Tuurlijk had ik gehoord over Foodgloss; een van de grootste Nederlandse food kanalen op YouTube, maar ik wist nooit wie Frances Lichtenberg was. Tot dat ik naast haar kwam te zitten bij een Hellmans Burger feestje waar we allebei aanwezig waren. Wat was het leuk om te zien hoe dat vloggen in het echt werkt. Heel interessant. Een tijd later ontmoette ik Frances bij mijn oude werkgever en we kletsten er op los en ik dacht ik vraag haar of ze het leuk zou vinden om geïnterviewd te worden en gelukkig zei ze ja. Het moment dat je over eten praat en je iemand ontmoet die er net zo gek op is als jij, dan kun je daar zo een leuk gesprek over hebben. Hopelijk vinden jullie het net zo leuk om te lezen!

Website www.youtube.com/foodgloss

Beroep: Eigenaresse Foodgloss

Leeftijd 23

Vertel ons, hoe begon het allemaal?
Ik zat te kijken naar een lipstick filmpje van Beautygloss (grootste beautyblogger van Nederland) en zag dat het filmpje heel vaak was bekeken. Ik dacht: Wow! Zoveel views voor een lipstick. Ik hou ook wel van make up, maar dat er zoveel animo voor zou zijn had ik nooit gedacht. Daarna zag ik dat er behalve het beautykanaal ook nog een blog was en zo ontdekte ik het wereldje van bloggen en YouTube. Ik wilde daar ook wat mee doen.  Ik wist alleen niet of het een blog moest zijn of alleen video’s, maar ik zag het wel voor me als een online kookshow. Beetje zoals op 24kitchen, maar dan toch anders, laagdrempeliger. Ik heb toen een heel plan opgesteld en dat heb ik naar Mascha van Beautygloss gemaild. Zij was gelijk enthousiast en zo is het allemaal begonnen.

Waarom ben jij zo gepassioneerd over eten?
Ik ben vanaf ik klein ben gek op lekker eten, van olijven en feta tot het zelf bakken van appelflappen of witte broodjes. Toen wist ik al dat ik het superleuk vond. Af en toe mocht ik thuis mijn moeder helpen. Het is echt begonnen vanuit een hobby. Ook werk ik in een restaurant, maar heb nooit een koksopleiding gedaan.

Wie heeft jou leren koken?
Ik heb de basics van mijn moeder geleerd. Ik ben er verder zelf mee aan de slag gegaan en heb het steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en leert mijn moeder van mij haha. Ook heb ik me verdiept in gezonder eten. Dat begon jaren geleden met het eten van zilvervliesrijst en het beperken van suikers. Nu eet ik bewust, maar ben ik ook niet al te streng voor mezelf.

Waar krijg je inspiratie van om te koken?
Mijn inspiratie komt overal vandaan. Kookboeken die uitkomen, tips van kijkers en zelfs de verschillende seizoenen. Voor Foodgloss maak ik alles op aanvraag. Ik bedenk mijn eigen recepten, maar meestal leg ik een paar recepten naast elkaar, vergelijk ze en haal er uit wat me aanspreekt. Zo geef ik er mijn eigen draai aan. Gebruik ik letterlijk een recept van een ander dan vermeld ik netjes de bron erbij.

Wat zijn jouw favo YouTube kanalen?
Laura Vitelli van “Laura in the kitchen”. Zij is zo leuk. Ze is van Italiaanse afkomst. In het begin werd ik heel vaak vergeleken met haar. Inmiddels een stuk minder, omdat ik mijn eigen manier van filmen heb gevonden. Daarnaast vind ik het kanaal van Jamie Oliver vind ik heel leuk. Verder ook “Food Wishes” en “Sorted food”.

Heb jij een meest memorabel moment in de keuken?
Het zijn er heel veel, maar niet 1 specifiek moment. Eigenlijk zijn de momenten waarop ik samen met mijn vriend kook het allerleukst. Hij is heel snel gefrustreerd als iets niet lukt en dan hebben we de grootste lol.

Wat is jouw favoriete keuken?
Ik houd van allerlei keukens, maar de laatste tijd ben ik helemaal in to de Indiase keuken. Heerlijk spicy en dan die lekkere geuren die vrijkomen. Mijn favo is “Kip Korma” en dan “Naan” erbij. Daar kan ik echt van genieten. Verder de Mexicaanse keuken: eenvoudig, maar wel lekker vers en vol smaak. Een huisgemaakte salsa, verse mais, verse groenten. Ben dol op fajita’s! Ik ben ook gek op de Griekse keuken en dan vooral moussaka. De combinatie van feta en honing die zij vaak gebruiken vind ik ook heerlijk. Oh en ik vind de Marokkaanse keuken ook heel lekker en dan met name Tajines. En dan nog totaal iets anders: goede Dim Sum! Daar maak je me ook heel blij mee.

Wat is jouw favoriete maaltijd? Waar kunnen we je wakker voor maken?
Ik kan daar nooit goed antwoord op geven haha. Ik zei net al dat ik nu een Indiase fase heb, maar van een chocolade lava cake word ik ook heel blij. Ik had laatst een Tajine met een lamsbout, couscous en verse groenten erbij gemaakt. Heerlijk. Hmmm ik denk dat je me het beste wakker kan maken voor een tafel vol met eten! Het liefst een wereldreis op tafel.

Favoriete kookboek?
Het kookboek Jamie’s Reizen van Jamie Oliver en de oude kookboeken van mijn oma.

Wat is jouw favoriete recept op Foodgloss? En die van de lezers?
Ik ben gek op de Chili Con Carne. Vol smaak, echt lekker. De pompoensoep, de lava cakejes en Gregor’s brownies zijn ook favorieten. De kijkers zijn het meest onder de indruk van de aarbeientaart van Mascha. Op Instagram krijg ik nog steeds regelmatig foto’s van de taart binnen. Heel machtig, maar zo lekker!

Is er iets dat je thuis vaak klaarmaakt?
Speltpasta met gerookte zalm, wat room, prei, broccoli en cherry tomaatjes. Wraps met groenten, kipvulling of gehakt. En met het koudere weer een lekkere tomaten- of aardappel/preisoep.

Als je bij je moeder eet, waar kan ze jou dan mee verrassen?
Met een ovenschotel. Vind ik altijd lekker! Aardappels, gehakt, groenten en champignons.

Met wie zou jij graag een keertje willen koken?
Bovenaan mijn lijstje staat natuurlijk Jamie Olliver! Maar hier in Nederland, zou ik met Ramon Beuk willen koken. Hij maakt koken niet moeilijker dan het is.

Wat zijn jouw hotspots?
BAK
 in Amsterdam, vanwege het leuke concept. Zo verscholen, in een pand in Amsterdam. Verder ga ik graag naar Indiaas restaurant Mayur, dat zit ook in Amsterdam. Zilte Zoen in Bergen en Schoorl is altijd lekker. In Bergen is ook een nieuw restaurant geopend, genaamd Fabbrica. Veel verse ingredienten, biologisch en zij maken heerlijke combinaties met vis. Dan nog Cheval Blanc in Heemstede en Mi Sueno, een Argentijns vlees restaurant  uit Amsterdam met een hele lieve gastheer. Daar eten voelt als thuiskomen. Overdag ga ik graag naar Sla in Amsterdam.

Wat heb je altijd in huis?
Ik eet heel veel eieren. Amandelmelk, dat gebruik ik voor mijn havermout. Ik eet dat al jaren als ontbijt. Mijn favoriete combi is met banaan en kaneel. En ik heb altijd Surinaamse sambal, vers fruit, avocado’s en cajunkruiden in huis.

Heb je een culinaire Bucket List?
Eten bij Ron Blauw, daar wil ik zo graag een keer heen! Uit allerlei keukens wil ik nog zoveel leren maken. Ik wil bijvoorbeeld heel graag naar Cuba. Ik weet dat ze daar weinig kruiden of andere smaakmakers tot hun beschikking hebben. Dus ben ik heel benieuwd naar hoe ze hun eten dan toch zo lekker mogelijk maken.

Heb je een culinaire droomreis?
Jamaica wil ik graag heen om daar de traditionele gerechten te proeven. En naar Marokko. Met mensen koken, over de markt lopen en veel zien, ruiken en proeven. Maar ook een plek als Zweden wil ik nog heel graag bezoeken en daar op culinaire zoektocht gaan.

Waar houdt Frances nog meer van?
Ik ben echt gek op dansen. Ik dans al van kleins af aan. Ooit begonnen met klassiek ballet en allerlei verschillende dansstijlen erbij gedaan. Uiteindelijk ben ik via een sportschool ook danslessen gaan geven.

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Talking 2 Frances Lichtenberg [NL]

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.