Dit recept voor Surinaamse Javaanse bami is er een waar jullie met regelmaat om vroegen. Ik noem het een Javaanse bami, want zie met regelmaat dat er wordt geschreven Surinaamse bami, maar heel eerlijk die bestaat niet.

Ik zeg dat omdat Suriname heel veel verschillende culturen kent. Vanuit de koloniale geschiedenis weten we dat de Javanen uit Indonesië als gastarbeiders kwamen werken op de plantages. Zij namen natuurlijk ook hun eigen “eten” en recepturen mee. Die werden dan aangepast aan de lokale beschikbaarheid van ingrediënten en zie daar het ontstaan van de Javaanse bami in Su. Overigens heb ik een beetje gegoogled en zag dat ze op Java een gerecht eten dat Mie tek tek (bami tek tek) heet. Stiekem vraag ik me af of dit bami recept daarvan is afgeleid? Behalve de Javaanse bami, kennen we ook tjauwmin uit de Chinese keuken. 


Normaal gesproken maak je bami met noedels, maar in Suriname maken we deze ook met regelmaat met ….spaghetti. Ja dat lees je goed. Geloof me of niet, dat werkt supergoed!

In dit recept gebruik ik de ketjap die mijn moeder altijd gebruikt. Standaard staat er hier een flesje zoete en zoute ketjap van ABC sauzen in de kast, want als ik iets van mama maak dan moet ik wel met dezelfde ingrediënten werken om haar “smaak” te krijgen. De zoete ketjap is een heerlijke stroperige ketjap met een subtiele smaak. De zoute variant is net even anders dan we gewend zijn van de Chinese of Japanse sojasaus. Je koopt deze ABC sauzen bij je favoriete toko.

Vandaag deel ik een vega versie zodat je zelf kan bepalen wat je erbij serveert. 

Wat eet je bij Javaanse bami?

Javaanse bami is in de basis vrij simpel. Ga je voor vega, serveer er dan tofu of tempeh satetjes bij. Deze keer ging ik voor sticky tempeh. Uiteraard is een lekkere petjil met pindasaus ook een crowd pleaser die goed past. Wil je helemaal uitpakken bak dan lekkere cassave (telo) voor erbij. Standaard serveer je bij de bami kroepoek, (zoetzure) komkommer, tomaat en lekkere sambal voor de pit. De een houdt wel van ei sliertjes erbij en de ander niet dus aan jou de keuze om ze wel of niet erbij te serveren.


Geef dus lekker je eigen draai aan dit recept. Wil je niet vega, dan zijn satés, Javaanse laos kip of een BBQ kippetje hier heerlijk bij. Sommige mensen vinden het ook lekker om wat kipfilet door de bami heen te bakken samen met de ui en knoflook. Dus ook dat kan als je dat lekker vindt.

Recept Surinaams Javaanse bami

Ingredienten
~ 4 personen

300gr spaghetti 
3 EL (zonnebloem) olie
1 grote ui
3 tenen knoflook
5 stukjes laos van 2 mm dik
3 salam blaadjes
4 + 1/2 EL zoete ketjap van ABC – kecap manis
2 EL zoute ketjap ABC – kecap asin
1/2 maggiblokje / knor aromat naar smaak
80 ml kookvocht van de spaghetti
4 takjes platte peterselie (in Suriname soepgroente)

Zo maak je Surinaams Javaanse bami

Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. 
Zorg er wel voor dat je de spaghetti net niet gaar kookt want je gaat ze nog “wokken” dus ze garen straks nog door. Giet ze af en leg apart voor straks.
Snipper ondertussen de ui, pers de knoflooktenen en verhit een wok met 3 EL olie.
Fruit hierin de uien, knoflook, laos en salam blaadjes tot ze geuren en voeg daarna de zoete ketjap, zoute ketjap, 1/2 maggiblokje met 80ml kookvocht van de spaghetti.
Wanneer de “saus” begint te koken / borrelen voeg je de spaghetti toe en husselt alles door elkaar. 
Als allerlaatste strooi je de gehakte platte peterselie eroverheen. 
Ready to serve!

Njang switie.

B5898A8E 92BF 41EE BDAC 799AF868D3B9 1024x683 - Surinaamse - Javaanse bami
Screen Shot 2019 03 25 at 13.46.51 2 - Surinaamse - Javaanse bami

*Dit artikel is gemaakt in samenwerking met ABC sauzen Nederland

ps Heb jij iets gemaakt van mijn recepten ? Dan vind ik het leuk om terug te zien! Deel je foto’s met mij via InstagramTwitter of Facebook via #culinessarecepten of tag mij in je berichten.

4.2/5 (6 Reviews)