Tips voor een mooi gedekte tafel // Ik ben al een tijdje bezig geweest met het eea voor jullie te verzamelen, want we gaan het leven vieren en ik trap af tijdens de feestdagen, maar eigenlijk vind ik het heel leuk om heel het haar de tafel te feestelijk te dekken, ook wanneer er vrienden komen eten.

Bij mij hangt het er een beetje vanaf wat we tijdens het diner serveren, welk servies ik gebruik maar ik vind het superleuk om na te denken over de styling. Dus…lets go back to de styling voor de komende feestdagen.

Ik was onlangs bij een te gek event waar we het kerstmenu van Michiel van Eerde en Crisp mochten proeven en daar was de tafel gestyled door een van mijn favorieten: Nina Nijland van het platform Manana Manana.

nina nijland by culinessa 1 2 762x1024 - Tips voor een mooi gedekte tafel

Deze styling inspireerde mij, dus ben ik aan de slag gegaan thuis en heb een vergelijkbare look gecreeerd. Benieuwd hoe jullie mijn lookje vinden en of Nina trots op me zou zijn haha 😉

De basis voor het dekken van een tafel:

Bedenk van te voren even goed met welke basis kleuren je gaat werken of dat je juist in een bepaald thema aan de slag wil gaan. Wat is de kleur van het linnen en welk servies past daar goed bij. Vervolgens bepaal je de kleur van je servetten. Kaarsen geven het geheel zoveel sfeer en ook een menu en een naamkaartje met mooie sierletters kunnen heel bepalend zijn.

Een vleugje groen of gezellige bloemetjes staan ook heel gezellig op tafel. Niet mega grote bossen, maar juist een elegant takje hier en daar maakt het af. Eucalyptus, gispkruid of schattige droogbloemetjes zijn hier favoriet.

Ik snuffel graag bij de kringloop en heb wat zoekopdrachten open staan voor mooi spulletjes via Marktplaats. Denk bijv aan mooie messing kandelaren of leuke waterglazen maar ook vintage serveerschalen of bordjes en kopjes kun je er scoren. Juist met het mixen en matchen van oud en nieuw krijgt je tafel identiteit.

Met de feestdagen kun je dan met kleine accentjes je tafel nog extra pimpen. Denk aan bijvoorbeeld kerstballen, leuke kerstboompjes, etc.

Mooi gedekte tafel

Hieronder wat inspiratie voor mooi gedekte tafels die ik tijdens events tegen ben gekomen of die ik zelf heb gestyled.

D6D98EB5 B763 4CB0 AD6D 711391095012 768x1024 - Tips voor een mooi gedekte tafel

Welke spulletjes koos ik voor het dekken van deze tafel?

Als eerste heb ik gekozen voor een mooi linnen kleed in de kleur zand. Net niet wit vond ik warmer staan bij de rieten placemats die ik wilde gebruiken. Deze zijn van Urban Nature Culture en kocht ik bij een van mijn favo winkeltjes in Breukelen: Pitt Cooking.

In ons huis heb ik het afgelopen jaar wat gouden elementen toegevoegd, dus die wilde ik ook op tafel terug laten komen. Dat werden dus gouden kandelaren en gouden bestek. De kleine waterglaasjes zijn vintage en shopte ik een keer bij Nina vorig jaar in haar leuke webshop Manana Manana.

Het gouden bestek is van Amefa en scoorde ik drie jaar geleden via de Blokker.

Ik voerde de Culinessa kleur door bij de kaarsen en de servetten. Deze scoorde ik bij Dille en Kamille. Heel fijn is ook dat deze kaarsen niet druipen. Ze branden mooi op. LOVE de winkel mega <3

De wijnglazen zijn van Zwiesel, gekocht bij de Bijenkorf.

Voor deze tafel gebruikte ik ons basis witte servies dat wij ooit kochten toen we gingen samenwonen. We scoorden dit servies van Arzberg Tric bij Duikelman, een andere snoepwinkel waar we graag komen.

tafel dekken 1 683x1024 - Tips voor een mooi gedekte tafel

Mix and Match: Old vs New servies

Tijdens een workshop van servies merk The Table ging ik aan de slag om een tafel te stylen met hun keramiek dat op duurzame en faire wijze geproduceerd wordt in Thailand. Deze keer met spulletjes die vintage zijn en wat eye catchers van hun servies lijn. Zie hieronder het resultaat. Weer een compleet andere look zo. Ik ben een beetje verliefd geworden op de mooie waterglazen en de karaaf die je ook weer als vaasje in kunt zetten.

73B38ED8 764B 4BFD B928 059A715261CB 683x1024 - Tips voor een mooi gedekte tafel

Ook heb ik deze zomer toffe spulletjes gescoord bij A-La en daar deelde ik ook mijn manier van de tafel stylen in een artikeltje: tafelstyling in de zomer styling maar ook met de feestdagen heb ik tips voor het dekken van de tafel.

Wil je nog meer tafelinspiratie, check dan ook even het artikeltje dat Marlous schreef over hoe zij haar tafel dekt.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Tips voor een mooi gedekte tafel

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.