Een mooie botanical x industrial ingerichte studio is een ding waar ik (Eva) blij van word (kijk eens wat een plaatje). En dan ook nog eens creatief aan de slag met eetbare bloemen, dat is iets waar mijn hart echt een stukje sneller van gaat kloppen. Bloemen vind ik namelijk een underrated, doch uitdagend ingrediënt. Niet alleen visueel kunnen ze een gerechtje helemaal afmaken, ook qua smaak kunnen bloemen zo veel toevoegen. Ik keek dan ook ontzettend uit naar de chrysanten high tea van mooiwatbloemendoen.nl die ik mocht bezoeken.

Ik heb al best wat eetbare bloemetjes op, bijvoorbeeld vlier, oostindische kers, viooltjes, borago en allerlei soorten bloesempjes… Chrysanten daarentegen waren nieuw voor mij op het bloemmenu. Wel wist ik al dat chrysanten in Aziatische landen geregeld gebruikt worden in gerechten, medicinale eigenschappen worden toegeschreven én symbool staan voor geluk en het eeuwige leven.
Het was dan ook toepasselijk dat we bij binnenkomst een gelukscocktail kregen. Met chrysant natuurlijk, een heerlijk bloemig en zoet welkom. En een goede voorbode van wat nog zou komen.

tafelschikking - Een high tea met de Chrysant

Chrysanten verwerkt in de high tea

Terwijl ik aan mijn welkomstchrysantje sta te nippen, bewonder ik vast de mooi gedekte tafel. In het tafelkleed zitten chrysantenblaadjes met de hand ingestreken en verderop staat een tafel met glazen kommetjes gevuld met allerlei blaadjes en kruiden. “Voor de soep” wordt mij uitgelegd, “Je mag zo een kommetje pakken en laten vullen”. Kijk, dat laat ik me geen twee keer zeggen. Op tafel staat voor bij de soep ook nog brood en verse kruidenboter met, je raad het al, chrysant.

Het soepje is echt verrassend. Het heeft wat kruidigs , in de verte iets pittigs en is toch ook wat fris. De smaken van de chrysant en (ik meen te hebben geproefd) gember, sereh en stiekem een pepertje komen zo mooi bij elkaar samen, echt in harmonie. En die kruidenboter… Zo lekker! Er was iets mee dat ik niet kon plaatsen, ik dacht iets van een citrusraspje te bespeuren. Bij navraag blijkt dat ik ben misleid door het groen van de chrysanten die samen met basilicum en peterselie dus zo knap samenkomen. Op een vers broodje in combinatie met het soepje, damn near perfection.

Een high tea is natuurlijk geen high tea zonder… thee. Voor deze gelegenheid is er een thee gezet van natuurlijk chrysanten, groene thee, kardemom en steranijs. De kruidige bloementhee werd vergezeld door een plateau met allerlei zoete traktaties die, eenmaal achter de kiezen, net zo goed smaakten als ze er uit zagen. Wortelcakejes, scones, salted caramel mudcake, 2 soorten meringue en een cheesecakeje, de een nog mooier dan de ander. Natuurlijk ook allemaal gemaakt met chrysant. Mooi is dat het geheel is gebruikt, van de zaadjes en blaadjes voor garnering tot de hartjes, takjes en nog meer blaadjes voor siroop en essence. Nóg mooier is dat, hoewel alles met chrysant is gemaakt, geen ding hetzelfde smaakt. Favoriet voor mij was de salted caramel mudcake. Machtige choco-smaak die door de zoete en tegelijk zoute karamelsmaak versterkt wordt. Evenals de scones, die waren luchtig, bloemig en met een mooi zuurtje van de chrysanten-citroenjam samen een smaakexplosie. Verrukkelijk. Echt een bijzondere ervaring!

De high tea vond plaats op een van de laatste mooie, warme dagen van het jaar en nu staat de herfst alweer voor de deur. Had ik trouwens al gezegd dat chrysanten ook herfstbloemen zijn? Eerst volgende bewolkte dag grijp ik dan ook aan als excuus om een chrysantenthee te zetten.

Overigens kun je niet alle chrysanten verwerken in je eten of als thee. De gedroogde chrysanten vind je veelal bij de toko in het schap. Wil je meer weten over bloemen en hoe je die kunt combineren in je eten, neem dan zeker een kijkje op Mooiwatbloemendoen.nl

soeptafel - Een high tea met de Chrysant

chrysantenkruidenboter - Een high tea met de Chrysant

chrysantenbouillon - Een high tea met de Chrysant

chrysantenhightea - Een high tea met de Chrysant

mudcake - Een high tea met de Chrysant

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Een high tea met de Chrysant

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk. Echter lees je hier wel mijn mening.

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.