Ik wil iets met jullie delen n.a.v een webinar over water die ik onlangs bijwoonde. Wist je bijvoorbeeld dat het ene water het andere niet is en dat je met een theetest dat heel gemakkelijk kunt laten zien. Vandaag neem ik jullie mee om samen het perfecte kopje thee te zetten. Leuk feitje: thee is na water het meest geconsumeerde drankje ter wereld is. Toch weet ik er te weinig van af.

De conclusie van mijn verhaal is eigenlijk heel simpel: water + thee + tijd = magie. Hieronder ga ik er dieper op in.

Welk water gebruiken om thee te zetten?

Het hoofdbestanddeel van thee is water en goede thee vraagt om goed water.

“Kraanwater, bronwater en mineraalwater hebben niet dezelfde smaak en ook niet dezelfde samenstelling. Ieder water is uniek op zijn eigen manier. Zo schommelt de samenstelling van kraanwater en bronwater, terwijl mineraalwater altijd hetzelfde is. En onder de mineraalwaters zijn er waters die mineraalarm zijn en andere die mineraalrijk zijn. SPA® Reine is een van de meest mineraalarme waters in Europa waardoor ze het lichaam niet overbelast. ” bron: Spa.nl

Om zelf te ervaren wat voor effect het heeft, ging ik aan de slag en deed de SPA thee-test. Ik verhitte zowel water uit de kraan als SPA® Reine in de magnetron. Vervolgens liet ik in beide glazen een zakje zwarte thee trekken. Na 2 minuten haalde ik de theezakjes eruit et voila. Zie hieronder het resultaat.

For the record; links is kraanwater en rechts mineraalwater van SPA.

6D9A24C6 5C08 4C0D AAB9 D55CCC8DB398 683x1024 - Zo zet je een perfect kopje thee

Het werd me meteen duidelijk; best een groot verschil in kleur! Ook vond ik het qua smaak heel anders proeven. Wist je dat door de kalk in kraanwater je thee behoorlijk troebel wordt? Kalkrijk water dringt minder goed door in theeblaadjes, maakt ze zelf een beetje kapot en kan ook nog je waterkoker beschadigen. Ook zag de thee er wat dof uit in tegenstelling tot de mooie heldere thee gemaakt met SPA® Reine. Deze is puur, mineraalarm en wordt rechtstreeks gebotteld uit de natuur. Dat mochten we een aantal jaren geleden tijdens een bezoek aan SPA zelf ervaren. Mee leerde toen tijdens die trip dat het wel 50 jaar duurt om van regendruppel naar flesje mineraalwater te gaan. Bizar toch?

Uiteraard kun je je water uit de kraan ook filteren, dit zal ook een behoorlijk verschil maken. Tijdens de webinar liet de thee sommelier ons zien dat hij al 7 jaar dezelfde waterkoker gebruikt en die zag eruit als nieuw. WOW; het geheim zat vooraal in feit dat hij geen water uit de kraan gebruikte en dus geen kalkresten had.

AB83AEAB 23BD 41B6 865C 6736D146EE57 683x1024 - Zo zet je een perfect kopje thee

Welke thee gebruiken?

Om dat perfecte kopje thee te zetten, begin je natuurlijk bij het kiezen van de thee. Zwarte thee zet je wanneer je wakker moet worden (denk aan English breakfast). Het schijnt dat zwarte thee meer theïne bevat dan witte, groene of oolong thee (dit zit tussen groene en zwarte thee in). Groene thee houd je de hele dag lekker zen, maar voor echte ontspanning moet je het hebben van kruidenthee (daar zit geen theïne in). Denk aan munt, gember of bijvoorbeeld Camille. Aan jou de keuze uiteraard.

Mijn favoriete thee is een Japanse groene sencha, maar ook oolong en jasmijn behoren tot mijn favorieten. Tevens ben ik ook van de kruidenthee en drink liters gember thee en vind in de zomer munt thee erg lekker. Ook maak ik ook graag ijsthee; ik kies dan vaak voor een frisse en fruitige groene thee met mango of juist weer voor rode vruchten.

185BFBE8 FCC2 4DF8 B5EE C0D8372291A9 1024x683 - Zo zet je een perfect kopje thee

Thee zetten, hoe lang duurt dat?

Belangrijk om te weten is dat je liever je thee kan trekken bij water van ongeveer 85 graden. Dit omdat kokend water de smaak van de thee wranger kan maken. Water is dus niet zomaar water.

Hoe lang je de thee wil laten trekken is aan jou, maar je kan er in principe een hele dag mee doen. Wel is het belangrijk om te weten dat je, mits je de thee op de juiste manier zet, het wel even de tijd geeft om te laten trekken. Met het juiste water komen de aroma’s ook nog eens mooi naar voren zonder dat het bitter wordt.

Kruidenthee zou ik wel echt wat langer laten staan voor je het opdrinkt. Geef het een minuut of 10 dan is het perfect getrokken.

Al met al moet het lukken met deze tips om het perfecte kopje thee te zetten, toch?

Andere tips:
– Wanneer je dit heerlijke kopje thee hebt gezet kun je er uiteraard ook nog van alles mee doen; denk aan Bubble Tea (BOBA) of het laten afkoelen en er bijvoorbeeld schijfjes citroen, limoen of munt in doen.
– The good old English way is een klassieker: thee lekker lang laten trekken en dan met melk drinken. Sip away!

thee quotes 768x1024 - Zo zet je een perfect kopje thee

En om te eindigen deel ik graag deze printable en 10 leuke quotes over thee met jullie:
* TEA + WATER = Happy Me
* Deja Bru; the feeling you’ve had this tea before
* How bout some posi-ti-vi-TEA
* A cup of tea is like a hug in a mug
* Life is like a cup of tea. It’s all in how you make it.
* Sereni-tea; the absence of stress when sipping on tea
* Begin each day with a cup of positivi-tea.
* Tea + cupcakes ==> parTEA
* Hi sweet-tea! Fancy a cuppa?
* A woman is like a tea bag — you can’t tell how strong she is until you put her in hot water.” – Eleanor Roosevelt

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Zo zet je een perfect kopje thee

* Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met een bedrijf of merk.

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.