Vandaag tips om makkelijk eten te stomen zelfs zonder stoompan. Je eten stomen is een heel goed idee. Waarom? Nou het is heel simpel; door je eten te stomen behoud je vitaminen, mineralen en anti-oxidanten, maar ook de smaak van de groenten komt duidelijker naar voren. 

De damp zorgt ervoor dat de groenten garen en toch enigszins knapperig blijven. Zorg er wel voor dat je altijd een deksel op de pan hebt.

Grootste eye opener voor mij; eigenlijk heb je geen olie nodig om je eten te bereiden. Zonde van die calorieën niws ;). Haha, grapje. Maar toch fijn om hier een goede balans in te vinden.

Tot nu toe zijn de meeste van ons gewend om onze groente te koken in water, maar stomen is ook echt een fijne manier om eea te bereiden. Ik leg je graag meer uit.

Screen Shot 2021 01 21 at 9.20.18 AM 1024x578 - Tips om makkelijk eten te stomen

Hoe kan je nou precies je eten stomen?

Goed; je kan, behalve met stoompannen, die vaak bestaat uit twee delen die in elkaar schuiven, als volgt stomen:

Stoommandje om eten te stomen
Met een bamboe stoommandje bedoel ik dan. Meestal leg ik hier een bordje of kommetje in en gaar zo bijvoorbeeld zalm. Ook kan je hier dim sum hapjes in bereiden of lekkere groenten klaarmaken.

Inklapbaar roestvrijstaal stoommandje
Ik spotte deze handigheid al vaker bij anderen, maar zelf heb ik het nog niet gebruikt. Je kan zo van bijna elke pan een stoompan maken én als je klaar bent neemt het weinig ruimte in beslag.

Stoomoven
Heel handig ook is een stoomoven; dit is net even wat meer next level maar velen zweren erbij. Ik zou het zowieso fijn vinden om in mn volgende huis een stoom functionaliteit id oven te hebben. 

IMG 0483 1024x683 - Tips om makkelijk eten te stomen

En papillotte
Dit is simpelweg in een ovenschaal in bakpapier je ingrediënten wikkelen en dan goed dichtvouwen (soms gebruik ik zelf een nietje). Ik maakte bijvoorbeeld een hele vis klaar op zn Chinees.

Eten stomen zonder stoompan, de truc

Stomen zonder stoompan kan in een diepe pan 
Je kan eigenlijk in een grote pan heel makkelijk stomen. Leg een soepkok omgekeerd op de bodem van je diepe pan. Vul met een laagje water en breng aan de kook. Leg een kleiner, ingevet, bordje daarboven op. Nu kan je, op laag vuur, je ingrediënten stomen op het bordje. Deksel op de pan en stomen maar. 

Eten stomen in de magnetron
Je kan ook eten stomen in de magnetron, dit is een heel simpel trucje. Een kommetje met wat je wil stomen en een bord. Vul de kom met een laagje water van 1/2 cm en bijvoorbeeld de groenten die je wil stomen.

Ik zag bij de Bijenkorf sowieso veel mooie kookpannen. Neem dus daar ook gerust een kijkje. 

Wat voor eten kun je allemaal stomen?
In principe kan je bijna alles stomen. Hieronder een lijstje met recepten waarbij je kan stomen.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Tips om makkelijk eten te stomen

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

0/5 (0 Reviews)