De BF is sinds enkele maanden helemaal obsessed met het zoeken naar de perfecte BBQ voor zijn zomerse taferelen. Eerder gaf ik hem al de kookboeken van Marcus Polman, het Franklin Barbecue boek en het ultieme BBQ boek van Smokey Goodness. Genoeg inspiratie om te duiken in de wondere wereld van low and slow en hot and fast. Tenminste dat zou je denken, maar helaas heb ik er de vruchten nog niet van kunnen plukken. Let op..NOG NIET, haha

Wel zijn we echt fan van barbecuen. Voor mij betekent bbqen niet zwart vlees, maar perfect gegaard vlees met een lekker gekaramelisseerde touch. Dat is voor mij echt genieten. Een heerlijke cole slaw, aardappelsalade, gegrilde maiskolf horen daar dan echt bij. Ook garnaaltjes op de BBQ behoren tot een van onze favorieten.

Eigenlijk hangt het er een beetje vanaf waar we zin in hebben, gaan we voor een Amerikaanse bbq zoals beschreven hierboven of of toch voor Vietnamees, Indonesisch of een Surinaamse bbq? Ook kan het zijn dat we gaan voor een lekker stukje vis, een frisse tomaten salade en wat brood. Lekker simpel, maar genieten!

Het is een prachtige zonnige week geweest en dat betekende heel veel bbqen voor heel Nederland. Dus wat hadden wij een mazzel dat we juist op vrijdags iets tofs gepland hadden: een bbq workshop
Weber BBQ workshop 796x1024 - Tip! BBQ workshop thuis 

Weber BBQ workshop 3 683x1024 - Tip! BBQ workshop thuis

BBQ workshop Weber

Het leek me leuk om een keer te leren van echte BBQ masters, dus toen ik de familie en vrienden afgelopen vrijdag bij elkaar kon krijgen voor een bbq workshop was het feest.

weber bbq cocktail 819x1024 - Tip! BBQ workshop thuis

BBQ master Jacques kwam samen met bbq master Bart naar ons toe om ons een bbq workshop te geven. Zij deden alle boodschappen voor het barbecuen en wij zorgden voor genoeg drank. We begonnen met een lekkere cocktail, de Vodka Mule. Zo konden we iedereen verwelkomen terwijl de bbq chefs bezig waren alles voor te bereiden. We konden al onze vragen stellen, kregen goede uitleg en wat hebben we lekker gegeten. Nu snappen we veel beter hoe we de kolen moeten plaatsen en zo de temperatuur beter kunnen regelen. Verschillende barbecue technieken voor het bereiden van pizza, kaas, vlees en vis kwamen aan bod. Ook maakten we een heerlijk toetje met gergrilde Ananas in cederhout gewikkeld. Er werd uitgelegd wat het verschil is tussen werken met hout vs briketten en kolen of elektrisch barbecuen. Ook maakten we gebruik van een rookplank om daar zalm op te grillen. Erg leerzaam. Tot slot werd er uitgelegd hoe we onze bbq het beste konden onderhouden en schoonmaken (laat het rooster gewoon afkoelen en de volgende keer dat je gaat bbqen en het rooster heet is, gebruik je een staalborstel om de overgebleven voedselresten weg te borstelen).

De groep vond het leuk  en iedereen deed actief mee. Ook heeft deze workshop er toe bijgedragen dat we beter realiseren dat je met een BBQ echt kunt koken ipv gewoon het “vlees” erop gooien en garen. Ook kregen we gerechten die niet moeilijk waren om te maken en ook nog eens heerlijk smaakten.

Weber BBQ workshop 4 1024x658 - Tip! BBQ workshop thuis

Het barbecue menu

Op het menu stonden niet de standaard oranje gemarineerde stukjes vlees, stokbrood met kruidenboter en ga zo maar door met de “je kent het wel gerechten”, maar de volgende gerechten:
Gazpacho met gegrilde gamba’s
Uientaartje
Gerookte camembert
Coquilles
Kippendij met gorgonzola en bacon
Zalm op een rookplank
Mini burgers
Ananas in cedarwood
Weber BBQ workshop 12 774x1024 - Tip! BBQ workshop thuis
Weber BBQ workshop 10 1024x683 - Tip! BBQ workshop thuis  Weber BBQ workshop 15 731x1024 - Tip! BBQ workshop thuis
Weber BBQ workshop 19 740x1024 - Tip! BBQ workshop thuis

Weber BBQ workshop 18 1024x826 - Tip! BBQ workshop thuis

Eigenwijs als we waren hadden we ook een heerlijk stukje vlees gehaald bij de slager, namelijk een entrecote. Daar maakten we een heerlijke chimichurri saus bij. Tips van de bbq master:
1. Eerst boven de kolen en dan ernaast of juist omgekeerd.
2. Pas na het grillen kruid je het vlees na met peper en zout.

Weber BBQ workshop 23 1024x792 - Tip! BBQ workshop thuis

Iedereen was enthousiast en had zin om aan de slag te gaan met hun eigen bbq. Mijn vriend weet nu welke barbecue hij wil, namelijk de Weber Master Touch. Het is een handig formaat en makkelijk te bedienen. Precies de barbecue die hij nodig heeft om te denken dat hij pro bezig is.

Weber BBQ workshop 22 7 1024x683 - Tip! BBQ workshop thuis

Ik heb echt een zwak voor barbecuen, dus deel ik hier met jullie in ieder geval de recepten die ik heb gedeeld op de blog:

Chimichurri salsa
Vietnamese speklapjes
Koolsalade
Mexicaanse Mais
Thaise bbq kip

Fijne BBQ tijd de komende maanden.

 
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Tip! BBQ workshop thuis

De workshop heb ik gekregen van Weber en Fonq; dat heeft echter geen invloed op mijn mening. 

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.