Foto: Carmen Kemmink

Nog voor ik met mijn blog begon had ik een Instagram account (@Culinessa) en ik ben er nog steeds fan van. Ik herinner me heel goed dat ik tijdens het Chinese Nieuwjaar een foto plaatste en een like kreeg van @hilmarmulder. Ik dacht, huh is het DE Hilmar Mulder, die ik ken van oa Hollands Next Top Model, de Grazia en nu hoofdredactrice van de ELLE? En ja hoor, het was idd Hilmar. Uiteraard volgde ik haar gelijk terug en na een jaar durfde ik eindelijke de stoute schoenen aan te trekken en aan haar te vragen of ze het leuk zou vinden om geïnterviewd te worden voor mijn blog. Ik zie namelijk vaak genoeg lekker eten voorbij komen, of dat nu is tijdens een etentje of een spannend gerechtje voor haar gezin. Ze zei ja en toen was het interviewen snel geregeld.

Wanneer en waarom begon je Hilmar.nu?
Nou dat is alweer een poos geleden. In 2013, het jaar voor ik mijn blog begon, was ik aanwezig bij South by South West (SXSW), een digitaal festival. Tijdens die dagen werd ik, reeds twitter verslaafd, nog enthousiaster voor de online wereld. Een gesprek met een collega aldaar die stellig beweerde dat je als hoofdredacteur ook online aanwezig moet zijn in de vorm van een blog heeft er toe geleid dat ik het ben gaan proberen. En ze heeft een punt, ik weet nu in ieder geval wat het echt inhoudt én hoe het moet. Ik baal van het feit dat ik sinds afgelopen zomer mijn blog heb verwaarloosd, maar hopelijk heb ik er binnenkort weer meer tijd voor. 

Waarom zo gepassioneerd over eten?
Ik vind koken ontspanning. Zeker als ik echt de tijd heb en dat is over het algemeen in het weekend. Dan kan ik rustig nadenken over wat ik wil maken. Ik blader graag in kookboeken, lees online culiblogs of struin zomaar wat op Pinterest om recepten te vinden. Daar vind ik echt mijn rust in. Verder ben ik gek op experimenteren en houd helemaal niet van standaard. Mijn kinderen (13 en 17 jaar) vinden dat helemaal niks. Die verzuchten vaak “Oh nee mama heeft weer iets gemaakt hoor”. Iets simpels als gevulde paprika’s met quinoa, een Thaise curry of een visje uit de oven valt niet altijd in de smaak ‘Mama waar heb je dit recept vandaan – zeker weer iets uit een kookboek! De groenten, vlees en aardappeltjes van papa zijn veel lekkerder’.

Wel heb ik punten gescoord met het maken van een Kitkat taart met M&M’s, dat vonden ze dan wel weer lekker!

Wie heeft jou leren koken?
Ik heb een beetje van mijn moeder leren koken, maar ook van mezelf.  In mijn tienertijd ging mijn moeder een opleiding doen en daarna weer werken.  Ze verwachtte dat mijn broers, zus of ik vast begonnen met koken als zij laat van haar werk was. Ik was toen denk ik een jaar of 15/16 en dan belde mijn moeder op en vroeg: ‘kun je het vlees ontdooien en dat alvast aanbraden?’ Je werd aan het werk gezet.

Als student zijnde ging ik ook receptjes koken, bijvoorbeeld een simpel pastaatje uit de Viva. En ik snuffelde al veel in kookboeken.Tijdens een uitwisselingsproject in Manchester kreeg ik te horen van mijn huisgenootjes: “wauw Hilmar, jij kan echt koken”. Ik gebruikte vooral verse ingrediënten en mijn huisgenootjes trokken alles uit de diepvries. Ze vonden mij dus al heel snel een soort master chef. Ik heb toen voor dat hele Engelse studentenhuis een nasi gemaakt met van alles erop en eraan, dat vonden ze super exotisch. 

Tegenwoordig vind ik Pinterest heel inspirerend voor het ontdekken van speciale gerechten.

Liggen er naast je bed behalve modebladen ook culi magazines?
Tuurlijk. Op mijn nachtkastje liggen heel veel modebladen. Daarnaast, als het om culinaire magazines gaat, lees ik de Elle Eten en de Delicious. Ik neem de Allerhande ook wel eens mee naar huis, maar eerlijk gezegd kook ik daar vrij weinig uit.

Meest memorabele moment in de keuken?
We vieren kerst meestal samen met mijn broers en zus. Om de gastheer/gastvrouw te ontzien rouleren we ieder jaar met het voorgerecht, tussengerecht en het hoofdgerecht. Vorig jaar maakte ik, al zeg ik het zelf, een klapstuk als dessert. Ik maakte een Pavlova met 4 lagen. Ik vulde het met een soort mousse/crème en gebruikte rode vruchten. Het zag er zo spectaculair uit en iedereen was er heel blij mee. Zowel de kinderen als de volwassenen vonden het lekker en hij ging helemaal op. 

Dit jaar maakte ik een Charlotte Russe taart naar recept van Uit Paulines keuken. Ik heb hem van te voren gemaakt om te kijken of hij zou lukken (zie foto Twitter hier). 

Let jij als editor in chief heel erg op wat je eet?
Ik ben eigenlijk gewoon een vuilnisbak, lust alles en vind alles lekker. Heel vaak wordt er bij werkdiners gevraagd of je dieetwensen hebt. Onlangs dacht ik ok, eens kijken wat er gebeurt als ik zeg dat ik vegetarisch ben. Na 2 vegetarische diners, dacht ik goh, als je nou moet leven op 3 gekookte asperges en 4 gebakken champignons dan pas ik. Wel streef ik erna om minder vlees te eten. 1 of 2 keer in de week vegetarisch eten vind ik een prima tussenoplossing. Ik houd van puur eten dat goed op smaak is, niet te bedacht of complex. Daar haak ik echt op af.  

Waar lunch jij meestal en wat eet je dan?
We hebben hier op de ELLE redactie geen kantine, dus lunch ik heel vaak buiten de deur wanneer ik een afspraak heb. Wanneer ik geen afspraak heb, dan loop ik even naar de Albert Heijn of ik loop een stukje verder naar de Marks & Spencer. Ik kies dan meestal een salade met een vers broodje.

Wanneer ik thuis ben maak ik tussen de middag eigenlijk ook altijd zelf een salade. Ik ben er ooit mee begonnen en het is een gewoonte geworden. Ik kijk wat ik allemaal in mijn koelkast heb staan en daar tracht ik dan een lekkere salade mee te maken. De ene keer pakt het geweldig uit en de andere keer – gelukkig niet heel vaak – is het niet voor herhaling vatbaar.

Je reist veel voor je werk. Is er een etentje dat je ooit is bijgebleven en waarom?
Oh ja, er zijn talloze etentjes die gelijk bij me opkomen, maar als ik er eentje moet noemen is het toch wel een etentje in de moestuin van Alain Passard. Het was magisch, de omgeving in combinatie met het menu. 100% vegetarisch en zo verrassend. En dat enkel met verse groenten uit zijn tuin waarin wij zaten. Ik beleefde de ene smaakexplosie na de andere. Een geweldige ervaring. Dit alles overigens mede door een fantastisch wijnarrangement.

Wat is je favoriete keuken?
Dat is de Aziatische keuken! Ik ben zelf geboren in Korea en dus opgegroeid met het eten van rijst. Ook toen we terug verhuisden naar Nederland wilden wij als kinderen eigenlijk altijd rijst eten. Als we in een restaurant zaten wilden we geen kindermenu, maar iets met een portie rijst.

Wat is je favoriete maaltijd? 
Oh dat is een lastige, want bij eten zit het hem ook in de afwisseling. Maar ik ben gek op Koreaanse Bulgogi, Thaise curry, Vietnamees eten vind ik ook lekker en Sushi ook. Eigenlijk heel veel dus met een stevige voorkeur richting de Aziatische keuken.

Heb je een guilty pleasure? 
Ja, dat is cliché, maar bij mij is dat chocolade  maar dan wel pure chocolade om precies te zijn. Ik hield altijd al van puur, maar sinds ik weet dat het ook nog eens gezond is, ben ik nog puurder gegaan. Chocolatier Van Velze’s heeft ook heerlijke varianten met gember en zeezout. Mijn jongste zoon koopt daar standaard zijn cadeautjes voor mij. En als ik pech heb eet hij ze ook op.

Heb je een ideale culinaire reisbestemming en wat zou je daar dan willen eten?
Ik zou ooit nog een keer Japan willen bezoeken en daar dan de echte Sushi willen eten! Hier in Amsterdam heb ik met twee vriendinnen een afspraak dat we alle Japanners in Amsterdam geprobeerd willen hebben. Van all you can eat tot een Japanner op de Zeedijk. Op onze wish list staat nog die van het Okura.

Heb je een bucket list mbt eten?
Nee, ik heb geen officiële lijst waar ik dingen afvink. Maar ik heb nog wel een aantal recepten die ik nog wil uitproberen. Momenteel staat de Omelette Sibérienne op mijn wenslijst.  Ik kook vaker dan dat ik bak, maar eigenlijk vind ik beide leuk om te doen.

Welke 3 ingrediënten treffen we altijd bij jou in de keuken aan?
Behalve de standaard dingen, heb ik altijd magere yoghurt, allerlei verschillende soorten thee (mijn favoriete thee in de ochtend is een groene thee en ik drink altijd Sleepy Time  kruidenthee in de avond) en ben ik gek op noten  en in het bijzonder amandelen. Daar heb ik altijd een “stash” van.

Wat zijn jouw favoriete hotspots?
Ik heb een mannen gezin, dus die willen eigenlijk altijd eten bij Loetje. Een frietje eten we bij de IJsbreeker. Ze zijn ook gek op burgers, maar die eten we dan wel thuis. Die maken wij namelijk het lekkerste op onze weber bbq. Verder vinden mijn kinderen het lekker als ik Tortillas maak, die vinden ze beter dan die van de meeste restaurants.

Als we met mijn man en vrienden gaan eten,  dan blijven we dichtbij huis. Aangezien ik in Oost woon, zijn onze favorieten Rijsel en Aan de Amstel.

Heb je nog meer interesses die we nog niet van je kennen?
Ik houd van lezen en van reizen. Volgens mijn man is het mijn hobby om dagen bezig te zijn om de vakantie te regelen en me dan helemaal suf te googlen wat de coolste plekjes zijn en waar we moeten zijn om heerlijk te eten. 

Heb je een master dish?
Jazeker, dat is een Osso Buco Milanese met spaghetti en een gremolata. Enige is, ik pas hem elke keer aan, dus eigenlijk heb ik geen recept. Elke keer als ik besluit dat ik hem ga maken, dan zoek ik weer recepten. [FYI ik (Culinessa) maakte uit het Jamie Oliver Comfort Food boek een Osso buco Milanese en die was heel lekker. Ik zal die tzt ook hier posten voor jullie.]

Favoriete quote?
Dat is er een van Samuel Beckett.

“Ever Tried
Ever failed
No matter
Try again
Fail again
Fail better!”

Vond je dit interview leuk, lees dan ook mijn andere interviews hier!