Tips tegen verspilling (ok eigenlijk zijn het er 8) // Ik ben al een tijdje bezig met no waste, maar nu probeer ik nog een stukje bewuster te leven. Eerder dit jaar was ik aanwezig bij een diner van Samen tegen voedselverspilling en mag ik mezelf ook ambassadeur noemen. Zo leuk en vooral ook belangrijk om stil te staan bij de kleine dingen die een grote impact kunnen hebben op onze verspilling hier thuis. Ik zal gedurende het jaar tips met jullie delen die ik in mijn zoektocht naar minder verspilling tegen ben gekomen.

Voedselverspilling tegengaan

Ik ben geen expert, maar vind het wel leuk om me te verdiepen in het onderwerp. Steeds beter weten wat je met restjes kan doen is alleen maar fijn en wie weet inspireer ik een van jullie er ook mee. Heb jij zelf een favoriete food waste hack, deel hem dan 😉

voedselverspilling tips 1 2 666x1024 - 10 tips tegen verspilling

Voedselverspilling tips

De temperatuur in je koelkast
Ik weet dat wanneer je de koelkast op 4 graden instelt dit voor de minste bacterie vorming zorgt en je producten en etenswaren het langste goed blijven. De site van het voedingscentrum vind ik erg handig en geeft je nog veel meer handige tips over hoe je precies je koelkast kunt indelen of hoelang je een product kunt bewaren.

Je kunt zelf een thermometer via je het voedingscentrum bestellen om te kijken of je koelkast ook echt 4 graden is als je het zo instelt.

Food Huggers
Via via zag ik food huggers en die wilde ik ook wel. Daarom schafte ik deze aan en zo kan ik op een nettere manier mijn uien, tomaten, komkommers, citroenen en avocado’s bewaren. Echt een uitkomst en ze blijven langer goed. Ze zijn er in verschillende maten en passen eigenlijk altijd. Ik ging voor een setje met 5 verschillende maten en kocht er apart ook food huggers voor avocado’s bij.

Kruiden over?
Heb je kruiden over, maak daar dan heerlijke kruidenboter mee. Je kan het dan of lekker op een dezembrood smeren, maar je kan er van alles mee kruiden:
– Aardappeltjes uit de oven OF gepoft of hasselback.
– Garnalen
– Zalm
– Gebakken Biefstuk
– Je roerei pimpen
– Risotto lekker smeuig maken
– Pasta pimpen
– Groenten, bijv gegrilde groenten

kruidenboter Culinessa x STV 1 6 1024x667 - 10 tips tegen verspilling

Restjes rijst bewaren
Ik bewaar restjes gekookte witte rijst altijd in de vriezer. Wanneer ik dan een keertje Chinese nasi of Thaise gebakken rijst wil maken, dan heb ik iig genoeg witte rijst die al een dag van tevoren is gekookt 😉 Handig of wat?

Klein laagje rijst over?
Maak er dan Surinaamse Brong Brong van, erg lekker voor bij de borrel. Het is eigenlijk gepofte rijst. Ik zie het ook steeds vaker opduiken bij toetjes of spannende Fusion gerechtjes.

Vet van bacon opvangen
Doorbordurend op de heerlijke nasi van hierboven, deel ik 1 van mijn best kept secrets, namelijk deze hack: als je spekjes uitbakt of bacon, bewaar dan het vet dat vrijkomt in een afgelsoten bakje. Daar kun je namelijk supergoed je nasi mee maken! Seriously, try it!

Oude bananen invriezen
Voor het maken van dit bananenbrood recept heb je 3 overrijpe bananen nodig. Meestal koop ik 4 bananen voor de kids, maar blijft er altijd eentje over. Die pel ik en snij ik in grote stukken en vries het vervolgens in. Zodra ik 3 bij elkaar gespaard heb, maak ik weer dit heerlijke recept. Handig toch?

verspilling foodhugger 1 - 10 tips tegen verspilling

Meal plannen
Ooit deed ik mee aan de Kook5daagse en verdiepte ik me in het fenomeen meal preppen. Dit zorgt er voor dat je van tevoren goed nadenkt wat je in huis haalt, wat je gaat maken en als er iets overblijft heb je een lekkere lunch voor de volgende dag. Prima om verspilling tegen te gaan dus! Prep je bijvoorbeeld een dubbele portie van deze heerlijke pastasaus met tomaat, worst en venkel, dan kan je er met gemak eentje invriezen. Scheelt weer als je een keer geen tijd hebt om te koken.

IMG 6100 1024x1024 - 10 tips tegen verspilling

Wat zit er in je voorraadkast
Nadat ik aan de slag ben gegaan met mijn gedroogde kruiden, die eigenlijk NOOOIT over datum kunnen zijn, ging ik ook aan de slag met mijn voorraadkast. Ik check een keer in de zoveel tijd wat ik heb liggen. Het kwam regelmatig voor dat ik niet meer wist wat ik precies had en het dubbel kocht of het gewoon totaal vergat. Ik maak dan een lijstje met wat er als eerste op moet!

Gebruik kwalitatieve opbergbakjes
Ik zeg dit niet om jullie iets te verkopen, maar omdat het echt belangrijk is om met kwalitatieve opbergbakjes aan de slag te gaan. Ik merk nl dat sinds ik de bakjes van Lock & Lock gebruik de producten aanzienlijk langer goed blijven in de (koelkast) en het staat wel sexy in mijn koelkast 😉 Hah!

Rest mij nog 1 vraag; Heb je nog leuke tips om verspilling tegen te gaan die hier niet mogen ontbreken? Deel ze dan!

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - 10 tips tegen verspilling

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.