Ikzelf volg Rens Kroes al een tijdje en ben gek op de positieve vibe die je krijgt als je haar volgt op Instagram en andere social media. Ik ontmoette haar tijdens een event en trok de brutale schoenen aan en vroeg haar of ze het leuk zou vinden een interviewtje met mij te doen. Ze zei ja en gaf aan dat ze bezig was met een kookboek. Perfecte timing voor een interview als je het mij vraagt!

Leeftijd: 27

Beroep: Health Coach

Website: http://Renskroes.com

Wat betekent eten voor jou? Waarom ben je zo gepassioneerd over eten?
Gezelligheid! Maar zeker ook gezond, vers, lekker en bewust! Dit allemaal samen met vrienden. Ik groeide op met een opa die boer was, een oma die kruidenvrouw was en mijn moeder voedingsdeskundige. Dit betekende dat we thuis altijd heel bewust en gezond aten. Voor mij was het dan ook meer dan normaal om deze manier van eten voort te zetten.

Wanneer en waarom begon je www.renskroes.com?
Ik werkte bij een obesitas kliniek en begon daar met het coachen van mensen. Ik zag hoe men at, wat voor soort lifestyle men er op na hield, en hoe dat invloed had op hun geestelijke gesteldheid en dat zette mij aan het denken. Het gaat namelijk niet alleen om gezond eten, maar om nog veel meer, dus begon ik daarover te bloggen. Verder had ik heel veel recepten dus was mijn  blog een mooie manier om mensen zowel te coachen als te inspireren.

Wie heeft jou geleerd om te koken?
Eigenlijk niemand. Ik heb leren koken door het gewoon te doen. Mijn vader kan heel goed koken en ik keek altijd mee als mijn ouders aan het koken waren. Toen ik ouder werd moest ik meehelpen door af en toe te koken voor het gezin. Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen ben ik veel meer gaan experimenteren. 

Wie of wat inspireert jou om te koken?
Door te zien wat anderen koken en het zelf ook te proberen, maar dan wel mijn mijn eigen twist. Door mijn blog ben ik wel steeds meer in themas gaan denken bijv. Koningsdag of Pasen. Dit zorgt dan ook gelijk voor een bepaalde richting. Bijvoorbeeld Koningsdag is gelinkt aan de kleur oranje, dus bedacht ik dat ik iets met wortelen moest koken en dat werd een worteltaart. Wat me verder inspireert is uiteten, lekker lunchen in cafes en zeker ook reizen. Youtube is ook een favoriet. Ik zat laatst te kijken naar een video van iemand die cherry tomaatjes sneed met behulp van twee borden. Kookboeken inspireren mijn ook!

Ik mocht je eerste kookboek “Powerfood”  inzien en het komt binnenkort uit; vertel, hoe begon het allemaal?
Ik ben benaderd om dit kookboek te maken en weet dat ik van geluk mag spreken. Toen het balletje eenmaal ging rollen had ik door mijn blog gelukkig de helft van de recepten al en de andere helft heb ik daarna ontwikkeld. Het duurde ongeveer 3 maanden: full time koken, recepten aanpassen en nog meer koken. Het was best intensief, zeker omdat ik ernaast ook nog mijn gewone baan had. Ik ben daarom heel trots op het resultaat!

Waarom moeten wij je boek kopen?
Ik heb geprobeerd om de recepten gezond, maar lekker simpel te houden en daardoor zijn ze makkelijk te maken. Aan de ene kant wilde ik een groep mensen bereiken die bezig is met gezonder leven en ze inspireren en aan de andere kant wilde ik mensen die al bezig zijn met een gezonde life style nieuwe ideeën geven. Ik ben heel avontuurlijk, dus ook dit kookboek was voor mij een groot avontuur. Mijn intentie was om mensen te inspireren, ze te helpen en ze te coachen; dat maakt mij gelukkig!

Op welk recept ben je het meeste trots? Kun jij dat receptje met ons delen?
Oh wauw, moeilijk, want eigenlijk ben ik trots op alle recepten. Moet ik er toch eentje noemen, dan is het de “Kickstart” als ontbijt. Oh en er staat ook een recept van mijn vriend in. Je moet maar zelf ontdekken welke dat is. Ik heb ook een Saoto soep gemaakt (een Javaanse soep, die veel door Surinamers wordt gegeten), uiteraard mijn versie van deze soep, niet traditioneel, maar met een “Kroes” twist.

Wanneer en waar kunnen we het boek kopen?
Je kunt het boek nu al bestellen via Bol.com, maar de echte release is 6 juni. Op mijn site kun je ook precies zien waar het te koop is. Oh en hij wordt ook vertaald in het Engels!

We weten dat je moeder voedingsdeskundige is en dat je bent opgegroeid met gezond eten. Toch willen wij weten wat voor  jullie aten als het een keertje ongezond mocht zijn?
Oh dat was patat met mayo! Ik ben gek op patat. Oh en een keer per week kocht mijn moeder spritsen bij de bakker. Het was best een groot koekje, dus probeerde ik er zo zuinig mogelijk hapjes van te nemen en er zo de hele dag van te smullen.

Waar gaat, volgens jou, de volgende hype mbt eten over? 
Ik heb geen idee wat de volgende hype zal zijn, maar wat ik wel weet is dat men steeds meer en meer bewust is van wat men eet. Je ziet het overal. Wat eten we, waar komt het vandaan, is het gezond, past het bij mijn life style? Ik denk dat we weer gezonder gaan eten. Wel zijn er twee groepen in NL, mensen die zich hierbij aansluiten, maar ook zeker een groep die daar niets mee heeft.

Onlangs was je jarig en ik ben toch wel benieuwd wat voor lekkers je dan allemaal maakt?
Grappig om te weten, Rens is jarig op 30 april en moest tot dit jaar altijd haar verjaardag delen met koningin Beatrix. Nu we nu Koningsdag op 26 april vieren had ze voor het eerst een eigen verjaardagsfeestje. “Jammer dat niemand de vlag meer voor me heeft uitgehangen ;)” 

Ik ben meestal degene die kookt voor iedereen en dan ook elk jaar een ander thema: Indonesisch, Indiaas of Surinaams. Ik ben gek op hartig, maar zeker ook op gezonde taarten. Dit jaar was ik zo druk, dus ben ik er niet echt mee bezig geweest. In ieder geval horen familie en vrienden en heel veel lekker eten er bij.

Wat is je favoriete keuken?
Hmmm ik ben gek op Aziatisch eten! Het is vers, licht en superlekker: denk aan noodles, zeewier en ooooh sushi! Zelf maak ik een gezondere versie met Quinoa. Tijdens mijn reis door Thailand heb ik zoveel lekkere salades gegeten. Ook ben ik dol op guacamole, Mexicaans eten, Ethiopisch eten; goh eigenlijk kan ik niet kiezen. Ik ben gek op alles, maar het hangt heel erg van mijn bui af en waar ik op dat moment zin in heb. Als het maar niet teveel vet heeft, dat is niet mijn ding. Ivoriaans eten samen met mijn vriend vind ik ook heerlijk. Denk hierbij aan vers gevangen vis met uien, tomaten en groenten. Heeeeeerlijk!

Wat is je favoriete maaltijd?
Ik houd van Miso soep, met soba noodles, zeewier en tofu.

Heb je een favoriet kookboek?
Eigenlijk niet, maar als ik er eentje moet noemen, dan is het het kookboek van Gwyneth Paltrow: “(H)eerlijk! Een clean en mooi boek. Het boek ziet er mooi uit, oogt natuurlijk met geweldige recepten. Nu mijn eigen kookboek uitkomt ga ik vaker een boekhandel in en zo laat ik me ook inspireren.

Meest memorable moment in de keuken?
Ok, heel eerlijk, ik ben best onhandig. Ik was laatst bezig met het maken van een zoete aardappel- en groentesoep. Ik dacht slim te zijn en vooruit te koken, dus het was een grote pan soep. Ik heb best een kleine keuken, probeer alles op te ruimen, maar toch blijft die keuken heel rommelig en moet ik soms dus puzzelen. Terwijl ik aan het koken was stootte ik per ongeluk tegen de pan en daardoor ging het alle kanten op. De pan vloog helemaal over de kop en er lag overal soep. Ik had een afspraak, dus heb het toen allemaal opgeruimd en daarna was ik er helemaal klaar mee. Ik heb dus niks meer gegeten, hahaha!

Heb je een culinaire guilty pleasure?
Patat met mayo en champagne! Ik hou er van om met kokosolie zoete aardappelfrietjes te maken met zelfgemaakte mayo erbij en wanneer ik het dan opeet dan denk ik van dat is toch heel gezonder en heel lekker!! Als ik ze niet zelf maak, dan haal ik het bij de biologische patatzaak bij mij om de hoek.

Heb je een ideale culinaire bestemming en hoe zou deze reis er dan uitzien?
Nee, niet echt. Toen ik in Thailand was vond ik het er heel fijn. Ik zou graag nog meer van Azië willen zien. Ik denk dat mijn ideale culinaire bestemming nog komt. Ik ben zo benieuwd naar die landen en zou graag de lokale voeding willen eten, de cultuur begrijpen en ook inzicht krijgen in waardoor het komt dat de mensen daar zo oud worden. Wat doen ze om te ontspannen. Ik weet bijvoorbeeld dat ze in Japan heel veel miso en zoete aardappel soep eten. Zelfs als ze oud zijn, zijn ze nog heel fit. 

Welke 3 ingrediënten zullen we altijd  bij je thuis vinden?
Citroenen, die gebruik ik elke dag. Vooral in smoothies. Ze zijn goed om je lichaam te reinigen. Verder heb ik ook altijd verse oregano in huis. Ik ben er gek op en probeer het in elk gerechtje te verwerken. Oh en Kurkuma (geelwortel) daar maak ik een feel good drankje mee. Voeg een halve theelepel kurkuma en gemberpoeder, een theelepel honing, kamille thee en een halve citroen in een grote mok en schenk er heet water overheen. Gember heeft namelijk een verwarmend effect, kamille kalmeert je lichaam en kurkuma verbetert je stoelgang. Oh en altijd, maar dan ook echt altijd avocados. Ik woon best dichtbij een markt en ga daar heel vaak aan het einde van de dag heen en koop een hele krat met avocados voor een hele goede prijs. Stttt niet doorvertellen 😉

Heb je nog andere interesses behalve koken?
Ik hou heel erg van dansen! Vooral met vriendinnen en al helemaal met een meisje dat ook mijn assistent is. Dan gaan we lekker billen schudden; zoals ze dat op zn Surinaams zeggen 😉

Wat is je master dish?
Mijn Quinoa salade 
die je kan vinden op mijn blog, maar ook in het kookboek. Een salade met koriander, quinoa, komkommer, tomaten, feta, olijfolie, peper en zout.
rens quinoa salad 300x198 - Talking 2 Rens Kroes [NL]
Foto gemaakt door Rens Kroes

Wat zijn jouw hotspots?
Eigenlijk kook ik best veel thuis, ben een echte huismus namelijk.  Tegenwoordig probeer ik vaker te gaan uiteten. Ik vind het steeds leuker en het inspireert mij ook. Als ik ga uiteten, moet het wel gezond zijn, dus is “SLA” een favoriet. Ook ga ik graag naar restaurant “de Luwte, van een vriendinnetje. Het is er zo gezellig knus, niet zozeer gezond, wel heel leuk! In NYC ben ik gek op de “Juice Press. Geweldige zaak! Goed ontbijt, gezonde sapjes en eigenlijk is alles er heel gezond. Fantastisch!

Favo quote? Ik zeg altijd: Power food to the people!

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Talking 2 Rens Kroes [NL]

Nog meer maken van mijn blog?  Dan moet je zijn bij mijn recepten .

ps Heb jij iets gemaakt? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.