Vorige week was ik (Mee) één van de fortuinlijken die de verjaardag van restaurant Taiko mocht meevieren. Vorig jaar waren we er ook gezellig  bij en stond het feest in het teken van Hida Gyu beef. Ook dit jaar bereide chef Schilo van Coevoorden een heerlijke lunch, nu geïnspireerd op wasabi. Het was echt een feestje voor de mond én het oog!

Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid was Nick Russell van The Wasabi Company overgevlogen uit de UK. Hij vertelde ons hoe hun wasabi in de watten wordt gelegd. Het groeit in een schaduwrijke omgeving, natuurlijk opborrelend bronwater stroomt langs de wortels en een zacht briesje streelt de blaadjes. Klinkt haast als een idyllisch vakantieoord en dat proef je terug in de volle smaak van de wasabi.

Ik denk dat de meesten onder ons niet onbekend zijn met het “fenomeen wasabi”, van die groene klontjes die naast de sushi geserveerd worden. Maar dat chemische goedje dat we gewend zijn komt haast niet in de buurt van the real deal. De pittige, tintelende sensatie op de tong die je van wasabi krijgt is het gevolg van een chemische reactie tussen componenten in de plant die plots met elkaar in aanraking komen. De heftigste concentratie zit in de wortel en door deze te raspen komen de stoffen vrij en vormen samen een explosie van smaak. De smaak ontwikkelt zich, piekt en kalmeert dan enigszins. Hoe langer je de wasabi rasp laat staan des te milder de smaak wordt. Grappig he 😉

IMG 6973 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

Chef Schilo wist ons allemaal te verrassen met zijn prachtige creaties. Mijn all time favorite was toch echt de wasabi pana cotta met uni. Never in a milion years had ik kunnen bedenken dat wasabi zo mild kon zijn en dat een hartige pana cotta zo lekker kon smaken. Gepaard met het zoetje van de zee-egel was het echt tongstrelend.

Ook een favo  was de cappuchino van wasabi met spider crab en de beste har gau dumpling die ik ooit geproefd heb. En trust me dat zijn er veel geweest. Tim ho wan is er niets bij.

Ik ben fan van simpele dingen dus toen de yuzu kakigori geserveerd werd deed ik een klein vreugdedansje. Yuzu is sowieso heerlijk, vol van citrus flavor maar zonder dat scherpe dat citroen met zich meebrengt. Kakigori is geschaafd flinterdun ijs,waar smaak aan toegevoegd wordt. Super simpel maar erg smaakvol en vooral in de zomer een welkome frisse versnapering.

IMG 6965 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

IMG 6802 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

IMG 6968 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

IMG 6975 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

IMG 6979 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

IMG 6969 1024x1024 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

Wil jij ook genieten van Taiko’s best kies dan voor het Omakase Menu en laat je lekker in de watten leggen!

Restaurant Taiko
Van Baerlestraat 27

1071 AN Amsterdam
020 57 00 000

Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Restaurant TAIKO - celebrates wasabi

Nog meer maken van mijn blog?  Daarvoor verwijs ik je naar mijn recepten.

ps Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog? Dat vind ik leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.