“De Flairtje maand” is in town en ik ga jullie er alles over vertellen. Hoe vaak eet jij ergens en vraag je je af waar de producten vandaan komen en of de boeren wel een goede prijs hebben gekregen voor hun waar? Precies, bijna nooit he? Ik ben ook guilty as charged, dus daarom vond ik het heel leuk om dit initiatief te ontdekken.

pjimage - Flairtje is in town, wie doet er mee?

Flairtje.nl

Tot en met 30 november 2017 serveren diverse restaurants uit Utrecht, Groningen, Friesland en Drenthe speciale fairtrade en regionale gerechten. Bestel je een Flairtje gerecht dan draag je bij aan de internationale ‘Global Goals for Sustainable Development’. Een aantal van de doelstellingen zijn: 
– Minder armoede: “Eerlijke handel zorgt voor minder armoede onder boeren en een betere positie van de kleinere boer in de wereldhandel.”
– Duurzame consumptie: “Eten uit je eigen regio verbindt boeren en consumenten, stimuleert duurzame productie en zorgt voor minder vervuilende voedselkilometers”.
En zo zijn er nog een heleboel goals. Meer info over de Global goals vind je hier.
 
image 18 e1510253798894 683x1024 - Flairtje is in town, wie doet er mee?

Flairtje in Utrecht

Uiteraard keken wij naar de restaurants in Utrecht die er mee deden:
 
Goed genoeg hierover en let’s talk some food now!
image 16 e1510253859308 683x1024 - Flairtje is in town, wie doet er mee?

Mijn Flairtje ervaring

Nou ik vind dit initiatief best wel cool, want wij hadden gekeken op de site van Flairtje.nl en daar vond ik een restaurant dat letterlijk 15 minuten fietsen van ons huis was. En ook is het goed, zeker voor iemand zoals ik die van lekker eten houd zowel buiten de deur als thuis, om hier eens goed bij stil te staan.
 
Ten eerste proberen wij hier thuis te minderen met vlees eten en halen wij ons vlees bij de slager, onze kaas bij de kaasboer en onze groeten bij de groenteboer. Wij wonen in een omgeving met veel boeren, dus als het even kan dan rijden we naar de boer voor ons fruit en groenten. De overige boodschapjes doen we bij de supermarkt. Uit interesse vraag ik altijd aan de winkelier waar de producten vandaan komen en ben negen van de tien keer blij verrast het verhaal te horen hoe de keuze gemaakt wordt om te werken met een bepaalde boer.
 
Wij zaten dus gezellig bij restaurant de Kleine Baron en bestelden voor de lunch het Flairtje gerecht, uiteraard in Utrecht was dat een Broodje Vocking worst. 
 
Hoe meer mensen vragen naar een Flairtje menu, hoe beter! Waarom? Ik leg het even uit, hoe meer horeca- ondernemers deelnemen aan deze actie en dus een duurzaam menu op de kaart zetten, hoe meer ze gaan werken met fairtrade en lokale producten. Zo kunnen we proberen samen een steentje bij te dragen aan een betere wereld, toch?
 
Wij hebben in ieder geval genoten van een Fairrukkelijke lunch! Wie volgt?
Screen Shot 2016 06 27 at 12.53.32 AM 300x113 - Flairtje is in town, wie doet er mee?

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter heeft dat geen invloed op mijn mening.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.