Ik zei het al op Instagram, maar onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een fantastische thee en kook workshop gehost door Fairtrade merk Clipper tea en Max Havelaar

Tijdens de workshop kregen we ook wat tips en tricks van een echte Thee Sommelier. Bij binnenkomst had ik al de mooie ijsthee hoek gespot.
IMG 0989 1024x683 - Ijsthee maar dan net ff anders
Vorig jaar maakte ik al wat recepten voor ijsthee, namelijk de Pink Fizz Ijsthee met rode vruchten en Groene thee met munt , maar ik leer steeds meer bij over de kunst van het drinken van thee dat ik er weer eentje met jullie deel. Ik was zo onder de indruk van het verhaal en de smaak van de ijsthee dat ik de thee sommelier het hemd van de lijf vroeg.
IMG 1001 1024x683 - Ijsthee maar dan net ff anders

Pimp je thee
Zo vertelde hij ons dat je ook je losse thee kunt pimpen. Kruiden en gedroogd fruit zoals goji bessen, rode pepertjes, gedroogde rozenknopjes, steranijs en gedroogde citroen kun je net zo makkelijk gebruiken om je thee iets meer smaak te geven. 

Hardheid van het water
Verder leerden we eigenlijk het volgende wat echt cruciaal is, namelijk de hardheid van water maakt heel veel uit voor de smaak van je thee. Daarom is het belangrijk dat je gebruik maakt van bijv een SPA blauw voor het zetten van thee.

Temperatuur
Verder is het belangrijk om gradaties aan te houden voor de verschillende theesoorten:
Groene Thee: 60/70 graden
Zwarte Thee: 80/95 graden
Witte Thee hebben we eigenlijk niet Puur in Nederland verkrijgbaar. De echte pure witte thee wordt namelijk direct getransporteerd naar China en is vrijwel onbetaalbaar. Dit komt mede door het feit dat de witte thee eigenlijk het bovenste knopje van de theeplant is. Een hels karwei om te plukken dus.

Eigenlijk zou je ook een thee apparaat kunnen kopen die al het denkwerk voor je doet 😉 Maar goed..met een beetje gezond verstand is dit ook makkelijk zelf te doen.

Geef het de tijd om te trekken
Ook is het belangrijk om je theezakje/losse thee minimaal 5 minuten in het water te laten trekken. Hoe kwalitatiever je thee, hoe belangrijker het is dat je dit ook echt doet. De thee krijgt de ruimte om letterlijk te bloeien. 

Nu dat we bovenstaande methodes hebben gehoord, wil ik het met jullie hebben over ijsthee. Ook dit kun je op twee manieren doen: 
1. Thee trekken en dat laten afkoelen en vervolgens in de koelkast zetten om lekker koud te worden of;
2. Een liter gefilterd water combineren met je favo thee en dat minimaal 10 tot 12 uur laten trekken.
IMG 1331 683x1024 - Ijsthee maar dan net ff anders

Recept voor Ijsthee, maar dan net ff anders

Ingrediënten
1 liter Spa Blauw
2 zakjes van je favo thee (ik gebruikte de Lemon Ginger thee van Clipper)
Evt nog verse fruit/kruiden om je ijsthee te pimpen (Ik gebruikte verse citroenen en gember)
Evt kun je het op smaak brengen met honing / suiker.
Tip! Je kunt ook gelijke delen appelsap toevoegen om je ijsthee te zoeten. Dit geeft een hele frisse natuurlijke twist aan je ijsthee.

Methode
Eigenlijk is het heel simpel, je kunt de theezakjes openknippen en de inhoud toevoegen aan de SPA blauw fles. Maak je gebruik van Clipper thee, dan kun je gerust het zakje erin doen. Deze is namelijk gemaakt van hele natuurlijke producten en bevat geen bleekmiddel.

Laat de fles een nachtje staan en breng het de volgende dag op smaak met bijv honing.

Wie van jullie wist hier al van? Dit was voor mij echt een openbaring en vanaf nu zal ik het ook op deze manier blijven doen! Volgende keer maak ik ijsthee van mijn andere Clipper favo, die is speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld: Groene thee met frambozen en munt. 

Vond je dit receptje voor Ijsthee lekker, neem dan ook een kijkje bij mijn andere “recepten voor drankjes”.

1/5 (2 Reviews)