Ja echt, 1 euro als het niet nog goedkoper wordt aangeboden. Wat we ons minder goed beseffen is waar die thee precies vandaan komt. Ik heb me nooit beseft dat het nog steeds een vrij manueel werkje is waarbij er honderden vrouwen op zo een theeboerderij thee aan het plukken zijn. (Zie je het al voor je?) En wij maar theetjes drinken alsof het niks is. Voor hen uiteraard best pittig om buiten te werken en dan uren thee plukken.

Het mooie van stichting Max Havelaar en Clipper Teas (sinds 1994!! partner van Fairtrade) is dat de vrouwen die werken op de theeplantage Norwood zelf mogen bepalen wat ze met het geld doen dat ze ontvangen van de fairtrade organisatie (ook wel een ontwikkelingspremie genoemd). Er is een commissie op iedere plantage die samen met de werknemers beslissingen neemt. Deze commissie wordt om de twee jaar opnieuw samengesteld om zo ervoor te zorgen dat iedereen een kans krijgt om op te komen voor zijn belang. 

Op de plantage waar Sakuntala werkt mochten ze vorig jaar bijvoorbeeld paraplu’s en warme vesten voor zichzelf en schooltassen voor hun kinderen aanschaffen. Ook komt er binnenkort een tractor op de plantage om zo het werk voor de dames wat dragelijker te maken. Denk dus na wanneer je de volgende keer thee koopt, niet alleen omdat het kwalitatief beter is en dus lekkerder zal smaken, maar ook omdat je er echt een ander mee helpt. 

Ja echt, denk dus een volgende keer als je een kopje thee zet twee keer na en geniet er nog bewuster van! In ieder geval zal ik nu nog meer letten op welke thee ik koop en waar het vandaan komt. Met de 3 euro die dit pakje thee kost help ik ook mijn steentje bij te dragen aan de vrouwen en ontwikkeling bij bijvoorbeeld Sakuntala op de plantage.
IMG 1001 1024x683 - Recept Thee siroop
Na deze dag was ik volop inspiratie en kon ik niet wachten om de verschillende tips en trics thuis toe te passen. Ik begon met het maken van Ijsthee op een hele andere manier dan ik gewend was. Hoe ik dat deed lees je hier.
IMG 0989 1024x683 - Recept Thee siroopAangezien er mooier weer op komst is besloot ik verder te experimenteren met ijsthee. Deze keer weer helemaal anders. Ik maakte namelijk een siroop met thee! Die je dan wel 4 weken gekoeld kunt bewaren.

IMG 1235 1024x620 - Recept Thee siroop 
Recept voor Thee siroop

Ingrediënten
240 ml water

200 gram suiker
4 theezakjes Clipper thee (ik gebruikte een van mijn favo’s, namelijk
Strawberry and Elderflower Organic Infusion)

Takje rozemarijn

Methode
Vul een pan met het water en breng die aan de kook.

Wanneer het kookt, haal je dit van het vuur af en laat het even afkoelen en trekt er met de 4 theezakjes 5 minuten thee van.
Haal de theezakjes eruit en knijp nog even het vocht eruit.
Breng weer terug aan de kook en voeg de suiker en rozemarijn toe.
Roer goed tot alle suiker is opgelost en laat het goed indikken.
Verwijder nu de rozemarijn en laat de siroop goed afkoelen.

Tip! Los op met koud water (1 deel siroop en 4 delen water) en voeg er lekker vers fruit aan toe.
IMG 15081 - Recept Thee siroop

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door zowel Ernie Enkelaar als ikzelf. 

Dit artikel is stond stand gekomen in samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening!

5/5 (1 Review)