Thaise Gegrilde Kip// Soms weet je van te voren dat je iets gaat maken waar je helemaal blij van wordt! Dat was ook zo met de kip waar ik jullie vandaag over wil vertellen.

Ik ben dus super duper mega fan van de Aziatische keuken, maar dat wisten jullie al als je mijn blog al wat langer volgt. Verder is een van mijn grote liefdes de Thaise Keuken. Ik heb door mijn zwangerschap niet echt zin om te koken en de BF heeft me dan ook de afgelopen tijd flink geholpen. Niet alleen werkt hij overdag, maar ook hier thuis moet ie aan de slag (o oww slechte GF!). Gelukkig kan hij net zo lekker koken als ik en heeft hij mij en de mini de afgelopen tijd verwend met stamppotjes, burgers, asperges, lekkere soepen en nog veel meer.

Tijd om iets terug te doen dacht ik zo, dus bedacht ik me dat ik best wel iets lekkers wilde maken dat ook nog eens op de BBQ kon. Het is immers zulk mooi weer en bbqen is een van mijn grote favorieten. Dus ik besloot de BF te verwennen en haalde boodschappen in huis. Normaal gesproken maken Thaise mensen dit gerecht met een hele kip (het liefs een klein kippetje), maar ik had geen zin in heel moeilijk doen. Ook eet je dit gerecht in Thailand met komkommer en rauwe groente en een bakje chili saus ernaast. Verder serveren ze er witte rijst bij.

Ik maakte het mezelf makkelijk en haalde twee kippenbouten; ook haalde ik een paksoi die ik heel even wokte met wat knoflook en gember. Zo bleven die smaken in ieder geval lekker vlak. Wel serveerde ik er komkommer en rijst bij. In plaats van het op de bbq te leggen, heb ik de kip vanwege tijdsgebrek in de oven gegrild. En o wat hebben we gesmuld. Ik kan me voorstellen dat als je hem bbqd er nog een dimensie bijkomt door de heerlijke gerookte smaak die er nog bijkomt.

Ook ben ik heel blij met de foto’s. Wat zijn ze goed gelukt en hoop dat jullie er net zo van genieten als wij hier. Goed en nu aan de slag!
IMG 8989 1024x683 - Thaise Gegrilde Kip - Gai Yang

Thaise Gegrilde kip

Ingrediënten
2 kippenbouten met vel – 600 gr
4 korianderwortels
4 teentjes knoflook
10 Witte peperkorrels fijngestampt
2 theelepels Palmsuiker
3 EL Vissaus
Snufje zout

Hoe maak je Thaise gegrilde kip

Was de kip, laat hem uitlekken en dep deze goed droog. Zet apart.
Vijzel korianderwortels, knoflook, peperkorrels, palmsuiker en zout tot je een fijne pasta hebt.
Voeg nu in een kommetje de “kruidenpasta” en vissaus samen en smeer je kip zowel boven als onder de huid in met deze pasta.
Heb je wat over, bewaar deze dan om de kip mee te bestrijken tijdens het grillen of bbqen.
Laat dit een aantal uren marineren. Het liefst een nacht van te voren, dan kan de marinade goed intrekken.
Leg de kip in een ovenschaal met inzetrooster en voeg een glaasje water toe. Ik doe dit zodat de kip lekker mals blijft, maar toch een lekkere korst krijgt.
Grill de kip op 175 graden gedurende 40 minuten.
Keer regelmatig om en bestrijk met de overgebleven marinade.

Voor de Chili Saus 
Je kan cheaten en het dippen in Zoete Chili Saus (ja van die saus die je met je Vietnamese loempia eet) of je maakt hem zelf als volgt:

Ingrediënten:
1/4 cup koriander wortels

snufje zout
1/4 cup knoflooktenen
1/2 cup rode peper
2 cups witte azijn
1 1/2 cup suiker
2 cups water

Methode
Vijzel koriander wortels, knoflook en rode peper tot ze fijn zijn.

Zet een pannetje op vuur samen met suiker, azijn en water en laat dit goed koken.
Zodra het begint te koken, voeg je de “chili pasta” toe.
Laat het geheel op laag vuur inkoken tot de saus gehalveerd is.
Giet over in een kommetje en laat afkoelen.

*BARBECUE TIJD

Deze Thaise gegrilde kip kun je natuurlijk in de zomer gewoon lekker op de barbecue maken, hij is zeker bbq proof!
 
Eet smakelijk!

IMG 8983 710x1024 - Thaise Gegrilde Kip - Gai Yang

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Thaise Gegrilde Kip - Gai Yang

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

5/5 (2 Reviews)