Wat betekent het Biologisch keurmerk voor jou als consument? / Vandaag vertel ik jullie daar meer over en ook wat mijn favoriete adresjes zijn om biologische producten te shoppen. Niet zo lang geleden was ik op pad om meer te weten te komen over biologisch eten. Samen met Samuel Levie en wat food collega’s ging ik op pad en stelden we lekker veel vragen, mochten we zelf oogsten, ruiken, voelen en natuurlijk ook proeven onder begeleiding van twee hele gepassioneerde bio boeren. Ik vond het een heel leerzame dag en wilde e.e.a met jullie delen daarover.
Meer biologisch eten
Sinds ik kinderen heb, besloten de BF en ik meer biologisch te gaan eten. We proberen dat zoveel mogelijk te doen met producten waar een biologisch keurmerk op staat, maar dat lukt niet altijd. Soms is dat een budget kwestie maar soms is dat ook een bewuste keuze. Dit, omdat ik een goede relatie heb met de verkoper van het product en ik van hen weet hoe de producten vervaardigd worden.
Bij ons is het vooral begonnen door onze local heroes te steunen. Verder vind ik het heerlijk als iemand heel erg gepassioneerd is over wat hij /zij kweekt en er een flinke dosis liefde in stopt. Dat proef je gewoon! Tegelijkertijd leven we in een tijdperk waarin we geconfronteerd worden
met ons (consumptie) gedrag. Of dat nu te vaak shoppen is, eten weggooien, de jaargetijden die veranderen, plastic dat in de oceaan belandt of de ijskappen die smelten; ik voel aan alles dat dat niet goed is.
Wij kiezen er dus bewust voor om bijvoorbeeld minder vlees te eten, maar wel het juiste vlees. Elke dag vlees eten kan niet; zelfs niet als dat allemaal gebeurd op biologische wijze. (Daar is niet genoeg plek voor op aarde, lees: biologisch gehouden dieren gaan bijvoorbeeld het hele jaar door naar buiten, en hebben ook binnen meer ruimte). Om die reden proberen wij thuis vaker plantaardig te eten, maar ook op te letten waar we wat kopen en hoe vaak. Elk stapje dat je zet is er een die meetelt. Ik ben lerende maar hoop jullie ook te kunnen inspireren.
5 Feiten over Biologische producten
- Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen en pesticiden, dus er wordt volledig natuurlijk geproduceerd.
- Er is sprake van vruchtwisseling voor een gezond evenwicht. Er worden na elkaar verschillende gewassen geteeld om bodemziekten te voorkomen. Hierdoor ontstaat er dus een gezonde bodem.
- Boeren en telers die biologische producten maken krijgen daarvoor een eerlijke prijs, zodat ze milieu- en diervriendelijk kunnen werken en een duurzaam bestaan hebben.
- ● Het welzijn van de dieren staat voorop. Dieren krijgen veel ruimte, zowel binnen als buiten. Ook eten de dieren biologisch voer en wordt er rekening gehouden met hun leefomstandigheden. Deze zijn gericht om op een natuurlijke manier de weerstand tegen ziekten te bevorderen. Hierbij probeert men zo min mogelijk medicatie en antibiotica te gebruiken.
- Producten met het Europees biologisch keurmerk, die bestaan uit meerdere producten (zoals jam of soep met veel ingrediënten) moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan. En die 5% andere ingrediënten mogen alleen niet-biologisch zijn als de wet zegt dat ze niet biologisch verkrijgbaar zijn.
Biologisch keurmerk
Daarom is het voor ons als consumenten fijn dat het goed geregeld is binnen de EU middels een herkenbaar biologisch keurmerk. Dit keurmerk staat voor een aanpak om landbouw en voedselproductie op alle aspecten van mens, dier en milieu in balans te brengen en te houden. Kies je dus voor biologisch met een biologisch keurmerk, dan weet je i.i.g dat met die aspecten rekening gehouden wordt.
Ik heb even nagevraagd hoe het zit met het naleven van de voorwaarden die er gesteld worden voor het verkrijgen van het keurmerk.
De boeren worden 1 x per jaar gecontroleerd. Dit gebeurd op een voor hen bekend moment. Verder vinden er flits bezoeken plaats. Deze zijn onaangekondigd en meestal specifiek op problematiek die de inspectie bij meerdere boeren tegenkomt. Door deze flitsbezoeken kunnen ze zo de boeren controleren op het naleven van de gestelde eisen.
Komen ze tijdens de inspectie kleine overtredingen tegen, dan hebben de boeren ongeveer 6 weken de tijd om dit recht te trekken. Een voorbeeld hiervoor is het verkeerd invoeren van hun administratie. Bij grotere overtredingen hangt het er vanaf hoe ernstig deze zijn en wat dat dan betekent voor inspectie. In hele erge gevallen wordt het biologisch keurmerk direct ingetrokken. Dit gebeurt heel zelden.
Om zeker te weten dat je goed zit zijn er drie keurmerken die je aan hun biologisch logo kan herkennen: het EKO keurmerk, het Europees biologisch keurmerk en het DEMETER keurmerk.
Favoriete adresjes voor biologisch eten kopen:
Van tomaten, peren, aubergines en aardbeien is bekend dat de bestrijdingsmiddelen door de schil heen gaan. Deze koop ik het allerliefst dan ook biologisch. Wij hebben hier in de buurt lekker veel boeren waar we terecht kunnen. De Lindenhof in Baambrugge, maar ook EKO PLAZA, Marqt en de natuur winkels bieden een ruim biologisch assortiment.
De Kas van Kaat in Zwolle vind ik een fantastisch initatief. Je kunt hier nadat je boodschappen hebt gedaan ook neerstrijken voor een fantastische lunch uit eigen kas.
De Moestuin in Utrecht bezoek je niet alleen om om je feest te vieren, maar ook om lokaal geteelde groenten van eigen grond te kopen of om lekker te lunchen of taart te eten
Stadsboerderij Fruittuin van West. Hier kun je boodschappen doen voor thuis, zelf je fruit plukken maar ook lekker neerstrijken en verwend worden met een heerlijke lunch.
In Hilversum kan je zelf oogsten bij Land en Boschzigt. Al 40 jaar telen ze biologisch dynamisch en werken daardoor aan een gezonde bodem, de basis voor een vitaal en sterk gewas. Wil je gewoon wat spulletjes kopen voor thuis, dan kan dat ook in de winkel.
Vorig jaar ging ik met de mini’s zelf appels plukken bij landgoed de
Olmenhorst. Een van de leukste ervaringen ever en OH Ja ook gelijk 5 kilo aan appels in huis!! HAH
Zo weet ik overigens dat Simone van Simone’s Kitchen koopt bij Hofweb en Suus van Foodbandits vaak besteld via de Streekboer en Suzanne van Puur Suzanne haar muesli bestelt bij Meesters van de Halm. Via Lekker naar de boer kan je op postcode zoeken waar een Bio boer in je buurt is.
Bio lekker voor je
Wil je nog meer lezen en te weten komen over biologisch eten, bekijk dan zeker ook de site: Bio Lekker Voor Je.
Misschien vind je het leuk om te lezen wat de lieve Fatima van Uitdekeukenvanfatima.nl deelt over de leerzame dag.
Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.
Nog meer maken van mijn blog? Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.
ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via Instagram, Twitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.